Krivudavi panoramski putevi Crne Gore privlače motocikliste sa svih meridijana

Autor putopisnog moto serijala “Bajkerova mapa” i moto bloger koji je ranije pokrenuo i Jutjub kanal “MotoristaMNE” Zlatko Vujović, u razgovoru za “Vijesti” prenosi iskustvo sa crnogorskih puteva, impresije turista i predloge za unapređenje ponude kada su motociklisti u pitanju Vujović otkriva da je već u planu druga sezona “Bajkerove mape”, ali i realizacija putopisne mape u štampanom i elektronskom izdanju, kao i sajt “Bajkerova mapa” putem kojeg će biti moguće preuzimanje svih potrebnih informacija o rutama koje su bajkeri obišli...

10880 pregleda 1 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Zlatko Vujović, Foto: Privatna arhiva

Motociklisti koji posjete Crnu Goru uglavnom nose pozitivne utiske i vraćaju se uživanju u krivudavim putevima koji su, za njihove potrebe, veoma dobri, Ipak, mnogi od njih se ne zadržavaju duže od dva ili tri dana, zbog nedostatka namjenske i organizovane ponude koja bi bila prilagođena njihovim potrebama. To u razgovoru za “Vijesti” objašnjava Zlatko Vujović autor putopisnog moto serijala “Bajkerova mapa” i moto bloger koji je ranije pokrenuo i Jutjub kanal “MotoristaMNE”.

.
foto: Privatna arhiva

Vujović se prošle godine, zajedno sa probranom ekipom i moto-ortakom Vladimirom Bastaćem, upustio u avanturu koja je podrazumijevala obilazak Crne Gore, od onim poznatih i već popularnih lokacija, pa do onih zapostavljenih, do kojih je teško i zakoračiti, a kamoli približiti se točkovima. Rezultat je bogat i interesantan video serijal “Bajkerova mapa” koja je dostupna i na spomenutom Jutjub kanalu. U razgovoru za “Vijesti”, Vujović otkriva da je u planu i putopisna mapa u štampanom i elektronskom izdanju, kao i sajt “Bajkerova mapa” putem kojeg će biti moguće preuzimanje svih potrebnih informacija o rutama koje su bajkeri obišli, ali i mnogo drugih zanimljivosti... To je tek dio budućih planova.

.
foto: Privatna arhiva

Vujovićeva moto-tura podrazumijevala je obilazak pet nacionalnih parkova tokom pet dana i sve to bi stalo u putopisni serijal od deset epizoda nastalih tokom pet dana. Vujović je predstavio stazu dužu od hiljadu kilometara koja je veoma atraktivna, kako za bajkere, tako i za bicikliste, kampere i uopšte sve one koji žele da uživaju u prirodnim ljepotama i aktivnom odmoru tako što će se i sami zaputiti putanjom Bajkerove mape ili samo uživati u putopisnom serijalu.

.
foto: Privatna arhiva

Pored promocije turističke ponude, jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta je bukvalno i trajno mapiranje interesantnih staza, puteva, lokaliteta, kampova i “biker friendly” lokacija i objekata u Crnoj Gori.

.
foto: Privatna arhiva

Sa tom idejom i ciljem da njihova tura bude i korisna, jednako edukativna i privlačna gledaocima koji bi možda podstaknuti video serijalom i ucrtanim rutama atraktivnim za vožnju i obilazak uopšte, ovaj moto dvojac s Cetinja, krenuo je u realizaciju. Produkcijski tim upotpunili su scenaristkinja i producentkinja Sandra Vujović i reditelj Vuk Marković, a gledaoci u Crnoj Gori već neko vrijeme mogu uživati u sakupljenom materijalu.

.
foto: Privatna arhiva

”U našu rutu smo uvrstili svih pet nacionalnih parkova, ali i mnoge kulturno-istorijske znamenitosti, prirodne ljepote, kampove. Obišli smo sve crnogorske regije, od juga preko centralnog regiona pa do sjevera države. Krenuli smo iz mog rodnog grada, Cetinja, a prva etapa nas je vodila preko Budve i budvanske tvrđave Mogren, zatim do Svetog Stefana, tvrđave Ratac kod Bara i Starog Bara do ulcinja Ulcinja i Ade Bojane. Druga etapa je obuhvatila Podgoricu i njene znamenitosti. Nastavili smo preko Bogetića do Nikšića, Vučja, Žabljaka, Durmitora, Crnog jezera i Đurđevića Tare. Moram naglasiti da je Durmitor, posljednjih godina, jedna od najatraktivnijih destinacija za vožnju, a koju tokom sezone posjećuju brojni bajkeri iz različitih krajeva Evrope. Sa Đurđevića Tare, nastavili smo ka Kolašinu, nacionalnom parku Biogradska gora, Bukumirskom jezeru, parku prirode Komovi, obroncima Prokletija, Medunu, Skadarskom jezeru i Rijeci Crnojevića. Našu rutu smo završili u Nacionalnom parku Lovćen. Ukupna pređena kilometraža tokom ove petodnevne avanture iznosila je više od 1.000 kilometara”, sumira Vujović na samom početku razgovora za “Vijesti”.

.
foto: Privatna arhiva

On dalje otkriva sve ono što ga je na tom putu sačekalo, a pošto je impresije nemoguće vjerodostojno prenijeti riječima, ponajviše se osvrnuo na tehničke stvari koje je zapazio na svom kratkom ali uzbudljivom proputovanju. Mnogo toga je i sam prvi put otkrio, osjetio, vidio i proživio, a nada se da će njegovo iskustvo i opčinjenost prirodom svoje zemlje doživjeti što veći broj ljudi, neki možda direktno podstaknuti njegovim zapisom.

.
foto: Privatna arhiva

”Serijal je nastao upravo iz želje da predstavimo našu zemlju, ali i da sami posjetimo neka mjesta koja ranije nismo obilazili. Gledamo i pratimo ponude nekih zapadnih zemalja i odlučili smo da predstavimo ono što mi imamo, jer uopšte ne zaostajemo za drugima, ni po prirodnim ljepotama a još manje istorijom i kulturnim znamenitostima. Na ovoj ruti i tokom snimanja serijala otkrili smo mnoga mjesta koja ćemo i sami, u budućnosti, posjećivati češće... To su biseri naše netaknute prirode poput kanjona Nevidio, Kučkih planina, Kapetanovog jezera i mnogih drugih”, nabraja Vujović.

.
foto: Privatna arhiva

Ipak, on ne želi sve odmah da otkrije, ali ipak otkriva koje su to lokacije najprivlačnije bajkerima...

”Motoristi na jugu uglavnom posjećuju Boku Kotorsku, gdje obiđu kulturno istorijske znamenitosti Kotora, Perasta, Herceg Novog, uživaju u budvanskim plažama, a naravno nezaobilazna je i Ada Bojana. Baš smo u prvoj epizodi našeg serijala pokušali da predstavimo i još par zanimljivih lokacija na tom području, koje mnogi zaobilaze a vrijedne su posjete. Tu svakako spadaju tvrđava Ratac, jezera Šas-Svač i još toga, pogledajte”, poručuje motociklista.

.
foto: Privatna arhiva

S obzirom na iskustvo koje je prošao, pa i svrhu serijala, prvo pitanje koje se nameće je neki opšti utisak vezan za to da li je i koliko Crna Gora pogodna za motocikliste i kakvi su naši putevi, po njihovim kriterijumima... Vujović “Vijestima” kaže da su putevi kao stvoreni za njih, ali generalna slika je da definitivno postoje manjkavosti, gdje se ističe nedostatak potrebnih informacija...

”Uslovi za motorcikliste i ovu vrstu hobija su dosta dobri. Putevi su kao stvoreni za vožnju motocikala. Jedna od bitnih stavki, a koja privlači motocikliste sa svih meridijana, jesu krivudavi panoramski putevi kojima Crna Gora obiluje”, ističe Vujović.

On svoje zapažanje potkrepljuje i reakcijama gostiju iz inostranstva koje se mogu vidjeti i u video serijalu.

”Pozitivne utiske smo čuli i od motociklista iz inostranstva koje smo sretali na putu. Većina njih koji posjete našu zemlju uglavnom nosi pozitivne utiske i njima ovi naši putevi nikad ne dosade, pa se zbog toga Crnoj Gori često i vraćaju. Motociklisti koji posjete našu zemlju uglavnom nose pozitivne utiske, ali se isto tako mnogi i ne zadržavaju duže od dva ili tri dana, zbog nedostatka namjenske i organizovane ponude koja je potpuno prilagođena njihovim potrebama. Kao jednu od manjkavosti navode nedostatak potrebnih informacija, ali ono što raduje je sve veće interesovanje turističkih radnika da kreiraju takvu ponudu, pa se u Crnoj Gori, posljednjih nekoliko godina, otvara sve više auto kampova i biker friendly ugostiteljskih objekata”, naglašava Vujović.

To što se prostire na površini od svega 13.812 kilometara kvadratnih Crnu Goru čini teritorijalno malom državom, ali upravo zbog toga njena priroda i sve ono što nudi ili krije, dodatno dolazi do izražaja. Kao mala zemlja je možda i dodatno atraktivna za turiste, dok je motociklistima upravo to jedan od posebno značajnih aspekata, potvrđuje i Zlatko Vujović.

”Mislim da baš to što je Crna Gora teritorijalno mala u ovom slučaju je velika prednost. Kao što sam već spomenuo, privilegija svih koji posjete našu zemlju je upravo to što jutro mogu provesti na nekoj od predivnih plaža, a veče na nekoj od veličanstvenih planina na sjeveru. Vozeći se divnim predjelima, dan mogu provesti aktivno uz brojne atraktivne segmente koje će im pružiti naša bogata turistička ponuda. Mogu proći neki kanjon, poput kanjona Nevidio ili kanjona Mrtvice. Pored toga, mogu se popeti i neki od poznatih vrhova. U prvom dijelu dana svakako mogu plivati u hladnom planinskom jezeru ili upražnjavati neki od ekstremnih sportova. I to sve u jednom danu, skoro kao u jednom dahu... Upravo je ta sadržajnost i raznolikost ponude koju ovaj mali prostor pruža ono što Crnu Goru može izdvojiti kao top destinaciju, kako za motoriste tako i za sve ostale turiste koji teže nekom vidu aktivnog odmora punog avanture, istraživanja i uzbuđenja”, objašnjava Vujović.

Na pitanje šta su prednosti, a šta mane Crne Gore u toj sferi, a vođen ličnim iskustvom koje je prošao na motociklu, a onda kasnije i u produkciji materijala, Vujović konstatuje da fali dobre organizacije, ali definitivno i promocije, jer taj vid turizma i turističke ponude kao da nije u potpunosti zaživio...

”Putevi su većinom dobri za vožnju motocikla. Fali nam samo malo organizacije, promocije i multidisciplinarnosti. Uklopiti ponudu raznih oblasti turizma i uvezati je u pakete namijenjene motociklistima kao specifičnoj ciljnoj grupi, na primjer, bilo bi dobro. Tokom snimanja prve sezone, sada već otkrivam da će biti i druge, imali smo priliku da sretnemo i upoznamo brojne turiste koji Crnu Goru već godinama posjećuju, i to isključivo na motorima. U razgovorima sa njima, zajedno smo detektovali one segmente ponude na kojima bi valjalo poraditi, kao i odgovore na potrebe motociklista kao turističkih posjetilaca. U narednom periodu naš tim će raditi upravo na tome da, pored predstavljanja atraktivnih destinacija, razvije i konkretne strategije i projekte kojima će se Crna Gora dodatno približiti statusu jedne od najatraktivnijih evropskih moto-turističkih destinacija”, obećava i najavljuje Vujović.

Na pitanje kakva je budućnost Crne Gore na tom polju, Vujović odgovara da budućnost i brojne mogućnosti postoje, ali se nameće činjenica da sve ipak zavisi od toga koliko ćemo sami to iskoristiti. Iskoristiti, ali na način da ne bude uništeno ili oštećeno, već poboljšano, privlačnije i još zanimljivije.

”Dakle, budućnost za ovaj tip aktivnosti, definitivno postoji. Ta budućnost se vezuje i za dobar marketing, posvećenost, kompetentnost i organizaciju. Ovo je vrlo specifičan vid ponude, pa se, kao takav, ne može i ne smije raditi stihijski i površno. Ljudi u svijetu sve više žele, sve više traže i sve više teže ka ovakvom i sličnim vidovima odmora. Žele da pobjegnu iz urbanog jezgra velikih svjetskih gradova. Žele odmor daleko od betona i stresnog modernog načina života. Žele aktivnost u prirodi uz dobru domaću hranu koju im autentična crnogorska lokalna kuhinja i netaknuta priroda, uz planinski turizam zasigurno mogu priuštiti. Dakle, ponavljam, budućnost za ovakvu potražnju i ovaj tip aktivnosti postoji”, poručuje Vujović.

S obzirom na to da je otkrio da se može očekivati i druga sezona ovog jedinstvenog serijala, prvog u Crnoj Gori koji je namijenjen domaćim i inostranim ljubiteljima motora, moto-tura i posve jedne drugačije vrste putovanja, avanture i odmora, “Vijesti” je zanimalo šta se dalje može očekivati od Bajkerove mape...

”Kao što sam već i rekao, u planu je snimanje nove sezone, trenutno smo u fazi pretprodukcije. Zasad tražimo partnere, odnosno one koji će prepoznati važnost i značaj naše (moto) ture i koji nam mogu pomoći da cijeli projekat nastavimo, ali i da produkciju podignemo na još veći nivo. Napomenuću da je cjelokupan prvi serijal rađen sa minimalnim sredstvima i, narodski rečeno, na mišiće, jer smo raspolagali skromnim budžetom, ali istinski jakom voljom i ljubavlju prema motociklizmu kao našem hobiju. Zbog toga moram istaći i da je serijal završen, prvenstveno, uz podršku koju su nam pružile neke crnogorske kompanije i na tome smo im zahvalni. Svakako, tu su još i brojni naši prijatelji koji su nas podržavali, bili uz nas i pomogli nam u prvoj sezoni. Neki od njih su već potvrdili podršku i kada je nova sezona u pitanju, svako na svoj način. Ja ovim putem želim svima koji su nas podržali još jednom da se zahvalim”, kaže Vujović.

No, on ne krije i nadu da će podrška stići i od institucija. Vjeruje da bi trebalo.

”Nadamo se da će ovoga puta, u susret novoj sezoni, i institucije prepoznati potencijal i vrijednost našeg projekta i cjelokupne ideje koja se tiče promocije Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije, a koja targetira i motocikliste, kao jednu specifičnu kategoriju turista... Ukoliko se osvrnu i poslože stvari, siguran sam da ni njihova podrška neće izostati”, uvijeren je Vujović.

Na pitanje šta se može očekivati od druge sezone, iako još uvijek nije krenula produkcija, on ističe da cilj ostaje isti. To je, kaže, promocija naše zemlje, promocija motociklizma, uz podsjećanje na neophodnu i enormnu važnost odgovornog ponašanja u saobraćaju, poštovanje propisa i preporuka. Pored toga, tu je razvijanje svijesti o Crnoj Gori kao idealnoj destinaciji za motocikliste.

”Bajkerova mapa će se, kao i do sada, prvenstveno baviti promocijom Crne Gore, njenih prirodnih atrakcija, kulturno istorijske baštine i, prije svega, motociklizma kao hobija uz promociju odgovornog ponašanja u saobraćaju. Ko još uvijek nije gledao prvu sezonu ili je propustio emitovanje na televiziji želim da kažem da su sve epizode dostupne na našem Jutjub kanalu - Motorista MNE. Nama i ta podrška od svega nekoliko klikova znači, a vjerujemo da gledaoci neće ostati ravnodušni... Pored toga, u komentarima želim svima da poručim da budu slobodni da upute neku sugestiju, komentar, predlože lokaciju koju bi trebalo predstaviti u nekoj od epizoda koje slijede. Otvoreni smo za predloge”, naglašava Vujović.

On podsjeća da Crna Gora ima mnogo toga da pruži i ponudi, ali često nekada ni sami nijesmo svjesni svega toga, pa je zato ujedinjavanje sa dobrom namjerom i u tom kontekstu neophodno...

”Kao što sam već i rekao, iako smo mali, imamo mnogo toga da ponudimo. Priroda nam je podarila mnogo jedinstvenih i atraktivnih lokacija na malom prostoru, a u čemu turisti koji preferiraju avanturu i aktivan odmor, kao i svi zaljubljenici u prirodu i motore, kampovanje, mogu stvarno uživati. Rijetko koja zemlja vam omogućava da sa najviših planinskih vrhova, običnom kratkom vožnjom, stignete da prelijepe plaže na morskoj obali. Zamislite samo to”...

A da ne biste zamišljali, lijepo je i upustiti se u avanturu, po svom izboru - ispred ekrana ili na putu, naravno, poštujući sve preporuke stručnih ljudi i sa svom potrebnom opremom, jer sigurnost i bezbjednost uvijek moraju biti na prvom mjestu, što i iskusni Zlatko Vujović poručuje svim čitaocima i gledaocima njegovog serijala.

Za kraj razgovora, on otkriva jedan veoma interesantan detalj koji se tiče nove rute, nove Bajkerove mape i nove sezone koja će, kako njih, tako i gledaoce, odvesti ka novim putevima...

”U drugoj sezone Bajkerove mape, koja će biti produkcijski i organizaciono još zahtjevnija, pored novih lijepih i zanimljivih lokacija iz naše zemlje, planiramo da posjetimo i zemlje regiona, što znači da ćemo imati i veći broj epizoda. Uz to, u pripremi je naša putopisna mapa u štampanom i elektronskom izdanju, kao i sajt Bajkerova mapa putem kojeg će biti moguće preuzeti sve informacije o rutama koje smo obišli, ali i još mnogo drugih zanimljivosti. Ipak, da ne otkrivamo previše, gledajte nas i pratite nas. Vidimo se na putu, nosite opremu i vozite oprezno”.

Moto kultura kao stil života

Kada je motociklizam sam po sebi u pitanju, sve je počelo kao hobi, a onda su apetiti vremenom sve više rasli, prisjeća se Zlatko Vujović.

”Kroz uživanje u vožnji i otkrivanje nevjerovatnih predjela fascinantne ljepote koje naša zemlja posjeduje, a koje teško možete da primijetite iz automobila... Tako je sve krenulo. I u želji da te svoje utiske i otkrića podijelim sa što većim brojem ljudi, prije dvije godine sam pokrenuo Jutjub blog MotoristaMNE. Kroz taj blog i serijal koji snimamo, mi promovišemo moto kulturu kao stil života. Predstavljamo potencijalnim turistima atraktivne destinacije koje vrijedi posjetiti u Crnoj,Gori, edukujemo ih s ciljem unapređivanja saobraćajne kulture i najvažnije - uživamo u vožnji!”, kazao je Vujović.

U razvoju je još jedan projekat

Na pitanje koji su njegovi lični planovi mimo Bajkerove mape i ima li neke slične projekte u planu s obzirom na njegov avanturistički i istraživački duh, Vujović ističe da “Vijesti” dobro naslućuju.

”U pravu ste sa pretpostavkom. Naš tim trenutno radi na razvoju jednog projekta koji će se, u to smo uvjereni, sigurno svidjeti poklonicima motociklizma kao hobija, a našu državu će dodatno istaći na mapi njihovih interesovanja”, otkriva Vujović i dodaje:

”Na kraju, želim da se zahvalim vašem mediju na pozivu za razgovor”.

Nezaboravna iskustva i uživanje na sporijim putevima

A motociklizam nije samo brza vožnja motorom i prevoz od jedne do druge željene tačke. Iako je mnogima nezamislivo, previše uzbudljivo ili pak opasno, Vladimir Bastać s Cetinja, koji je ranije još s Vujovićem otkrio čari uživanja u moto-(avan)turama, u ranijem razgovoru za “Vijesti” istakao je da motor nudi posebnu slobodu, uživanje, istraživanje... Bastać otkriva šta zapravo motociklizam predstavlja za njega...

”Čovjek se zaljubi u motociklizam čim prvi put sjedne na motor. Osjećaj slobode i zaustavljanja u prirodi, a koji nude putovanja motorom, teško se mogu uporediti s bilo čim drugim. Motorom se ne juri od tačaka A do tačaka B, već služi za uživanje na sporijim putevima koji nude predivne pejzaže i stvaramo nezaboravna iskustva”, napominje Bastać.

Motoristi na jugu uglavnom posjećuju Boku Kotorsku, gdje obiđu kulturno istorijske znamenitosti Kotora, Perasta, Herceg Novog, uživaju u budvanskim plažama, a nezaobilazna je i Ada Bojana.

Putevi su većinom dobri za vožnju motocikla. Fali nam samo malo organizacije, promocije i multidisciplinarnosti. Uklopiti ponudu raznih oblasti turizma i uvezati je u pakete namijenjene motociklistima kao specifičnoj ciljnoj grupi, na primjer, bilo bi dobro", konstruktivno priča Vujović.

Iako smo mali, imamo mnogo toga da ponudimo. Priroda nam je podarila mnogo jedinstvenih i atraktivnih lokacija na malom prostoru, a u čemu turisti koji preferiraju avanturu i aktivan odmor, kao i svi zaljubljenici u prirodu i motore, kampovanje, mogu stvarno uživati. Rijetko koja zemlja vam omogućava da sa najviših planinskih vrhova, običnom kratkom vožnjom, stignete da prelijepe plaže na morskoj obali. Zamislite samo to", poručuje Vujović

Bonus video: