Ivanović moli Trampa da posthumno rehabilituje Bobija Fišera

"Usamljen i okružem najvjernijim intimnim poštovaocima, Fišer je preminuo i sahranjen na Islandu 2008. daleko od svjetske pažnje iako važi za čovjeka koji je šahu obezbijedio najveću popularnost svojim kontroverznim ponašanjem i veličanstvenim šahovskim stilom“, kazao je Ivanović.
166 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Ivanović, Foto: Prisma
Božidar Ivanović, Foto: Prisma
Ažurirano: 21.03.2018. 14:50h

Crnogorski šahovski velemajstor Boždar Bonja Ivanović predstavio je danas svoje pismo/molbu predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, Donaldu Trampu za posthumnu rehabilitaciju Roberta Bobija Fišera, nekadašnjeg proslavljenog američkog velemajstora.

Govoreći na konferenciji za medije, u knjižari “Obodsko Slovo”, u atrijumu The Capital plaza, Ivanović je podsjetio na životni put jednog od najvećih šahista u istoriji ove igre, koji je preminuo 2008. godine na Islandu, a koji je titulu svjetskog prvaka osvojio 1972. godine u meču sa Borisom Spaskim....

„Nakon toga prestao je da igra, jer nije htio da učestvuje u takmičenjima koje organizuje Svjetska šahovska federacija (FIDE), zbog novouvedenih pravila. Godine 1992. odigrao je meč sa Spaskim u Beogradu i na Svetom Stefanu, čime je prekršio američke zakone, jer su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama. Nakon završetka meča nije se više mogao vratiti u SAD, a bilo je jasno da će američka vlada tražiti izručenje i od zemalja u kojima boravi. Skrivao se u zemljama koje su mu davale privremeno skrovište, a 2004. živio je u Japanu".

"SAD su zahtijevale izručenje, pa mu je u napetoj atmosferi, prije nego što je japanska vlada donijela odluku o tome, vlada Islanda početkom 2005. dodijelila državljanstvo i poslala po njega poseban avion. Usamljen i okružem najvjernijim intimnim poštovaocima, preminuo je i sahranjen na Islandu 2008. daleko od svjetske pažnje iako važi za čovjeka koji je šahu obezbijedio najveću popularnost svojim kontroverznim ponašanjem i veličanstvenim šahovskim stilom“, kazao je Ivanović.

Na kraju pisma/molbe predsjedniku SAD, velemajstor Božidar Ivanović je kazao:

„Poslije svega što se dogodilo, ja, kao građanin Crne Gore i šahovski velemajstor, iz zemlje u kojoj je Roberta Džejmsa Bobija Fišera zadesila ta sudbina, kao prijatelj i poštovalac američkog velemajstora, molim veliku i prijateljsku Ameriku i Vas lično, da ga posthumno oslobodite tih optužbi, kako bi duša najvećeg genija u istoriji šaha mogla da dobije svoj mir u grobu na Islandu“, napisao je Ivanović.

Ovom prilikom, velemajstor Ivanović je u slavu i čast Bobija Fišera poklonio medijima primjerke knjige Igrati svoj život, i objavio prodaju dijela tiraža ove knjige po proizvodnoj cijeni. Takođe, Ivanović je najavio i svoju novu knjigu o Bobiju Fišeru koju priprema za štampu.

Bonus video: