Dolari stizali iz Kneževićevih firmi?

Prljavi novac navodno uplaćivan sa računa Kiparskih kompanija Polarisco mix limited i Florista group corporation
431 pregleda 15 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Arhiva Vijesti
Atlas banka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.10.2017. 14:18h

Novac koji su navodno prali zaposleni u Atlas banci uplaćivan je sa računa kiparskih kompanija Polarisco mix limited i Florista group corporation, saznaju “Vijesti”.

Izvori bliski predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću, tvrde da on kontroliše te dvije kiparske firme.

U istrazi pranja novca organizovanog pod plaštom bankarskog poslovanja uhapšeno je šest osoba - Kneževićev vozač Vlatko Baja Rašović i njegove kolege Goran Grujović, Natko Peličić, Predrag Pejović, Dražen Vujisić i Vlado Stevanović.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević sumnjiči svakoga od njih da je 12. oktobra 2016. godine, u podgoričkoj poslovnici Atlas banke konvertovao po 16.000 “prljavih” dolara u eure.

Taj novac prethodno je podignut sa računa kiparskih kompanija, a tužilaštvo tvrdi da dolari potiču od nelegalnih aktivnosti preduzeća, te da su konverzijom novca dolari ubačeni u legalne tokove.

SDT sumnja da su uhapšeni službenici Atlas banke naloge u tom poslu dobijali od Kneževića i tadašnjeg direktora banke čije je ime poznato redakciji “Vijesti”.

U toj istrazi tužiteljka planira da sasluša Kneževića i još nekoliko bivših i sadašnjih direktora i rukovodilaca Atlas banke.

Iz tužilaštva tvrde da je kriminalna grupa imala dva organizatora i jasan plan:

“Da novac koji je nezakonito stečen kroz nelegalne i nezakonite poslove pravnih lica Florista group corporation i Polarisco mix limited, koji imaju otvorene račune u Atlas banci AD Podgorica, prenosi na račune tih pravnih lica u navedenoj banci i račune pripadnika kriminalne organizacije na teritoriji Crne Gore”.

Šef kriminalne grupe navodno je planirao i da novac nezakonito stečen kroz poslovanje te dvije kompanije, stavlja u legalne tokove “tako što će ga predavati pripadnicima kriminalne organizacije koji će vršiti konverziju tog novca u poslovnim bankama, u namjeri da se prikrije i lažno prikaže porijeklo novca”.

Nakon hapšenja svojih službenika, Knežević je saopštio da ima dokaze o porijeklu novca i poručio tužilaštvu da njegove zaposlene ostavi na miru.

“To su moji zaposleni i ja stojim iza njih. Čak i ako ima bilo kakvih elemenata krivičnog djela, a uvjeren sam da nema, ja sam taj koji je spreman da odgovara”, napisao je Knežević, dodajući da je novac zbog kog su uhapšeni njegov.

Prije dva dana lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić saopštili su da su Kneževićevi zaposleni prali novac gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Miga Stijepovića. Mandić je kazao da je jedan od osumnjičenih to ispričao na saslušanju kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ali da je Katnić sakrio tu informaciju. Iz SDT-a su negirali njegove tvrde, a iz DPS-a su im odgovorili da “lažu i kleveću”.

Kompanija Polarisco preuzimala dugove Kneževićeve firme

Prema finansijskim izvještajima Atlas banke, ta banka je 2011. godine odobrila kredit preduzeću Polarisco Mix Limited. U tom dokumentu piše da taj klijent, ali ni ostale inostrane kompanije kojima je odobren kredit, “nisu povezana lica banke”.

Toj kompaniji iste godine kredit je odobrila i Invest banka Montenegro, koju je Knežević tada kontrolisao.

Kompanija Polarisco Mix Limited pominje se i u revizorskom izvještaju Jadranskog sajma za 2013. godinu.

Prema tom dokumentu oni su 25. maja 2012. godine sa firmom Expom Hotel Partners Ltd, osnovanom u istom gradu - Limasolu, zaključili ugovor o preuzimanju duga.

Tim ugovorom Polarisco je preuzeo osnovni dug za kupovinu društva Expo Hotel Partners d.o.o. Budva u iznosu od 5.415.711 eura, kao i dug za kupovinu zemlje od 696.600 eura.

"Što ukupno iznosi 6.112.311 eura. Novim sporazumom od 28. decembra 2012. godine Polarisco potvrđuje preuzimanje ukupnog duga od 6.112.311 eura, kao i dug po osnovu pozajmice od 20.898 eura koju je Expo Hotel Partners d.o.o. Budva primio od matičnog društva AD Jadranski sajam Budva, dok je bio u grupi zavisnih društava”, piše u izvještaju.

Dodaje se da je tada produžen krajnji rok za vraćanje duga do 31. decembra 2015. godine.

“Atlas Grupa d.o.o. Podgorica izdala je korporativnu garanciju 28. maja 2013. godine na iznos od 6.500.000 eura, u korist Expo Investa kao instrument obezbjeđenja isplate u slučaju da Polarisco ne ispuni obavezu iz sporazuma”, piše u izvještaju revizora.

Rašović i Grujović sarađivali sa Duškom, ostali znaju ko je

Većina uhapšenih u istrazi pranja novca pod plaštom bankarskog poslovanja, zaposleni su u kompaniji Atlas kao vozači.

Prema saznanjima “Vijesti” blisku saradnju sa vlasnikom komapnije Duškom Kneževićem imali su samo Vlatko Baja Rašović i Goran Grujović.

Ostali osumnjičeni za pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije - Natko Peličić, Predrag Pejović, Dražen Vujisić i Vlado Stevanović, navodno su i pred tužiteljkom Vukčević tvrdili da nijesu imali komunikaciju sa Kneževićem.

“Vijesti” saznaju da je većina njih tužiteljki objasnila kakve su zadatke imali - da razvoze poštu, zaposlene...

Svi su tokom saslušanja negirali da su članovi kriminalne grupe, a tvrdili su i da nisu prali novac.

Izvor blizak istrazi ispričao je za “Vijesti” da su osumnjičeni vozači, objašnjavajući odakle njihovi potpisi na nalozima za konverziju dolara, tvrdili da nikada nisu potpisali takve naloge.

Objašnjavali su da su potpisivali putne naloge, kao i potvrde o prijemu pošte, ali ne i bankarsku dokumentaciju.

Osim na pitanje da li poznaju Kneževića, osumnjičeni za pranje novca odgovarali su i na pitanja specijalne tužiteljke Lidije Vukčević - da li poznaju direktore te kompanije, te da li su sa njima sarađivali i od njih dobijali naloge.

Vukčević je proglasila tajnom istragu o pranju 96.000 dolara.

Bonus video: