Marunovićeva "Mirsada" u Parizu proglašena za najbolji dokumentarni film

Na festivalu su se takmičili filmovi iz 15 zemalja, a u selekciji za najbolji igrani film pobijedio je još jedan film iz regiona i to „Ustav republike Hrvatske“ reditelja Rajka Grlić
377 pregleda 3 komentar(a)
Mirsada film
Mirsada film
Ažurirano: 05.06.2018. 18:04h

U Parizu se svečanom dodjelom nagrada završio South-East Europe Festival, Paris-Berlin 2018, na kome je trijumofovao film Danila Marunovića „Mirsada“, i to u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

Na festivalu su se takmičili filmovi iz 15 zemalja, a u selekciji za najbolji igrani film pobijedio je još jedan film iz regiona i to „Ustav republike Hrvatske“ reditelja Rajka Grlića. Festival se ove godine održavao u Parizu i Berlinu.

Mirsada je cjelovečerenji dokumentarni film sniman na krajnjoj perifireji Podgorice, u kojoj pronalazi uzbudljivu paralelnu stvarnost crnogorskih Roma, transrodnih osoba i prostitutki u skrivenim ambijentima Vrela ribničkih, ulica i napuštenih vagona. Glavni junak filma je dvanaestogodišnja djevojčica Mirsada. Film je producirala Koala production, u saradnji sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori i Ministarstvom kulture Crne Gore. Mirsada je međunarodnu premijeru imala na nedavno održanom Beldoksu u Beogradu.

Bonus video: