Porodica Šofranac od države traži devet miliona eura

“Sumnjam da je sve namješteno radi nečijih privatnih interesa”, tvrdi advokat Maraš
160 pregleda 3 komentar(a)
Kraljičina plaža Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Kraljičina plaža Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.03.2017. 20:22h

Porodica nedavno preminulog biznismena Veselina Šofranca i advokat Slavko Maraš traže od države skoro devet miliona eura odštete, zbog nemogućnosti da eksploatišu ukrasni kamen u Dubovici.

Tako je preciziran tužbeni zahtjev u postupku koji se privodi kraju u podgoričkom Osnovnom sudu.

Vještak geolog Vasilije Radulović juče je na suđenju pojašnjavao da je ukrasni kamen u Dubovici specifičan, rijedak i najbolji među kamenjem te vrste.

“Ima ga malo i logično da mu je cijena veća”, rekao je vještak.

Radulović je u nalazu ocijenio da treba omogućiti eksploataciju kamena firmi Šofranac ili nekom drugom, jer kako je istakao: “Nema ekonomskog razvoja bez korišćenja prirodnog blaga”.

Konstatovao je da se u svemu slaže sa vještakom finansijske struke Milenkom Popovićem, koji je ranije procijenio da je pokojni biznismen izgubio više miliona eura jer Vlada sedam godina odbija da mu izda urbanističko - tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena.

Popović, u jednoj varijanti nalaza, konstatuje da je izgubljena dobit za neproizvedenih i neprodatih 8.000 metara kubnih ukrasnog kamena 12.943.840 eura za period od 10 godina, na koliko je vremena Šofrancu izdata koncesija.

U drugoj i trećoj varijanti - u kojoj je vještak računao eksploataciju od 5.000 kubnih metara, izgubljeno je osam miliona eura, a za najmanju količinu od 3.000 kubnih metara godišnje izgubljeno je pet miliona eura.

Izračunao je i da su Maraš i pokojni Šofranac u posao uložili gotovo 600.000 eura, sa kamatama.

Zastupnik države Risto Femić tvrdi da vještak geolog ne može da se poziva na vještačenje finansijske struke i zato je tražio novo geološko vještačenje.

Izjašnjenje vještaka geologa okarakterisao je kao proizvoljno, neprecizno i netačno.

Sud je to odbio i zakazao nastavak suđenja za 4. april, kada bi trebalo da se raspravlja o vještačenju građevinske struke.

Maraš je juče istakao da su vještaci bili jasni i da ne može da razumije da se na ovakav način zastupa država, objašnjavajući da se odugovlačenjem postupka samo povećavaju troškovi i kamate.

Država je ranije odbila poravnanje koje je ponudio sada pokojni Šofranac - da im se isplati osam miliona eura.

“Tražili smo dogovor, da bi država poštedjela sebe. Narod će platiti cijenu njihovog rada i ponašanja, ali jasno mi je da njih to ne interesuje”, potvrdio je Maraš.

Država će najvjerovatnije morati da plati višemilionsku odštetu porodici Šofranac zbog nemogućnosti da nastavi započeti posao na tom lokalitetu.

Država je ugovor o dodjeli koncesije sa Šofrancem potpisala 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. pokrenulo je postupak raskida tog ugovora - “zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”.

U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja šest godina odbija da mu izda dozvolu za eksploataciju kamena, pozivajući se na “veće društvene interese”.

Maraš je ranije isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena da bi što bolje prodali Kraljičinu plažu - onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen.

Bonus video: