Hiršer u Kranjskoj Gori "ovjerio" rekordnu šestu uzastopnu titulu

Pobjedom u današnjem veleslalomu u Kranjskoj Gori, osmog u sezoni, Hiršter je stekao nedostižnu prednost u generalnom plasmanu, ali je osigurao i mali kristalni globus u ovoj disciplini.
65 pregleda 0 komentar(a)
Marsel Hiršer, Foto: Beta/AP
Marsel Hiršer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.03.2017. 14:55h

Marsel Hiršer je u Kranjskoj Gori ispisao novu stranicu u istoriji skijanja - šesti put uzastopno je osvojio Svjetski kup, i tako postao rekorder u ovom sportu kada je muška konkurencija u pitanju.

Pobjedom u današnjem veleslalomu u Kranjskoj Gori, osmog u sezoni, Hiršer je stekao nedostižnu prednost u generalnom plasmanu, ali je osigurao i mali kristalni globus u ovoj disciplini, i postao tek treći skijaš kome je pošlo za rukom koji je barem tri puta uzastopno pobjeđivao u veleslalomu (prije njega su to uradili Gustav Toni od 1970. do 1972. i Ingemar Stenmark od 1975. do 1981.).

Austrijski skijaš je iza sebe ostavio legendardnog Austrijanca Marka Đirardelija, koji je nastupao pod zastavom Luksemburga, i koji je imao velikih kristalni globusa u Svjetskom kupu (1985, 1986, 1989, 1991, 1993).

Hiršer se izjednačio sa najboljom u ženskoj konkurenciji, Austrijanskom Anemarijom Mozer-Prel, koja, takođe, imaš šest trijumfa u Svjetskom kupu (1971-1975, 1979).

Austrijanac, koji je prošlog mjeseca osvojio slazo u slalomu i veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Sent Moricu, današnji veleslalom je završio u vremenu 2:24,31 minuta, i stigao do pete pobjede u sezoni (bio je najbolji i u slalomima u finskom Leviju i Kicbilu, te u veleslalomima u Alta Badiji i Garmiš Partekirhenu), a 44. u karijeri.

Hiršer je za 46 stotinki bio brži od drugoplasiranog Norvežanina Kristofera Lifa Hagena, dok je treći bio Šveđanin Mats Olson, sa zaostatkom od 67 stotinki.

"Uslovi za vožnju, definitivno, nisu bili laki. Bilo je mnogo čekanja zbog kiše", izjavio je Hiršer, koji je pobijedio i pored kiše i magle koji su ometali i prekidali trku.

"Bila je prilično teška borba, posebno druga vožnja. Ali, kao i svi ostali, dao sam sve od sebe...I presrećan sam zbog svega, bio je to sjajan dan", dodao je Hiršer.

Hiršer je vodeći u plasmanu veleslaloma sa 633 boda, Francuz Aleksis Panturo, koji danas nije završio prvu vožnju, drugi je sa 439, a treći njegov sunarodnik Metju Favr sa 360 bodova.

Hiršer zauzima čelnu poziciju i u generalnom plasmanu Svjetskog kupa sa 1.375 bodova.

Norvežanin Kjetil Jansrud je drugi sa 871, dok četiri boda manje ima njegov sunarodnik Henrik Kristofersen.

Skijaši će sjutra u Kranjskoj Gori voziti slalom.

Bonus video: