"Zločin i kazna” najbolja predstava

„Monitor” je objavio intervjue Medojević sa glumcima Genom Lehnerom i Jasnom Đuričić
182 pregleda 0 komentar(a)
Mirjana Medojević, Foto: Facebook
Mirjana Medojević, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.11.2017. 08:26h

Predstava u režiji crnogorske rediteljke Mirjane Medojević, “Zločin i kazna” osvojila je najznačajniju slovenačku pozorišnu nagradu “Društva pozorišnih kritika i teatrologa Slovenije” za najbolju predstavu u okviru Festivala “Borštnikovo srečanje” 2016/17. godine.

“Predstava 'Zločin i kazna' stupa u odnos sa širinom romana koji, pored toga, ima i breme istorije, kroz ključne dimenzije predstave, sa njenim prostorom i njenim trajanjem. Postavljena na raskršću dva kraka Tunela, nalazi u mračnim vlažnim putevima tog prostora mesenu predstavu. Njeno trajanje otvara prostrane in detaljne podobe bijednih, poniženih i uvrijeđenih”, obrazloženo je.

Predstava je rađena po tekstu Fjodora Dostojevskog i u produkciji Akademije za pozorište, radio, film i televiziju i Lutkovnog pozorišta Ljubljana.

“Tri glumca spretno prepliću različite likove, njihovi individualni glasovi se otvaraju u zajedničkoj igri u dijalogu. Predstava sa detaljnim i poetičnim pozorišnim jezikom otvara duhovni kosmos Dostojevskog, a istovremeno provjerava odnose u presjeku zajedničkog vremena, čak i one odnose sa gledaocima”, navodi se u opisu nagrade.

Mirjana Medojević je rođena u Mojkovcu 1990. godine. Završila je studije pozorišne režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju 2014. godine. Stručno usavršavanje obavila je u pozorištu “Zetski dom” na Cetinju i na master studijama režije u klasi Tomija Janežića na ljubljanskom AGRFT. Pohađala je praktične radionice koje je vodila njemačka pozorišna trupa “Gob Squad” i radionice u okviru Međunarodnog festivala Kotor Art. Objavila je intervjue sa glumcima Genom Lehnerom i Jasnom Đuričić za nedeljnik “Monitor”. Nagrađena je za drame “Sin” na MIT festivalu 2015. i “Kavez” na Kotor . Za vrijeme studija bila je angažovana kao asistent režije u predstavama “Everyman Đilas”, “Žabar” i “Egzistencija”. Radila je i kao asistent reditelja i dramaturga u predstavi “Opera za tri groša” u režiji Tomija Janežića.

Bonus video: