Rikardo slučajni pobjednik farse u Bakuu

Australijanac nije bio ni među najbržih pet u Azerbejdžanu, ali mu je nevjerovatan splet okolnosti omogućio da stigne do najviše stepenice pobjedničkog postolja
3 komentar(a)
Danijel Rikardo, Foto: Reuters
Danijel Rikardo, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2017. 15:24h

Danijel Rikardo će dugo pamtiti petu pobjedu u F1 karijeri, jer je do nje došao potpuno slučajno.

Australijanac nije bio ni među najbržih pet u Azerbejdžanu, zapravo je bio tek deveti nakon četiri kruga, ali mu je nevjerovatan splet okolnosti omogućio da stigne do najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Posljednja kockica njegovog pobjedničkog mozaika uključila je muke Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela.

Britancu je naloženo da uđe u boks kako bi mu mehaničari namjestili zaštitu oko vrata, a čim je ušao u pit, stjuardi su objavili da je Njemac kažnjen zaustavljanjem od 10 sekundi zbog namjernog udaranja Hamiltona dok je na stazi bio sejfti-kar.

Trku koja će se dugo pamtiti je na kraju začinio Valteri Botas, koji je u ciljnoj ravnini pretekao Lensa Strola i oteo mu 2. mjesto. Kanađanin iz Vilijamsa je prije dva vikenda pred svojim navijačima upisao prve bodove u "najbržem cirkusu", a sada tuguje što je treći...

Iza njega su završili Fetel i Hamilton, pa je četvorostruki šampion povećao vođstvo nad čovjekom koji ima titulu manje od njega na 14 bodova.

Već na samom startu se vidjelo da će trka biti veoma napeta, jer su se u 1. krivini "pogurali" Botas i Kimi Raikonen. Gore je prošao mlađi Finac, koji je pao na začelje, a najviše je profitirao Fetel, jer je sa 4. došao na 2. mjesto, tik iza Hamiltona.

Ubrzo se bolid Danijla Kvjata ugasio nasred staze, zbog čega je morao da izađe sejfti-kar. Ta situacija je najbolje došla Botasu, jer mu je omogućeno da nadoknadi krug zaostatka za vodećima.

Tek što je sve opet krenulo, sejfti-kar se ponovo pojavio na stazi jer je bilo mnogo sitnih djelića sa bolida, najviše sa Raikonenovog.

Tada je i došlo do kontakta vodećih u generalnom poretku - Hamilton je kočenjem "nasadio" Fetela, koji ga je udario otpozadi, a to ga je toliko iznerviralo da je reagovao kao dijete i gumama gurnuo Britanca! Kazna koja je kasnije stigla ga je koštala pobjede i možda ključne razlike u šampionskoj trci...

Kako redari nisu mogli da adekvatno očiste pistu, vozači su se vratili u pit-lejn i zašli iz bolida. Hamilton je očito tu napravio grešku, jer mu štitnik za vrat nije bio dobro pričvršćen.

Poslije nekoliko krugova se pomjerio i Mercedesu je naloženo da ga vrati u boks i stavi mu novi. I onda, iznenada, stigla je kazna za Fetela. Ko vjeruje u teorije zavjere, nije mu teško da zaključi zbog čega...

"Kada sam ja to opasno vozio? Možete li mi reći", upitao je Njemac preko timskog radija, a iz Ferarija je samo stigao odgovor:

"Pričaćemo o tome kasnije".

Čovjek koji je imao najmanje prava da se žali, jer je i on zaslužio kaznu, ponašao se kao da je pao sa Marsa.

"Kazna od 10 sekundi za takvu požnju nije dovoljna. Ti to znaš, Čarli", prozvao je Hamilton direktora trke Čarlija Vajtinga, iako je i on morao da snosi sankcije.

Bilo kako bilo, Njemac je stekao dovoljnu zalihu da se vrati na 7. mjesto, tik ispred Britanca na 17 krugova do kraja. Njiih dvojica su pretekla Fernanda Alonsa, Kevina Magnusena i Estebana Okona, ali od podijuma nije bilo ništa...

Više razloga za slavlje, iako je mogao do pobjede, svakako ima Fetel. Za njega je ovaj vikend djelovao užasno, morao je da mijenja i napajanje, ali je na kraju završio ispred najvećeg konkurenta za titulu, koji je djelovao nezaustavljivo od petka sve do polovine trke.

Slavi i Alonso, jer je zauzeo 9. mjesto i donio prve bodove Meklarenu ove sezone.

Rezultati VN Azerbejdžana

1. Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) 2:03:55,573

2. Valteri Botas (Finska, Mercedes) + 3,904

3. Lens Strol (Kanada, Vilijams) + 4,009

4. Sebastijan Fetel (Njemačka, Ferari) + 5,976

5. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) + 6,188

6. Esteban Okon (Francuska, Fors Indija) + 30,298

7. Kevin Magnusen (Danska, Has) + 41,753

8. Karlos Sains Junior (Španija, Toro Roso) + 49,400

9. Fernando Alonso (Španija, Meklaren) + 59,551

10. Paskal Verlajn (Njemačka, Zauber) + 1:29,093...

Poredak vozača

1. Fetel 153

2. Hamilton 139

3. Botas 111

4. Rikardo 92

5. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) 73...

Poredak konstruktora

1. Mercedes 250

2. Ferari 226

3. Red Bul 137

4. Fors Indija 79

5. Vilijams 37

Bonus video: