"Zlatna palma" za "Drvo života"

Radnja filma, u kojem glavne uloge tumače Bred Pit i Šon Pen, odvija se u Teksasu tokom pedesetih godina prošlog vijeka, a priča prati odrastanje dječaka i njegov odnos sa nasilnim ocem
0 komentar(a)
kan festival, Foto: Beta/AP
kan festival, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.05.2011. 08:05h

Film "Drvo života" američkog reditelja Terensa Malika, osvojio je "Zlatnu palmu" na završenom 64. filmskom festivalu u Kanu.

Radnja filma, u kojem glavne uloge tumače Bred Pit i Šon Pen, odvija se u Teksasu tokom pedesetih godina prošlog vijeka, a priča prati odrastanje dječaka i njegov odnos sa nasilnim ocem.

Braća Darden i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan ravnopravno su podijelili Gran pri, drugu po važnosti nagradu kanskog festivala, za filmove "Dječak sa biciklom" i "Bilo jednom u Anatoliji".

Predsjednik žirija Robert De Niro saopštio je pobjednika treće nagrade festivala, nagrada žirija, koja je pripala sumornoj drami "Policija" (Poliš) francuske rediteljke i glumice Majven.

Za najbolju glumicu proglašena je Kirsten Danst za ulogu depresivne žene u priči o kraju svijeta "Melanholija" Larsa fon Trira.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Francuz Žan Dižarden za ulogu glumca nemih filmova u ostvarenju "The Artist" Mišela Hazanavisijusa.

Priznanje za najbolju režiju osvojio je danski reditelj Nikolas Vinding Rafn za film "Vožnja".

Nagrada za najbolji scenario pripala je filmu "Fusnota" Izraelca Džozefa Sedara, koji nije bio prisutan na ceremoniji uručivanja nagrada.

Bonus video: