O pravoslavlju na savremen način

“Oko 70 odsto umjetnosti u muzejima je posvećeno hrišćanskom mitu, priči. Tako da se danas, kada se umjetnik obraća ikonama, religiji, on razgovora i sa svojim kolegama iz prošlosti...”
1 komentar(a)
Izložba o pravoslavlju Budva, Foto: Vuk Lajović
Izložba o pravoslavlju Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.11.2017. 08:38h

Nakon Njujorka, Londona i drugih svjetskih metropola, od preksinoć i budvanska publika je u prilici, da u novom galerijskom prostoru „Dukley Art gallery“ u kompleksu “Dukley Residense” nadomak Staroga grada, vidi izložbu “Ikone”. Izložbu, koja je izazvala pažnju u cijelom svijetu, organizovala je “Dukley European Art Comminity” i Marat Geljman.

“Prije 1.700 godina umjetnici su se sreli sa hrišćanima i od tada taj savez postoji. Religija je od tada uspijevala da se pokaže, da se objasni kroz umjetnost. A ljudi su počeli da razumiju, na tragu grčke mitologije, i tu prelijepu priču o Isusu Hristu. Do 14. vijeka umjetnost je bila isključivo religiozna, sa nekim određenim, malim isključenjima od toga pravila. Oko 70 odsto umjetnosti u muzejima svijeta je do dan-danas je posvećeno hrišćanskom mitu, hrišćanskoj priči. Tako da se danas, kada se umjetnik obraća ikonama, religiji, on razgovora i sa svojim kolegama iz prošlosti... To su upravo Đoto, Rafaelo, Mikelanđelo...to su oni sa kojima današnji, savremeni umjetnik razgovara”, kazao je Geljman na otvaranju izložbe.

Dodaje da je izložbeni prostor uvijek bio mjesto za razgovor između onih koji su svoj život posvetili umjetnosti i onih kojin su svoj život posvetili religiji.

“I danas, na dan Svetog Luke, pokrovitelja ikonopisaca, i, mogu slobodno reći, pokrovitelja umjetnika, organizujemo ovu izložbu”, naveo je on.

Umjetnik Pavel Brat istakao je da je on samoga početka u projektu .

“Upravo između prve i druge izložbe trudio sam se da postanem dio ove priče, jer mi se cijela ideja, da se o pravoslavlju, hrišćanstvu, može razgovorati na savremeni način, da se ne moram obraćati tradicionalnim jezikom publici i da se na ovaj način može ispričati priča. Dakle, na jeziku postmoderne, na jeziku savremenosti, već četvrti put uspijevam da malo pomalo dopunjavam cijelu ovu priču ikona”, naveo je Brat.

Svoja djela predstavili su Dmitriy Gutov Elektroboutique, Pavel Brat, Vladimir Kozin, Arsen Savadov Deshawn Dumas, Kristina Cyan, Dmitri Vrubelj & Viktorija Timofejeva. Kako je rečeno u najavi izložbe, ona je u Rusiji nekoliko puta otkazivana, i čak kad je prolazila normalno s velikim brojem posjetilaca, uvijek je dolazilo do konflikta.

Bonus video: