Zatvorena likovna kolonija u Ulcinju: Izlagali slikari sa četiri kontinenta

“Kako već više godina organizujem likovne kolonije, nije mi bilo teško da pronađem i pozovem umjetnike sa svih strana svijeta, sa četiri kontinenta, što je do sada po obimu bio najveći projekat ove vrste u Ulcinju", rekla je “Vijestima” nakon poznata ulcinjska slikarka Vahida Hasanaga Nimanbegu
241 pregleda 0 komentar(a)
Likovna kolnija, Ulcinj, Foto: Radomir Petrić
Likovna kolnija, Ulcinj, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.05.2017. 13:28h

Izložbom radova učesnika, na Trgu robova u Starom gradu, preksinoć je zatvoren Ulcinjski Art simpozijum koji je u prethodnih pet dana okupio umjetnike iz 15 zemalja. Izložene su slike nastale tokom kolonije na kojoj su bili Madi Simakounda i Vivi Diba iz Senegala, Elisa Kareno iz Brazila, Linhong Žao iz Kine, Rima Almuzajen iz Palestine, Ema Vud iz Engleske, Dorotea Flajs iz Njemačke, Matvej Krilov iz Rusije, Barbara Demštar iz Slovenije, Arion Aslani i Ajla Dazdarević iz Srbije, Admir Mujkić iz BiH, Burhan Ahmeti iz Makedonije, Besnik Džemaili sa Kosova, Jona Dividi iz Albanije i Nives Cicin Sain iz Hrvatske. Učesnici iz Crne Gore bili su Nataša Đurović, Ivanka Đonović, Brigita Antoni, Edin Kaplani, Bilal Nikezić, Valona Cakuli, Alma Sulejmani, Mersiha Mavrić i Biljana Keković.

“Kako već više godina organizujem likovne kolonije, nije mi bilo teško da pronađem i pozovem umjetnike sa svih strana svijeta, sa četiri kontinenta, što je do sada po obimu bio najveći projekat ove vrste u Ulcinju. Očekivali smo dolazak i jedne slikarke iz Sjeverne Amerike, koja nažalost ipak nije mogla doći. U svakom slučaju, okupili smo sjajne umjetnike koji su u inspirativnom ambijentu Starog grada stvorili djela koja zavrjeđuju pažnju”, rekla je “Vijestima” nakon otvaranja izložbe poznata ulcinjska slikarka Vahida Hasanaga Nimanbegu, organizator kolonije ispred NVO “Art Dulcinium” u saradnji sa TO Ulcinj.

Ona je dodala da su pored slikarskog dijela i večernjih prezentacija učesnici kolonije od trećeg do osmog maja obišli i Adu Bojanu, Kotor, Perast, ulcinjske maslinjake, te da je u potpunosti ispunjen cilj - da Crna Gora bude stjecište umjetnika i njihova inspiracija. Po zamisli Nimanbegu, izložba bi trebalo da obiđe Crnu Goru i zemlje u okruženju „za što bi trebalo finansijske podrške“.

Bonus video: