Trilogija Todora Živaljevića Veličkog

Treća knjiga, “ Zaboravu uprkos”, se naslanja na prethodne dvije i predstavlja sublimaciju ideja vraćanja i sjećanja
156 pregleda 0 komentar(a)
Todor Živaljević, Milica Bakrač, Foto: Svetlana Mandić
Todor Živaljević, Milica Bakrač, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.03.2018. 09:39h

U okviru tribine Udruženja književnika Crne Gore „Svobodijada“ u Nikšiću je promovisana „Veličko-mučenička trilogija“ Todora Živaljevića Veličkog, koju čine knjige „Molitva za rod moj velički“, „Metoh i ja“ i „Zaboravu uprkos“.

„Kada sam počeo da stvaram poeziju ‘Molitva za rod moj velički’ nisam imao ideju da će to u budućnosti nastati kao trilogija. Stvarao sam onako kako je dolazila inspiracija, kako su okolnosti nalagale. Skoro desetak godina kasnije nastaje poema koja je u početku nosila naziv ‘Povratak u Metohiju’, ali je jedan moj prijatelj predložio novi naslov ‘Metoh i ja’.

Ova poema je vraćanje u djetinjstvo, dok je prva, na neki način, vraćanje u rodni kraj mojih predaka”, kazao je Živaljević.

Treća knjiga, “ Zaboravu uprkos”, se naslanja na prethodne dvije i predstavlja sublimaciju ideja vraćanja i sjećanja.

“Izgleda da je to pravilo da čovjek kako raste, s godinama raste i njegovo iskustvo, a on se vraća djetinjstvu, ne da podjetinji, mada ima i toga. To je vjerovatno najljepši, najizazovniji, najširi spektar nekih budućih traganja, otvaranja svijeta. Djetinjstvo je to koje sve veže, sve uspostavlja ponovo, na nov način, i čini mi se da osnažuje čovjeka u nekom duhovnom smislu riječi”, smatra Živaljević.

Razgovor sa Živaljevićem, koji je pročitao i odabrane stihove, vodila je urednica “Svobodijade”, pjesnikinja Milica Bakrač.

Živaljević je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a stvaralaštvo mu je prevođeno na ruski, engleski, njemački, italijanski, bugarski i makedonski jezik. Pored pisanja bavi se i slikanjem i do sada je imao pet samostalnih i preko 70 kolektivnih izložbi.

Izložba članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca prije promocije

Prije promocije knjige, publika je imala priliku da pogleda slike članova Udruženja likovnih umjetničkih stvaralaca Crne Gore. Riječ je o postavci od oko 30 slika, među kojima je bilo i nekoliko Živaljevićevih radova.

“Ti ‘mladi’ ljudi, od pedesetak do 70 godina, što je za nevjerovati, uče. Zaista uče, pohađaju kurseve akademskih slikara i to godinama i to se jako dobro primjećuje na njihovim platnima. Iz godine u godinu sve su bolji, raznovrsniji u tehnici, svi su drugačiji u doživljaju stvarnosti, realnosti”, kazao je Živaljević, predsjednik Udruženja koje je osnovano 1974.godine.

Bonus video: