Mlaka reakcija publike na Komatovog "Đanga"

Prvi od njih - i onaj koji se više iščekivao bio je “The Dinner“, film izraelsko-američkog režisera Orena Movermana, o čovjeku koji kao američki vojnik porodicama nosi loše vijesti
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 12:45h

Projekcijom filma “Đango” Etjena Komara o životu slavnog džez gitariste Đanga Rajnarta u Berlinu je počeo 67. Međunarodni filmski festival - Berlinale. Uz biografski film o Rajnartu - koji je, kako ističe pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić (jutarnji.hr), u Berlinu primljen vrlo mlako - prvog su dana prikazana i prva dva filma u takmičasrkom programu.

Prvi od njih - i onaj koji se više iščekivao bio je “The Dinner“, film izraelsko-američkog režisera Orena Movermana, o čovjeku koji kao američki vojnik porodicama nosi loše vijesti. Nastao prema istoimenom romanu holandskog pisca Hermana Koha, Movermanov “The Dinner” prati dvojicu braće koji se zajedno sa suprugama nalaze na porodičnoj večeri u restoranu. Jedan od braće (Stiv Kugan) je profesor istorije sa psihičkim problemima, a drugi (Ričard Gir) je kongresmen usred kampanje. Na prvu loptu, svi su klišeji tu: profesor mrzi svog ambicioznog brata, prezire njegovu političku karijeru, sponzorušu ženu i samu ideju večere. Ali, kako veče odmiče i kako teku poglavlja naslovljena po događajima ispostavi se razlog sastanka - a to je zlodjelo koje su počinili sinovi oba para. Kako ističe Pavičić u filmu je originalna ideja jedinstva mjesta, vremena i večere. Toj ideji, kako navodi htrvatski pisac i kritičar, izraelski režiser nije odan do kraja, pa je film rasplinuo fleš bekovima i raspredanjem u širinu. Najjača tačka filma je britanski komičar Cugan.

Filmskoj publici u Berlinu više se dopao mađarski film “Tijelo i duša” rediteljske Ildiko Enjedi. Film mađarske režiserke prati dvoje likova vezanih uz jednu zapuštenu klaonicu: povučenog, razvedenog šefa računovodstva, te sanitarnu nadzornicu koja se netom zaposlila, očigledna čudakinja: ne komunicira sa kolegama, boji se ljudskog dodira i ne razumije humor. Dvoje likova na poslu jedva i komuniciraju sve dok jednog dana ne shvate da svake večeri sanjaju identične snove. Enejdi se u filmu, kako ocjenjuje Pavičić, duhovito i šarmantno poigrava s motivima “srodnih duša”, “ljudi stvorenih jedno za drugo”, te sa pitanjima može li ljubav biti lišena fizičkog aspekta. “Film je nježan, povremeno duhovit i vrlo vegetarijanski (nećete nakon njega baš pojesti biftek). Ujedno ima ono što je najrjeđe: niste baš takvih mnogo vidjeli”, zapisuje Pavičić.

Festival stao u odbranu reditelja Olega Sencova

Berlinski filmski festival i ove godine staje u odbranu savremenih disidenata i političkih zatvorenika, a ovoga puta u pitanju je ukrajinski reditelj Oleg Sencov, koga je ruski sud proglasio u avgustu 2015. krivim za terorizam i osudio na 20 godina zatvora.

Premijera filma “The Trial” o Sencovu je 11. februara na 67. Berlinalu, uz razgovor sa članovima Evropske filmske akademije, koja je ranije već, uz podršku na stotine filmskih umjetnika i radnika, apelovala na ruske vlasti da oslobode Sencova, osuđenog za učešće u planiranju podmetanja eksplozivnih naprava na javnim mjestima, izazivanje požara u kancelarijama stranke “Jedinstvena Rusija” na Krimu, kao i za pripremanje drugih sličnih napada. Film “The Trial” reditelja Askolda Kurova biće prikazan i 14. i 16. februara u programu specijalnih projekcija na Berlinalu, a na njegov slučaj podseća i sama Ukrajina, koja je pripremila raznovrsne propagandne sadržaje na svom štandu na Evropskom filmskom marketu. Prema navodima autora filma, slučaj Sencova predstavlja modernu verziju apsurdne i zastrašujuće kafkijanske priče o tome kako svako danas može da postane žrtva nemilosrdne državne mašinerije. Film dokumentuje i solidarnost sa Sencovom koju su izrazili autori kao što su Agnješka Holand, Ken Louč i Pedro Almodovar, kao i EFA, koja započinje obilježavanjesvoje 30-godišnjice filmom “The Trial” kako bi još jednom zatražila njegovo oslobađanje iz zatvora.

Galerija

Bonus video: