Ispituju kako su pobjegla dvojica pritvorenika

Za samo četiri dana septembra prošle godine registrovana dva bjekstva pritvorenika iz zgrade policije u Beranama i Rožajama
515 pregleda 1 komentar(a)
Centar bezbjednosti Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Centar bezbjednosti Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.03.2017. 19:51h

Slučaj pripadnika “škaljarskog klana” Jovana Jovanovića, koji je početkom decembra prošle godine pobjegao iz zgrade kotorske policije nije usamljen.

Disciplinski tužilac MUP-a prošlog mjeseca pokrenuo je dva odvojena postupka protiv službenika policije u Beranama i Rožajama, jer su grubim greškama dozvolili bjekstva dvojice pritvorenika.

Postupak je pokrenut protiv šefa smjene operativnog dežurstva u CB Berane Dž.K. i njegovog zamjenika T.D. jer su krajem septembra napravili grešku nakon koje im je iz zgrade policije pobjegao privedeni R.V.

Gruba greška dvojice dežurnih policajaca dogodila se 25. septembra oko ponoći kada su dozvolili da privedeni R.V. koji je te noći narušio javni red i mir sjedi u prijavnici, a ne u “betonjerci”...

Kada je privedeni Beranac, inače česti gost policije u tom gradu, vidio da ga niko ne čuva on je odlučio da pobjegne kroz prozor prijavnice.

“Sumnja se da službenici nijesu ograničili kretanje privedenog R.V. i nijesu su ga po naređenju dežurnog starješine Š.M. smjestili u prostoriji za zadržavanje, već ga je policijski službenik Dž.K. iz hola prebacio u prijavnicu i ostavio bez nadzora”, navodi se u izvještaju MUP-a.

Bjegunac je pronađen narednog dana oko 15.30 časova, kada je priveden tužiocu u Beranama, dok je istog dana pokrenut postupak protiv dvojice policajaca zbog teže povrede službene dužnosti.

Pokrenut je postupak i protiv starješine za prekršajnu preventivu Š.M. zato što je tog dana, kada je obavljao i dužnost dežurnog starješine u CB Berane, nije kontrolisao rad kolega Dž. K. i T. D. iako je znao da se radi o višestrukom povratniku i osobi sklonoj bjekstvu.

Samo četiri dana ranije i u Rožajama se dogodila slična greška - kada je ispred zgrade Osnovnog suda u Rožajama policajcima K.N. i Š. T. pobjegao pritvorenik K.S. kojeg su trebalo da prebace u bjelopoljski Istražni zatvor.

Bjekstvo u Rožajama dogodilo se 21. septembra oko 13.40 časova kada su policajci sjeli K.S. u službeni automobil na raskrsnici Ulice 30. septembar u centru grada.

Disciplinski tužilac MUP-a smatra da oni “nijesu preduzeli dovoljne mjere i radnje prema K.S.”...

Pritvoreni Rožajac je sjeo u automobil, ali kako nije imao lisice na rukama uspio je da prije kretanja otvori vrata službenog automobila i pobjegne. Dok su zbunjeni policajci trčali za njim - K.S. je zaustavio automobil koji je dolazio iz suprotnog pravca, ušao u njega i pobjegao u pravcu pećke petlje.

Bjekstvo Rožajca je kratko trajalo jer je uhapšen već narednog dana i poslat u Bijelo Polje.

“Sumnja se da su službenici počinili težu povredu službene dužnosti iz člana 106 stav 1 tačka 10 Zakona o unutrašnjim poslovima - nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mjera za bezbjednost lica, imovine i povjerenih stvari”, piše u izvještaju MUP-a.

Škaljarac Jovan Jovanović uhapšen u Njemačkoj

Škaljarac Jovan Jovanović pobjegao je 8. decembra 2016. godine oko 19 časova iz zgrade kotorske policije kada je uspio da utekne policajcu Dežurne službe Miliji Bujišiću, koji je bio zadužen da ga iz betonjerke odvede do toaleta.

Jovanović je bez lisica na rukama udario Bujišića, a potom munjevito istrčao iz zgrade policije i pobjegao u naselje Muo. Iste noći je suspendovan policajac, ali i smijenjen komandir Stanice policije Kotor Marko Mišković.

Jovanović je u februaru uhapšen na granici između Austrije i Njemačke, po potjernici crnogorskih vlasti.

Bonus video: