Djelimičan oporavak za nekoliko mjeseci

Treba da vidimo hoće li mu ruka biti u potpunoj funkciji. O povratku na stazu vjerovatno neće biti govora u sljedećih godinu dana
0 komentar(a)
Robert Kubica, Foto: REUTERS
Robert Kubica, Foto: REUTERS
Ažurirano: 08.02.2011. 19:12h

Poljak Robert Kubica, vozač ekipe Lotus Reno, doživio je u nedjelju težak udes uoči starta Relija Ronde di Andora, koji se održava u Italiji kada je za komandom Škode Fabije, u trenutku kada je išao ka startu trke, izletio sa put i udario u zid od crkve. Poslije nesreće ostao je svjestan, ali zaglavljen u vozilu. Nakon intervencije vatrogasaca i spasilačke ekipe, Kubica je izvađen iz automobila i odmah je helikopterom prebačen u bolnicu Santa Korona gdje je konstantovano da ima teške povrede desne ruke i višestruke prelome desne noge.

Odmah je podvrgnut sedmosatnoj operaciji, gdje su mu italijanski hirurzi sanirali najveće probleme, a Poljak je dobro reagovao na tretman. Nova operacija, međutim, neće čekati odmah, nego tek za nekoliko dana, kada će mu ljekari prije svega sanirati probleme sa laktom i ramenom.

- S obzirom na težinu nesreće i povreda, Kubica je dobro. Njegovo stanje se popravlja, a poslije operacije nije bilo nikakvih infekcija. Svi testovi vezani za desnu ruku su mu u granicama normale - potvrdio je Đorđo Barabino, šef intenzivne njege u bolnici Santa Korona.

Kubica će na intenzivnoj njezi ostati još dva ili tri dana kako bi mu se obavili dodatni pregledi.

- Optimistički gledamo u budućnost s obzirom na reakcije pacijenta. Tokom dana je bio budan i svjestan, iako ga je boljelo. Uspio je da razgovara sa bolničkim osobljem - naglasio je Barabino.

On je dodao da je Kubica uspio da napraviti neke manje pokrete rukom, ali o nastavku njegove karijere govorio je s oprezom.

- Djelomično će se oporaviti za nekoliko mjeseci. Treba da vidimo hoće li mu ruka biti u potpunoj funkciji. O povratku na stazu vjerovatno neće biti govora u sljedećih godinu dana - zaključio je Barabino.

Inače, italijanski mediji prenose da je za težinu povreda Kubice najviše kriv dug proces izvlačenja iz automobila. Poljskog vozača su prije ulaska u helikopter spasavali punih sat vremena, a za to vrijeme je izgubio velike količine krvi. Osim toga, brži dolazak u bolnicu uvećao bi mu izglede za što manji broj dugotrajnijih posljedica, objasnili su ljekari koji brinu o njemu.

Bonus video: