"Ravnoteža", dio sjećanja Svetlane Slapšak

Svetlana Slapšak je 20. dobitnica Vitalove nagrade
0 komentar(a)
Svetlana Slapšak, Foto: Luka Zeković
Svetlana Slapšak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2017. 11:53h

"Među ljudskim i životinjskim junacima moga romana postoji jedno božanstvo, a to je Julka koja se na početku tretira i vaspitava kao božanstvo i na kraju priče postaje tinejdžerka koja je fizički i umno moćna sa jakom voljom", kazala je spisateljica Svetlana Slapšak, autorka romana "Ravnoteža" nakon što joj je uručena nagrada "Zlatni suncokret" koju već dvije decenije dodjeljuje kompanija "Vital".

Slapšak je naglasila da se okrenula temi koja je neprivlačna, cenzurisana i koja spada u betonirani dio sjećanja koji većina neće da ima.

"Ravnoteža" govori o ženama u Beogradu za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji. Ne prihvatajući da im u njihovo ime ubijaju sugrađane, rođake, prijatelje i sinove, one ih skrivaju od mobilizacije. Milica, jedna od njih, prinuđena je da prekucava rukopis velikog nacionalnog pisca kako bi preživjela krizu devedesetih. Tražeći način da se mentalno udalji od posla na koji je prisiljena, ona istovremeno piše i roman-pastiš ugledajući se na pripovjedni postupak i stvaralaštvo sestara Bronte.

Odbijajući svaki vid integracije u novo, razoreno društvo bezumlja i zla, Milica i njene prijateljice svojom kreativnošću i hrabrošću pokušavaju da se odupru nasilju i haosu koji ih okružuje.

Slapšak je 20. dobitnica Vitalove nagrade.

Bonus video: