Senzacija Luke Aernija u kombinaciji

Aerni je nakon spusta bio tek 30. sa 2,61 sekundi zaostatka za liderom Romedom Baumanom i domaći navijači ni u snu nisu mogli da pomisle da bi mogao da se umiješa u borbu za medalje, a kamoli da trijumfuje
0 komentar(a)
Luka Aerni, Foto: Reuters
Luka Aerni, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2017. 14:02h

Dan nakon Beata Fojca, još jedno zlato za švajcarske skijaše - Luka Aerni je na domaćem terenu, u Sent Moricu, pobijedio u kombinaciji.

Momak iz Le Lokla je priredio senzaciju kakva se rijetko viđa. I on je, kao i Nikol Šmidhofer u super-džiju, stigao do prve pobjede u karijeri, ali je način na koji je to uradio nezaboravan.

Aerni je nakon spusta bio tek 30. sa 2,61 sekundi zaostatka za liderom Romedom Baumanom i domaći navijači ni u snu nisu mogli da pomisle da bi mogao da se umiješa u borbu za medalje, a kamoli da trijumfuje.

Ali, u slalomu je bio nestvarno dobar i kao prvi u drugoj vožnji prešao stazu za 44,47 sekunde.

Sa prvog mjesta nije uspio da ga skine ni jedan od najboljih slalomaša današnjice i lider Svjetskog kupa, Marsel Hiršer, koji je nakon 28. mjesta u spustu stigao do srebra sa stotinkom zaostatka za novim šampionom.

Švajcarsko slavlje je zaokružio Mauro Kavijecel, koji je prigrabio bronzu sa šest stotinki sporijim vremenom od zemljaka. On je bio 14. nakon spusta, što znači da prvih 13 takmičara nakon prve vožnje nije stiglo do odličja! Bauman je na kraju zazeo tek 12. mjesto.

"Bio sam veoma nervozan u posljednjih 45 minuta, čekajući sve ostale da završe. Mogao sam samo da gledam i da se nadam dok su oni dolazili u cilj. Znao sam da sam bio jako dobar u slalomu, ali u kombinaciji nikada ne znate šta će se dogoditi. Dugo sam čekao i trebalo mi je pšuno vremena da shvatim da imam zlatnu medalju", pričao je ushićeni Aerni, kojem su do sada najveći uspjesi bili dva 5. mjesta u slalomu u Svjetskom kupu!

Ovo je bilo treće zlato za Švajcarsku, jer je prije Aernija i Fojca u kombinaciji slavila i Vendi Holdener.

Preostala tri najsjajnija odličja su podijelili Slovenija, Kanada i Austrija.

Bonus video: