Neustrašivi američki tinejdžer, suze velikog šampiona...

Džerard, 17-godišnji Amerikanac je slavio nakon povreda iz dva teška pada nevjerovatnim nastupom u trećoj seriji najopasnije snoubord discipline
2 komentar(a)
Redmond Džerard, Foto: Reuters
Redmond Džerard, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2018. 15:12h

Anerički tinejdžer Redmond Džerard zvijezda je dana u svijetu sporta, pošto je nevjerovatniom nastupom u trećoj seriji finala snouborda, disciplina slop stil, zaslužio nadimak koji ga prati u četiri godine nevjerovatne karijere - Neustrašivi!.

Nakon padova u prve dvije serije, od drugog se podigao uz bolnu grimasu držeći se za leđa, 17-godišnji Džerard je u posljednjoj seriji silovito krenuo na 620 metara prepreka. Birajući najteži put i najatrraktivnije skokove i piruete uspio je da ne pogriješi za 87,16 poena io stvarenje sna - titulu olimpijskog pobjednika. Džerard je prvu seniorsku pobjedu ostvario još kao 13-godišnjak!

I to pred očima predsjednika MOK-a Tomasa Baha koji je na licu mjesta došao da procijeni treba li, zbog velike opasnosti po takmičare, izbaciti tu disciplinu iz olimpijskog programa!

Posljednji nastup, zadnjeg takmičara u tom finalu Kanađaninu Maksu Perou je donio 86 bodova i srebrnu medalju, dok je njegov zemljak Mark Mekmoris sa 85,2 poena u drugoj seriji uspio da zadrži bronzu. Mekmoris je i bio razlog velikog protivljenja održavanju ovog takmičenja pod okriljem MOK-a, pošto je 11 mjeseci ranije zbog 17 preloma i drugih brojnih povreda bio 20 dana u komi...

A zbog bezbjednosti skiajša otkazan je muški spust, jer su organizatori procijenili da bi "kraljevska trka" sa brzinama od preko 120 kilometara na sat bila isuviše opasna u uslovima jakog vjetra koji je duvao na stazi.

Podijeljeno još pet kompleta medalja, ali do nje u sankanju nije došao dvostruki olimpijski šampion, Njemac Feliks Loh, zbog greške u posljednjoj seriji završio kao peti. Iznenađujuće je zlato zaslužio Austrijanac David Gleišer, a srebro Amnerikanac Kris Madzer. Bronzom je čast najuspješnije nacije u ovom sportu Njemačkoj spasao Johanes Ludvig.

Za razliku od Loha, holandski takmičar Sven Kramer osvojio je danas zlatnu medalju u brzom klizanju na 5.000 metara, To je njegovo treće pojedinačno zlato, uz olimpijski rekord (6:9,76 minuta).

Srebrnu medalju osvojio je Kanađanin Ted-Jan Blomen sa 1,85 stotinki zaostatka, a bronzano odličje pripalo je Norvežaninu Svere Lunde Pedersenu.

Ono što su prvopg dana uradile Holanđanke u brzom klizanju, danas su ponovili norveški kros kantri skijaši - popunili su podijum u skijatlonu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Zlatna medalja u disciplini 15 kilometara trčanja + 15 kilometara slobodnim stilom pripala je Simenu Hegstad Kruegeru. On je tako osvojio prvu zlatnu medalju u Pjongčangu za najusšpješniju naciju u istoriji ZOI. Na drugom stepeniku pobjedničkog postolja našao se Martin Jonsrud Sundbi, dok se bronzanim odličjem okitio Hans Krister Holund.

U biatlonu, disciplini sprint na 10 kilometara slavio je Njemac Arnd Pajfer, ispred Čeha Mihala Krčmarža i bronzanog Italijana Dominika Vindiša.

A u jedinom ženskom finalu slobodnog skijanja slavila je Francuskinja Perin Lafon. Druga je bila Kanađanka Žastin Dufur-Lapuant a bronzana Kazahstanka Julija Gališeva.

Bonus video: