Rončević se probudio krvav u betonjerci

Policija tvrdi da je prijetio Interventnoj da će ih napasti, pa da su prema njemu primijenili silu
224 pregleda 89 komentar(a)
Nemanja Rončević, Foto: Filip Roganović
Nemanja Rončević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.03.2018. 06:50h

Podgoričanin Nemanja Rončević (26), kog policija tereti za napad na službeno lice, tvrdi da je iz zgrade Centra bezbjednosti Podgorica izašao krvav i slomljenog nosa, a da ga je policija ubjeđivala da je pao.

Iz Uprave policije 2. marta saopštili su da su Rončevića uhapsili noć ranije, zbog sumnje da je prijetio službenicima Interventne jedinice CB Podgorica da će ih napasti, uz psovke i uvrede.

Objasnili su i da su “da bi savladili aktivni i pasivni otpor” i priveli ga, prema njemu upotrijebili sredstva prinude - fizičku snagu i sredstva za vezivanje.

Rončević priznaje da je vrijeđao policajce, ali da je policija prikrila dio događaja. Dodao je da mu nije namjera da opravdava sebe:

“Nijesam smio da ih vrijeđam, ali je to bio jedini način da kao građanin sačuvam svoje dostojanstvo i integritet”.

On je ispričao da je prvobitno uhapšen zbog “saznanja policije da je izvršeno razbojništvo u kladionici Vulkano”, iako sa tim nema nikakve veze.

Policija je tri dana kasnije zbog tog razbojništva uhapsila O.Đ. (19).

“To su potvrdili svi svjedoci, uključujući i radnicu u kladionici. Umjesto da se na licu mjesta provjere svi podaci, ja sam iz kladionice, gdje inače boravim svakodnevno, bez razloga, lišen slobode u teškom alkoholisanom stanju i utvrđeno je da mi 1,56 promila alkohola u krvi”, kazao je on.

Dodao je da je od trenutka hapšenja, kompletnu odgovornost za njega je preuzela država, odnosno službenici policije:

“Koji su učeni i osposobljeni da zakonito i razumno postupaju. U tako alkoholisanom stanju nijesam mogao nikoga da povrijedim. Jesam vrijeđao i žao mi je zbog toga. Visok sam 173 cm i težak svega 57 kilograma, i uprkos tome nekoliko pripadnika Interventne jedinice ubacili su me u kombi gdje sam se onesvijestio. Kada sam se osvijestio, bio sam u zgradi policije i sav sam bio krvav. Jedan od policajaca mi je dao paprirne ubruse da se očistim”.

Rončević je istakao da je njegov boravak u CB-u završen frakturom nosa lakšim povredama glave, nogu - od koljena do pete i sa više tragova od upotrebe pendreka po leđima.

“Ujutro mi je saopšteno da sam pao i sam sebi nanio dvostruku frakturu nosa. Čak i da je to istina, zar su to službenici policije smjeli dopustiti. Hapšenjem su preuzeli odgovornsot za moje zdravlje i bezbjednost. Ukoliko to nijesu željeli, ili nijesu mogli da obezbijede, nijesu me smjeli hapsiti jer mi je mjesto bilo u u zdravstvenoj ustanovi”, kazao je on.

Ispričao je da nikada nije počinio nijedno krivično djelo ni prekršaj.

“Ja se jesam napio, što ne spada u ispravno ponašanje”, rekao je on.

U izvještaju ljekara specjaliste, koju je Rončević dao na uvid “Vijestima”, piše da je po prijemu u bolnicu, nakon što su ga pustili poslije skoro 12 sati, imao “vidljiv otok i ekskorijacije u predjelu nosa, kao i hematome ispod oba oka”. U CT nalazu (skener) piše, između ostalog, da je Rončeviću “prisutna fraktura nosne kosti”.

Bonus video: