Direktorka "Teute": Nije istina da predlog projekta nije dostavljen

Festival “Teuta” u sklopu “Kotor Arta 2011” je obavještavao “Kotor Art”, predlagao i programski planirao da ugosti predstave “Prometheus landcape“ i “Kiklop”
139 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 15:03h

Direktorka festivala “Teuta - novi antički teatar“, Tihana Ćulafić, reagovala je na navode da tog festivala ove godine nema, jer organizatorima nikada nije dostavljen program za ovu godinu.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare sekretarka za kulturu Opštine Kotor, Ljilja Jovović je kazala da organizator festivala “Teuta” nije dostavio predlog projekta sa kojim bi participirali na festivalu, i da nisu iskazali želju za učešćem na ovogodišnjem festivalu.

" Povodom zvaničnog predstavljanja “Kotor Arta 2011”, održanog 25. juna 2011. u Kotoru, i izrečenih neistina o razlozima otkazivanju festivala “Teuta – novi antički teatar”, obavještavamo javnost da: je od 2010. godine Sekretarjat za kulturu Kotor nezainteresovan za program rada i finansiranje festivala “Teuta” i da je Kulturni centar Kotor prekinuo saradnju sa festivalom “Teuta”.

Festival ”Teuta”, od 2010. godine, funkcioniše kao nevladina organizacija u sklopu “Kotor Arta”, gdje usaglašava svoju programsku aktivnost, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.

U toku priprema “Kotor Arta 2011”, festival “Teuta” nije pozivan na dogovore, a njegovo učešće u “Kotor Artu 2011” nije predviđeno, uz obrazloženje, da „Kotor ne želi festival 'Teutu'“.

Festival “Teuta” u sklopu “Kotor Arta 2011” je obavještavao “Kotor Art”, predlagao i programski planirao da ugosti predstave “Prometheus landcape“, u režiji Jan Fabrea i “Kiklop”, u režiji Ivice Buljana, ali i predložio repriziranje sopstvene produkcije “Kasandra” u slučaju krajnjih finansijskih okolnosti.

Podsjećamo da je festival “Teuta” osnovan 2008. godine i da je producent i koproducent pet pozorišnih predstava (“Medeja”, “Medeja scream”, “Kasandra”, “Okovani Galilej”, “Tiresijina laž”).

Na festivalu “Teuta” su se za tri sezone predstavila 23 inostrana teatra i festivala (među kojima su dva najznačajnija berlinska teatra, Dojčes teatar i Folksbine teatar), odigrano ukupno 17 predstava (u režiji: Gočev, Buljan, Georgijevski, Milatović, Brezovec i drugi), što je značajno uticalo doprinosu kulturne saradnje Crne Gore s regionom i EU, kao i promociji Boke i njenih antičkih lokaliteta.

Na Festivalu crnogorskog teatra, 2008. godine, Kulturnom centru Kotor i festivalu “Teuta” dodijeljeno je Specijalno priznanje žirija za produkciji predstave “Medeja”, kao i nagrada kompozitoru Ivanu Maroviću za muziku.

Međunarodna koprodukcija “Kasandra“, po tekstu Ljubomira Đurkovića otvorila je četiri festivala koproducenta (“Teuta”, “Infant”, “Exponto” i “Mot”), a gostovala na devet međunarodnih festivala (Sibiu, Purgatorije, Bovec, Prespa, Bijenale CG teatra) i dobila je Gran pri nagradu u Prespi, a Ljubomir Đurković Nagradu za najbolji domaći dramski tekst na Bijenalu crnogorskog teatra 2010. godine.

Režiser Slobodan Milatović ove godine dobija Trinaestojulsku nagradu, između ostalog i zbog režije dvije drame, „Kasandra“ i „Tiresijina laž“ u produkciji festivala “Teuta”.

Strani saradnici, stručna javnost, učesnici festivala i publika su potvrdili originalnu i kvalitetnu festivalsku programsku ideju. Po ocjeni domaće i strane stručne kulturne javnosti festival “Teuta” je međunarodno priznat, originalan segment “Kotor Arta”, osvježenje u crnogorskom kulturnom prostoru i važan je za širenje međunarodne kulturne saradnje.

I pored uspjeha i potvrde značaja iznenađujuće je to da Ministrastvo kulture nije stalo u zaštitu festivala “Teuta - novi antički teatar”.

I pored svega festival “Teuta” će tražiti novu priliku za svoje kulturno djelovanje - stoji u saopštenju direktorke festivala “Teuta”, Tihane Ćulafić

Bonus video: