Zvijezda "Šeherzade" usred skandala zbog nove uloge

Popularni Onur igra sultana koji pije pehare vina i ima divlji seks sa ženama iz svog harema
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 17:37h

Zvijezda serije “Šeherezada - 1001 noć” Halit Ergenc posljednjih nedjelja je u centru skandala koji potresa Tursku, prenosi “The Economist”. Razlog je njegova uloga u seriji o životu sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je Otomanskim carstvom vladao u XVI vijeku i doveo ga do vrhunca moći.

Serija se, naime, bavi drugom stranom života vladara koga moderni Turci smatraju svecem i zakonodavcem, a prikazuje ga kao razvratnika koji “pije pehare vina i ima divlji seks sa ženama iz svog harema”.

Muslimanski konzervativci već su glavnom glumcu Ergencu i reditelju serije poslali na stotine prijetećih pisama, a posebno su im zasmetale eksplicitne scene seksa sultana sa njegovom omiljenom ženom Rokselanom i scene iz vladarskog kupatila i harema. Takođe, imali su zamjerke i na to što je vladar, koji je, inače, između ostalih, ubio i svog sina, u seriji prikazan kao nasilnik.

Bulent Arinc, zamjenik ministra pravde Turske, javno je zatražio da prikazivanje serije bude ukinuto. “Prikazuju ga u haremu, mrtvog pijanog i u pozama koje ne mogu ni da opišem”, rekao je Arinc.

Televizija RTUK, na kojoj se serija prikazuje, potvrdila je da je primila mnogo žalbi, a da je optužena i da se “igra sa nacionalnim i moralnim vrijednostima Turske”.

“Sultanova djeca nijesu nastala sama od sebe. Pa i on je imao seksualne odnose i porodicu”, odgovorio je na optužbe jedan od producenata serije “Veličanstveni vijek”. Halit Ergenc još nije komentarisao skandal koji je serija izazvala, ali je za državnu televiziju Turske otkrio da je dobio i nekoliko prijetnji smrću.

Galerija

Bonus video: