“Ko to tamo peva” ponovo u Kanu

„Kan klasik” predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala. Na ovogodišnjem izdanju biće prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova, među kojima je i još jedan poznati film iz perioda jugoslovenske kinematografije „Deveti krug” (1960) France Štiglica s Dušicom Žegarac u glavnoj ženskoj ulozi

4415 pregleda 4 komentar(a)
Iz Šijanovog filma “Ko to tamo peva
Iz Šijanovog filma “Ko to tamo peva

Nakon 40 godina od premijere kultnog filma “Ko to tamo peva” na Kanskom festivalu, gdje je osvojio nagradu publike, film reditelja Slobodana Šijana i produkcije Centar film iz Beograda, biće prikazan ponovo na ovom filmskom festivalu, u programu „Kan klasik” u oktobru i novembru, saopštili su iz Jugoslovenske kinoteke.

S obzirom da Kanski festival ove godine zbog pandemije koronavirusa nije održan u svom tradicionalnom terminu i obliku, odabrani filmovi (ukupno 32) biće prikazani na festivalima Lumiere u Lionu i Rencontres Cinematographikues de Cannes.

„Kan klasik” predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog filmskog festivala. Na ovogodišnjem izdanju biće prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova, među kojima je i još jedan poznati film iz perioda jugoslovenske kinematografije „Deveti krug” (1960) France Štiglica s Dušicom Žegarac u glavnoj ženskoj ulozi.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vujisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović. Film je digitalno restauriran u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta “VIP Kinoteka”, koji se sprovodi od 2017.

Bonus video: