Izložba fotografija Novog muzeja Akropolja

Uz fotografije biće emitovani kratkometražni filmovi: „Erehtejon i vrijeme“, „Novi muzej Akropolja“, kao i kratki film o Partenonu, grčkog režisera Koste Gavrasa.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo kulture, Foto: Arhiva Vijesti
Ministarstvo kulture, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2011. 13:20h

Izložba fotografija „Melina Merkuri i Novi muzej Akropolja“ biće otvorena u Ministarstvu kulture na Cetinju, večeras u 19 sati. Izložbu će otvoriti ministar kulture prof. Branislav Mićunović, ambasador Grčke u Crnoj Gori Emanuel Papadogiorgakis i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Novi muzej Akropolja u Atini sagrađen je 2009. godine i za dvije godine ga je posjetilo više od 2.300.000 posjetilaca iz cijelog svijeta.

Posjetioci izložbe u Ministarstvu kulture biće u prilici da vide fotografije Svete stijene Akropolja, na kojoj su podignuti impresivni spomenici i hramovi, zatim arhitektonskog plana Muzeja autora Bernara Cumija, kao i prostorija u kojima se nalaze remek djela antičke grčke umjetnosti, kao što su sala akropoljskih padina, sa eksponatima sa svetilišta i ostacima naseobina koja su se razvijala u podnožju brda, sala eksponata arhajskog perioda...

Uz fotografije biće emitovani kratkometražni filmovi: „Erehtejon i vrijeme“, „Novi muzej Akropolja“, kao i kratki film o Partenonu, grčkog režisera Koste Gavrasa.

Jedna od prvih vizionarki izgradnje Novog muzeja Akropolja bila je Melina Merkuri, koja je 1989. godine, kao ministarka kulture Grčke, objavila međunarodni konkurs za izgradnju Muzeja, koji bi objedinio sve radove sa Partenona.

Merkuri je pokrenula mnoge međunarodne inicijative u oblasti kulture, među kojima i osnivanje „Kulturnih prijestonica Evrope“ 1985. godine. Počastvovana je mnogim nagradama, priznanjima i odlikovanjima mnogih vlada, univerziteta i međunarodnih organizacija. Umrla je 1994. godine, u 74-oj godini u Njujorku. Uz izložbu fotografija, biće prikazani filmovi u kojima je Melina Merkuri igrala glavne uloge, kao i dokumentarni film o njenom životu.

Izložbu organizuju Ministarstvo kulture Crne Gore, Ambasada Grčke u Crnoj Gori i Prijestonica Cetinje, povodom 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke.

Bonus video: