Tri srebra i bronza, učinak crnogorskih karatista prvog dana

86 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Mijač, Foto: Karate savez Crne Gore
Vladimir Mijač, Foto: Karate savez Crne Gore
Ažurirano: 08.12.2017. 19:27h

Karate reprezentacija Crne Gore prvi takmičarski dan 18. Balkanskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore završila je sa četiri medalje – tri srebrne i jednom bronzanom.

Srebrnu medalju osvojili su mlađi senior Vladimir Mijač u katama, juniorka Andrea Dragojević i mlađa seniorka Ksenija Rajović u borbama.

Bronzano odličje pripalo je Jovani Marić u katama, u konkurenciji mlađih seniorki.

Karatista Bara, MIjač, u finalnom poražen je od Jovana Simića iz Srbije 4:1.

Mijač je na putu do finala eliminisao Đorđa Todorovića iz Srbije 5:0, Makedonca Gligora Stanoeva 5:0 i Hrvata Nikolu Solomuna 5:0.

“Zadovoljan sam nastupom, svaki meč do finala bio je ubjedljiv, a u meču za zlato presudilo je iskustvo mog rivala. Čestitke Simiću, imao je više iskustva, osvajač je medalja u ovoj konkurenciji. Poraz u finalu biće mi dodatan motiv i znak da da još više radim za Evropsko prvenstvo u Sočiju”, kazao je Mijač.

Juniorka Andrea Dragojević u borbama, u finalu kategorije do 59 kilograma, poražena je od Ivane Perović iz Srbije 5:0. Članica ulcinjskog kluba Rei bila je slobodna na startu, u drugom kolu sudijskim izjašnjavanjem eliminisala je Lauru Fucik iz Hrvatske (4:4), dok je u trećem pobijedila Moniku Rajić iz Bosne i Hercegovine 3:1. U polufinalnoj borbi sudijskim izjašnjavanjem slavila je protiv Lenke Kuljiš iz Hrvatske.

“Zadovoljna sam nastupom i plasmanom u finale. Prehlada me je omela da budem masimalno spremna i pružim još više. U finalu borila sam se protiv svjetske šampionke, bila je favorit i to je opravdala”, kazala je Dragojević.

Rajović je u finalnom meču kategorije preko 69 kilograma poražena od Belme Omerovć iz BIH 2:1.

Članica Omladinca na putu do finala eliminisala je Mirnesu Bektaš iz BIH, Milicu Despotović iz Srbije i u polufinalu Mateu Noha-Medić iz BIH.

“Nijesam zadovoljna suđenjem u finalu, drastično sam oštećena. Mogla sam bolje, sigurna sam da sam bolja, ali su sudije kumovale mom porazu”, kazala je Rajović.

Marić je u meču za treće mjesto pobijedila Aleksandru Janković iz Srbije 5:0. Članica Budučnosti u prva dva kola pobijedila je Rumunku Mihaelu Gutu 5:0 i Nikolinu Đorđević iz Srbije 3:2, a u polufinalnom meču izgubila je od od Makedonke Mrijane Dimoske 3:2.

"Veoma sam zadovoljna postignutim rezultatom. Ostaje žal za finalem, ali s obzirom da mi je ovo prvo Balkansko prvenstvo u kategoriji mlađih seniorki i da put do medalje nije bio nimalo lak, srećna sam što sam se izborila za nju. Posebno sam zahvalna treneru Neli Tatar, što je vjerovala u mene", kazala je Marić.

Na pragu od medalje u katama bila je i mlađa seniorka Mia Roganović, koja je u meču za treće mjesto poražena od Anje Lončar iz Hrvatske 3:2. Kao petoplasirana završila je i kadetkinja Omladinca, Milica Jeknić, koja je u meču za bronzanu medalju u kategoriji do 54 kilograma poražena od Makedonke Marije Mileve.

U repasažu zaustavljen su kataši, mlađi senior Boris Zečević i kadet Filip Bakić, kao i mlađa seniorka Ivana Ranđelović (do 68) i kadetkinja Jelena Kotlaja (do 54) u borbama.

Za sjutra planirani su nastupi kadeta, juniora i mlađih seniora u borbama pojedinačno.

Šampionat je na ceremoniji svečano otvorio direktor Direktorata za sport u Ministarstvu sporta Miloš Lalević, a učesnike su pozdravili predsjednik Karate saveza Vladimir Joković, generalni sekretari Evropske i Balkanske federacije, Slavoljub Piper i Stjepan Piper, kao i sekretar hercegnovskog sekretarijata za sport Vesna Sanardžić.

Bonus video: