Uzalud molitve, slijepom Nikšićaninu srušili ogradu

Nemamo ništa protiv komšije niti tražimo da se bilo koja nelegalna građevina sruši rekao je komšija.
257 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 16:38h

Loši komšijski odnosi, višegodišnje tužbe i pritužbe, dovele su do toga da je Veselinu Mrgudoviću iz nikšićkog naselja Humci, koji je slijep, srušena ograda.

Postupajući prema odluci Vrhovnog suda, službenici Komunalne policije u pratnji pripadnika policije postupili su po rješenju koje je pravosnažno, konačno i izvršno i srušili metalnu ogradu dužine deset i visine 1,20 metara, kao i betonsku ulaznu kapiju dužine i visine po dva metra, koje se nalaze na opštinskom zemljištu.

Mrgudović posljednje dvije godine pokušava da dokaže da se ograda nalazi na njegovom, a ne opštinskom imanju, ali nije uspio. Ograda koja mu je, kaže, služila “kao oslonac i zahvaljujući kojoj se mogao kretati”, više ne postoji.

„Cijeli Humci su nelegalno sagrađeni i nikome ništa ne ruše. Ruši se samo ograda slijepog čovjeka. Kada mi sruše ogradu, neću više imati oslonac niti orijentaciju za kretanje kada sam kući sam“, kazao je Veselin, prije nego je rušenje počelo.

Komšijama smeta zbog puta

Njegovim komšijama Zvizdićima ta ograda je smetala zbog puta koji se tu nalazi i koji je širine 3,30 metara.

„Nemamo ništa protiv komšije niti tražimo da se bilo koji objekat koji je nelegalno podignut sruši. Ograda nam smeta zbog puta, jer kamioni ne mogu da prođu niti možemo da prođemo bez bojazni da ćemo oštetiti automobil. Samo zbog toga smo tražili da se ukloni ta ograda“, kazao je Veljko Zvizdić.

Njega komšija Mrgudović optužuje da ima nelegalno izgrađene garaže, jer u Humcima ne postoji detaljni urbanistički plan. Međutim, Zvizdić je pokazao dokumentaciju u kojoj stoji da su sve građevine koje ima, kuća i garaže, izgrađene legalno, jer ima pravo da gradi privremeni objekat na svojoj katastarskoj parceli, što je, kaže, i uradio.

Već jednom vraćao ogradu

Mrgudović je sa suprugom Stankom u Humce doselio 2006. godine i od tada, tvrdi, ima „muke sa komšijom“.

„Ovdje sam doselio 2006, a godinu kasnije sam oslijepio. Bez ograde sam bespomoćan. Kada su iz Komunalne policije 2009. godine došli i rekli da moram da je uklonim, jer je nelegalno podignuta, poslušao sam ih, iako sam znao da mi ograda treba. Sjećam se da sam tada pao dok sam išao u podrum za drva, jer sam izgubio oslonac“, kazao je Veselin.

Veoma brzo nakon rušenja, Mrgudović je vratio ogradu.

„Kada sam uklonio ogradu nijesam znao da imam sve papire za nju i da nikome ne ruše, već samo meni. Kasnije sam saznao da je u katastru upisana geodetska podloga ograde, a našao sam i nalaz od 2004. godine inspektora Komunalne policije koji je konstatovao da se ograda nalazi na parceli koja je od Opštine data na korišćenje i da je ograda sastavni dio stambenog objekta“, kazao je Veselin, pokazujući taj nalaz.

Privođenje Mrgudovića

„Inspekcijskim nalazom je utvrđeno da ograda nije postavljena na javnoj površini“, stoji u nalazu komunalnog inspektora.

Iz Opštine tvrde da je tada inspekcijski nalaz urađen paušalno i da niko nije smio donijeti takvo rješenje kada u papirima stoji sasvim drugačija činjenica.

„Put je širok 3,30 metara, ali komšija kaže da je to malo, jer ne može da kamionima uđe u dvorište. Međutim, i da sruši moju ogradu, ne bi mogao da uđe, jer bi mu smetale stepenice njegovog gornjeg sprata, pa bi i njih morao da sruši. Pola Humaca je građeno nelegalno i oni odlučili da im smeta samo moja ograda“, kazao je Veselin, držeći se za ogradu od koje nije želio da se odvoji.

U jednom momentu počeo je da izgovara i molitve

Veselina je policija privela zbog sprečavanja službenog lica da izvrši zadatak, a ograda je srušena.

Radnici firme angažovane da demontira ogradu upalili su akumulator tek iz četvrtog pokušaja.

Ali, su zato ogradu i ulaznu kapiju uklonili iz prvog puta.

Vlahović: Nije jedini

Zdravko Vlahović, načelnik Komunalne policije, kazao je da je u Humcima već uklonjeno nekoliko nelegalno podignutih ograda i da su u slučaju Mrgudovića ispoštovali svu zakonsku proceduru.

„Zvizdići i Mrgudovići su se tužili zbog nelegalne gradnje. Izašli smo na lice mjesta i utvrdili da Mrgudović nema dozvolu za izgradnju ograde. Imamo mišljenje Sekretarijata za uređenje prostora da im se ne može odobriti dozvola za njenu izgradnju, jer se nalazi na opštinskom zemljištu i dijelu koji je označen kao opštinski nekategorisani put“, kazao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, Mrgudović je iskoristio sve vanredne i pravne ljekove i odluka Vrhovnog suda je bila da je rješenje Komunalne inspekcije o rušenju zakonito i da je inspektor dužan da rješenje sprovede do kraja.

Katastar kaže da je pojas opštinski

Milica Zorić, savjetnik za uređenje prostora, kazala je „Vijestima“ da je odlukom o izgradnji pomoćnih objekata na teritoriji opštine Nikšić propisano da se ograde grade granicom urbanističke, odnosno katastarske parcele.

„Ograda se može graditi granicom katastarske parcele, ali ograda Mrgudovića se nalazi na opštinskom zemljištu i dijelu koji je ucrtan kao opštinski nekategorisani put.

Ovaj Sekretarijat nema pravo da raspolaže imovinom Opštine Nikšić i legalizuje radove koji vrše pripajanje dijela državne parcele parceli privatnog lica“, kazala je Zorić.

Galerija

Bonus video: