Ciklus ratnih filmova na TV Vijesti

Sljedeći u nizu filmova sa ovom tematikom, “Užička republika”, na programu je već u nedjelju.
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 17:08h

Ciklus jugoslovenskih ratnih filmova počeo je da se emituje na programu TV Vijesti u terminu od 19.35. Led je probio klasik iz 1969. "Bitka na Neretvi", a ljubitelje ostvarenja koja prikazuju borbu partizana i Njemaca očekuje do juna ove godine još 15 poznatih naslova.

Sljedeći u nizu filmova sa ovom tematikom, “Užička republika”, na programu je već u nedjelju.

Ostvarenje režisera Živorada Mitrovića, sa glumačkom postavom koju čine Boris Buzančić, Božidarka Frajt, Aljoša Vučković, Rade Šerbedžija, Milutin Mićović, Neda Arnerić, Ružica Sokić, Mija Aleksić i drugi, bavi se dešavanjima koja su uslijedila pošto je Vermaht primorao jugoslovensku kraljevsku vojsku na kapitulaciju u Aprilskom ratu.

Boro, španski borac i prekaljeni komunista, dobija zadatak da organizuje ustanak u zapadnoj Srbiji. Partizani uspijevaju da istjeraju Njemce sa velike teritorije koja će kasnije postati poznata kao Užička republika. Međutim, snage kralja Petru II imaju druge planove....

Serijal čini još mnogo kultnih priča iz bivše države. Tu su “Diverzanti” (1967), s Radetom Markovićem, Velimirom-Batom Živojinovićem i Ljubišom Samardžićem u glavnim ulogama.

Osim priče o partizanima koji imaju plan da bombarduju aerodrom, na programu je i "Doktor Mladen" (1975), u kojem naslovnu ulogu igra Ljuba Tadić. Još jedan čuveni film, snimljen 1962, govori o istorijskom događaju, bici na Kozari, a uloge tumače Bata Živojinović, Milena Dravić, Olivera Marković, Dragomir Felba i Ljubiša Samardžić. TV Vijesti emitovaće i “Sutjesku”, snimljenu 1973. u režiji Stipe Delića, u čast tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci.

Sa Ričardom Bartonom, Nedom Arnerić, Ljubišom Samardžićem i Borisom Dvornikom u glavnim ulogama, film je sniman u Nacionalnom parku Sutjeska i jedan je od najskupljih u istoriji jugoslovenske kinematografije. Planetarno popularan "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavaca, biće prikazan u istom terminu.

Ostali filmovi iz ratnog ciklusa su "Partizanska eskadrila" (1979), "Balkan ekspres" (1983) "Zimovanje u Jakobsfeldu" Branka Bauera, "Most" (1969), "Salaš u malom ritu" sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, “Klopka za generala” (1971), te dva ostvarenja o avanturama Tihog i Prleta - "Otpisani" i "Povratak otpisanih").

Bonus video: