Milena Lubarda Marojević vodiće "Grad teatar" četiri godine

Osim Lubarde Marojević, za mjesto direktora konkurisali su i reditelj Danilo Marunović i ekonomistkinja Marija Zec, ali je Savjet prednost dao dugogodišnjoj selektorki muzičkog programa i nekadašnjoj zamjenici direktora ove javne ustanove
656 pregleda 3 komentar(a)
Milena Lubarda Marojević, Foto: Vuk Lajović
Milena Lubarda Marojević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.03.2018. 07:51h

Milena Lubarda Marojević, doskorašnja dv direktorka, rukovodiće tokom naredne četiri godine Javnom ustanovom „Grad teatar“. Nju je prekjuče jednoglasno izabrao Savjet ove javne ustanove na čijem je čelu prof. dr Siniša Jelušić, a odluku mora da potvrdi odbornički saziv lokalnog parlamenta na predstojećem skupštinskom zasijedanju.

Osim Lubarde Marojević, za mjesto direktora konkurisali su i reditelj Danilo Marunović i ekonomistkinja Marija Zec, ali je Savjet prednost dao dugogodišnjoj selektorki muzičkog programa i nekadašnjoj zamjenici direktora ove javne ustanove.

„Nakon razmatranja prijava na konkurs za izbor direktora JU ‘Grad teatar’, Savjet je konstatovao da su sva tri kandidata zadovoljila uslove. Na osnovu pokazanog u radu u toku prethodne godine, Savjet je jednoglasno dao prednost Planu i programu rada Milene Lubarde Marojević i donio odluku da je bira za direktora JU ‘Grad teatar’ na mandatni period od četiri godine, uzimajući u obzir cjelokupno radno iskustvo i rezultate rada u posljednjoj godini. Što se tiče druga dva kandidata, uprkos kompletnim profesionalnim biografijama i podsticajnim idejama saopštenim u njihovim programima, Savjet je stava da su njihovi predlozi nepotpuni, imajući na umu neophodne aspekte poslovanja kojima treba da rukovodi direktor Grada teatra. Savjet je uočio pozitivne strane njihovih kandidatura i spreman je da im ponudi saradnju za ubuduće u skladu sa njihovim profesionalnim djelovanjem i zakonskim odredbama“, navodi se u odluci savjeta koju je potpisao Jelušić.

Protiv odluke savjeta može biti uložena žalba u narednih osam dana.

Lubarda Marojević je nedavno „Vijestima“ kazala da je upravo tokom prethodne godine, dok je bila vd direktora, uspjela da vrati 540 hiljada eura duga.

“U proteklih godinu dana, koliko sam rukovodila Gradom teatrom, moj glavni fokus bio je na finansijskoj stabilizaciji ustanove i na očuvanju tradicije kvalitetnih programa i kontinuiteta festivala. Pod vrlo teškim poslovnim uslovima i velikim brojem konkretnih opstrukcija, uspjeli smo da stvorimo preduslove da festival 2018. godine možemo planirati onako kako treba, što podrazumijeva nove regionalne pozorišne produkcije, atraktivna gostovanja, naučni skup na aktuelnu temu, pronalaženje novih lokacija za igranje predstava, uključivanje mladih profesionalaca, saradnju sa značajnim festivalima i pozorištima i učešće u međunarodnim projektima. Problemi ‘Grada teatra’ bili su brojni, i značajan broj njih je do danas riješen. Za naredno ljeto planirani su veliki projekti i na njihovoj realizaciji se uveliko radi u skladu sa usvojenim planom rada, što će, u to sam sigurna, konačno staviti tačku na priču o tzv. ‘posrnulom festivalu’ i potvrditi mjesto Grada teatra na festivalskoj mapi regiona koje je oduvijek imao“, navela je Lubarda u izjavi za „Vijesti“.

Predstava “Voz” večeras u “Crvenoj komuni”

Novu festivalsku godinu JU „Grad teatar“ najavljuje realizacijom dugoočekivanog projekta, koji će budvanskoj publici ponovo omogućiti da prati pozorišna ostvarenja regiona u vanfestivalskom periodu. Od marta do juna, tokom programa „Grad teatar – Crvena komuna“, biće prikazano šest pozorišnih predstava, o kojima će publika biti blagovremeno obavještavana. Program se realizuje u saradnji sa JU „Muzeji i galerije Budve“, a održavaće se u sali Spomen doma „Crvena komuna“ u Petrovcu.

Prvi događaj je zakazan za večeras u 20 časova, kada gostuje Zvezdara teatar sa predstavom „Voz“, nastaloj po tekstu savremenog američkog autora Kormaka Makartija, a u režiji Voje Brajovića, uz kojeg u komadu igra i Sergej Trifunović.

Bonus video: