"Želimo da se čuje i naše gledište"

Srpski glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić prisustvovali crnogorskoj premijeri filma “Balkanska međa”
3542 pregleda 1 komentar(a)
Film već prodat u preko 30 zemalja: Radonjić i Biković, Foto: Cineplexx
Film već prodat u preko 30 zemalja: Radonjić i Biković, Foto: Cineplexx

Često smo u holivudskim filmovima gledali Srbe kao negativce, bilo da se radi o mafijašima, teroristima ili ratnim zločincima. Film “Balkanska međa” između ostalog je značajan što ih prikazuje iz drugačijeg ugla. Tako su poručili srpski glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić koji su se bili prisutni na crnogorskoj premijeri ruskog filma održanoj u subotu veče podgoričkom bioskopu Cineplexx.

U pitanju je prije svega ruski blokbaster, akcioni film koji prikazuje kako elitna jedinica ruskih specijalaca zauzima aerodrom u Prišitini, po povlačenju jugoslovenske vojske 1999, ali ima i ljubavni zaplet. Glavni lik Andrej Šatalov (Anton Pampušni) zaljubljen je u srpsku djevojku Jasnu (Milena Radulović) koju otimaju albanski teroristi da bi je iskoristili za šverc organa.

Ispred bioskopa je Bikovića i Radonjića dočekala je armija fanova, uglavnom tinejdžera, uz zaglušujuću vrisku.

Radonjić je u obraćanju medijima kazao da je film koji potpisuje reditelj Andrej Volgin važan prije svega što čuva jedan istorijski momenat od zaborava i pretvara ga u doživljaj.

“Jer novijim generacijama kada kažete ‘bombardovanje’, za njih je to riječ u udžbeniku. A kada gledaju film, imaju doživljaj o tome i mogu da se na neki način povežu sa starijim generacijama. Mogu da taj momenat u istoriji dožive i da to postane dio njihovog iskustva”, istakao je Radonjić.

On je dodao da od “Južnog vetra” nije igrao u tako jakoj produkciji, te da mu je drago što je film već veoma gledan.

“Ovo je jedna akciona drama, vizuelni spektakl na nivou holivudskih ostvarenja, koji opet priča neku našu priču i predstavlja nas na drugačiji način od onoga kako smo bili prikazani u propagandnim filmovima u posljednjih 20-30 godina”, pojasnio je Radonjić.

Njemu je pripala uloga albanskog teroriste, ali kaže da mu to nije smetalo i da se dok su radili na filmu akteri nisu bavili razlikama u nacionalnostima, nego razlikama u ljudskim karakterima.

“Ja sam u filmu pripadnik terorističke bande, nisam pripadnik nacionalnih opredjeljenja. Trudio sam se da tu ulogu posmatram kao jednog negativca i mislim da je do sad u mojoj karijeri ovo jedna od najnegativnijih uloga u tom smislu koju sam odigrao. Nadam se da je to uspješno urađeno. Moja uloga je prototip negativca, ali sam se ja trudio da joj dam i neku treću dimenziju, da joj dam neke lične razloge i motive”, dodao je glumac.

“Balkanska međa” već niže uspjehe, pa se Biković prekjuče putem Instagrama pohvalio da je film već pogledalo 100 hiljada ljudi, a biće prikazan u više desetina država.

Popularni glumac kazao je da ga taj uspjeh ne iznenađuje.

“Imamo jake partnere u Rusiji - 20th Century Fox, američka kompanija, a u Londonu je to Amadeus distributer koji je ovaj film već u preko 30 zemalja svijeta prodao. Tako da će ovaj film biti prikazan na svjetskim platformamama i u velikim lancima bioskopa, što je za nas veoma važna stvar, da se čuje i naše gledanje na te događaje”, smatra glumac. Na pitanje da li očekuje da u bioskopima na ovim prostorima “Balkanska međa” dostigne uspijeh “Južnog vetra”, koji je prošle godine bio hit, Biković je odgovorio da je to teško reći.

“’Južni vetar’ je zaista bio fenomen, neka uradi pola koliko je uradio ‘Južni vetar’ i ja ću biti zadovoljan”, ocijenio je on. Poznati glumac je istakao da i pored osjetljive teme i političke situacije zbog koje sigurno neće svako blagonaklono gledati na “Rusku među”, ovaj film nosi poruku mira. “Ovo je film koji govori o tome koliko je rat strašna stvar. Koji nosi poruku o prijateljstvu naroda, ne samo ruskog i srpskog, već srpskog i albanskog, koji govori o ljudskim vrijednostima koje se u ratu istaknu, a to su prijateljstvo, ljubav, žrtva, podvig...”, zaključio je Biković.

Biković: Očekivao sam da će neki vidjeti film kao propagandu

“Ruska međa” izašla je u vrijeme obilježavanja 20. godina od NATO bombardovanja, ali je Radonjić objasnio da se to desilo slučajno.

“Ideja je bila da izađe ranije, u februaru, ali zbog postprodukcije je izašao u martu. Mislim da se to čak i lijepo poklopilo da se tim filmom na neki način obilježi to”, poručio je on. Pojavile su se međutim već kritike, u hrvatskim medijma konkretno, da je u pitanju visokobudžetna ruska i anti-NATO propaganda. Biković je kazao da ga takve ocjene ne pogađaju.

“Znate kako, čini mi se da je sve u proteklih 30 godina bila neka antisrpska propaganda. Vi ne možete da napravite film iz vašeg ugla gledanja, a da neko to ne nazove propagandom. Tako da se ne potresam mnogo zbog toga, jer svako ima pravo da se prema ovom filmu odnosi kako hoće, ali ono što ne mogu da ospore je da ovaj film ima vrhunski produkcioni kvalitet i da su ga svi ljudi vrlo emotivno doživjeli kad su ga gledali. Što da im radim, mislim da su takve reakcije očekivane”, zaključio je on.

Bonus video: