Snajder: Filmovi su obično na klimavim nogama i ukaljaju se politikom

Filmovi su obično na klimavim nogama (tokom postprodukcije) i ukaljaju se politikom. Kad smo obrisali prašinu i pogledali ovu verziju, osjećali smo da tu postoji čista vizija. Postavili smo ga u bioskop da ga svi gledaju. Nisam ga vidio već neko vrijeme i svi smo pomislili: ‘Isuse, to je super’.

8471 pregleda 4 komentar(a)
Liga pravde, Foto: City magazine
Liga pravde, Foto: City magazine

Svjetska premijera filma “Liga pravde Zeka Snajdera” (Zack Snyder’s Justice League) održana je 18. marta, od kada je film ekskluzivno pušten u HBO GO ponudi.

U „Ligi pravde Zeka Snajdera“, Brus Vejn (Ben Aflek) se udružuje sa Dajanom Prins (Gal Gadot), riješen da osigura da žrtva koju je Supermen (Henri Kavil) podnio ne bude uzaludna. Njihov plan je da okupe tim metaljudi kako bi zaštitili planetu od napada katastrofalnih razmjera. Ispostavlja se da je to teže nego što je Brus pretpostavljao, jer svaki član tima mora da se suoči sa demonima iz svoje prošlosti kako bi prevazišao ono što ga koči, da bi se najzad svi ujedinili u neprevaziđenu ligu heroja. Konačno ujedinjeni, Betmen (Ben Aflek), Čudesna žena (Gal Gadot), Akvamen (Džejson Momoa), Kiborg (Rej Fišer) i Fleš (Ezra Miler), možda neće imati dovoljno vremena da spasu planetu od Stepenvulfa, DeSada i Darksajda i njihovih zlih namjera.

Scenario za „Ligu pravde Zeka Snajdera“ napisao je Kris Terio, koji sa rediteljem Zekom Snajderom i Vilom Bilom potpisuje priču zasnovanu na DC likovima i Supermenu, kojeg su kreirali Džeri Sigel i Džo Šuster. Producenti filma su Čarls Roven i Debora Snajder, a izvršni producenti su Kristofer Nolan, Ema Tomas, Vesli Koler, Džim Rou, Kertis Kanemoto, Kris Terio i Ben Aflek. O iskustvima rada na ovom filmu govori Zek Snajder.

Dugo se vremena postojanje Zek Snajderovog reza Lige pravde, smatralo mitom. Niko nije bio siguran da li je to istina ili ne. Prije najavljivanja Lige pravde Zeka Snajdera, šta je zapravo postojalo?

Ono što je postojalo bila je skoro četvorosatana verzija. Nalazila se u bilješkama na mom laptopu. Stojalo je na deskopu mog kompjutera dvije godine. S vremena na vrijeme sam ga pokazivao prijateljima govoreći ”Evo filma kojeg nikad nećete vidjeti!“. Svi vizuelni efekti bili su pre-vizualni i pretvorijo sam film u crno-bijeli. To je za mene bio ovaj film dvije godine.

Jeste li mislili da ćete ikada nešto učiniti sa njim?

Pomislio sam da bi možda za desetak godina moglo biti interesa da se to revitalizuje, ili da se delovi toga prikažu u dokumentarnom filmu.

Ovo izdanje je zaista nastalo jer su ga obožavaoci željeli. Šta je za Vas značila ta podrška i kada ste mislili da bi ovo izdanje moglo postati stvarnost?

Realizacija toga je tinjala, biću iskren, nije se to samo preokrenulo odjednom. Osim konačno, 17. novembra 2019, na drugu godišnjicu izlaska “Lige pravde”, obožavateljii su se okupili u jedan gigantski glas (putem Twitter kampanje) kako bi pozvali na “Snajderov rez”. To je zaista bio trenutak u kojem sam se iznenadio. Tu sam pomislio: ‘Vau, ovo bi se moglo dogoditi’. Nedugo nakon toga, nazvao me Warner Bros., rekavši: ‘Šta će trebati (da se to učini)?’

Kako biste opisali Zek Snajderovu Ligu pravde? Kakva je bila Vaša vizija?

To je u imenu. To je Liga pravde. Sastavlja sve ove nevjerovatno ikoničke likove i gradi ih u tim - ili ligu, ako želite. Zaista sam želio biti siguran da smo duboko uhvatili i ovjekovječili svaki lik, da bismo psihološki i emocionalno shvatili gdje su, tako da, kad su se skupili kao porodica, shvatimo zašto ujedinjenje te porodice nije lako učiniti. I želio sam biti siguran da zlikovci sa kojima su se suočili neće biti lako testirani. To je bila moja nada za film. Hvala Bogu da sam uz sjajnog pisca Kris Terija imao i nevjerovatnu glumačku ekipu, jer osjećam da su svi bili u tome.

U četiri godine između snimanja i izlaska Lige pravde Zeka Snajdera, je li se mnogo toga promijenilo u rezu? Da li se Vaš pogled na priču promijenio?

Ovo je rez koji sam završio u januaru 2017. To je bio prvi dio filma koji sam napravio. Iskreno, bila je to najčišća, netaknuta verzija filma. Radeći na ovom izdanju, bilo je lijepo preskočiti srednji postupak ponovnog rezanja i preći pravo na završnu obradu. Filmovi su obično na klimavim nogama (tokom postprodukcije) i ukaljaju se politikom. Kad smo obrisali prašinu i pogledali ovu verziju, osjećali smo da tu postoji čista vizija. Postavili smo ga u bioskop da ga svi gledaju. Nisam ga vidio već neko vrijeme i svi smo pomislili: ‘Isuse, to je super’.

Potpuno ste dodatno snimili ovaj film. Kako je bilo vratiti se režiji ovog svijeta nakon nekoliko godina?

Tri dana smo snimali, dvije male scene. Nisu ogromne, ali su važne. Bilo je zabavno vratiti se setu sa momcima i većinom iste posade. Radio sam s glumcima koje znam i koje volim, pa je bilo jako zabavno.

U ovom filmu zaista prvi put pravilno upoznajemo Kiborga. Šta volite kod tog lika i šta on donosi u film?

Kiborg je zaista srce filma na mnogo načina. Mislim da on predstavlja, na zaista ličnom nivou, nekoga ko se izborio sa velikim gubitkom, a sada je krenuo u svijet i stvarno želi pronaći svoje mjesto. Šta je on? Mislim da ta priča takođe odražava sve ostale članove Lige pravde. Kad se okupe kao porodica, zaista koristimo Kiborga, kao detaljan pogled na to iskustvo da ponovo postanemo cjelina, kao član zajednice.

Ovaj film je ujedno i prvi put prikazuje Darksajda. Šta je to oživjelo legendarnog zlikovca stripova?

Darksajd je svađalica. Osvajač je i razarač svjetova. Zaista volim politički svijet iz kojeg dolazi i njegov odnos prema njegovim podređenima i kako oni rade zajedno. Mislim da je zaista zabavno. Obožavam našeg Stepenvulfa u filmu. Kiran Hajnds je genije i izražava ga sa istinskom simpatijom i srcem - ako se to može reći za negativca. Smatram ga nevjerovatno zanimljivim i zabavnim za istraživanje.

Otkrili ste i pogled na povratak Džared Leta kao Džokera, Betmenovog glavnog neprijatelja. To je prvi put da Džokera svrstavate u jedan od svojih filmova. Zašto ste se sad odlučili na to?

Postojanje Džokera u mom univerzumu Betmena protiv Supermena nagovijestio sam na nekoliko načina. Tu je mrtvi Robin. Njegovo odijelo je u Betkejvu, u svojevrsnom svetilištu. Betmen ga pamti kako bi ga podsjetio na bol koju mu je nanio Džoker. Na Robinovom odijelu napisano je: ‘Ha ha, šala je na tvoj račun’. To sugeriše veći odnos između tih likova. Zaista sam želio dodati scenu između Džokera i Betmena. Njihov odnos je toliko važan za ovaj svemir. Činjenica da sam u svom svijetu nagovijestio Džokera, a ipak se on i Betmen nisu sreli, činilo se kao mali zločini. Htio sam to pokušati ispraviti. Ovo je prvi put da radite sa Džaredom Letom. Kakvo je bilo to iskustvo? On je nevjerojatan glumac koji je zaista posvećen procesu. On i ja smo se nevjerovatno dobro slagali. Podjednako je opsesivan kao i ja prema ovom liku i ovom svijetu. Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa njim. Ponovo bih radio nešto sa njim u treptaju oka.

Film će biti objavljen 18. marta u cijelom svijetu. Zašto Vam je važno da to svi vide u isto vrijeme?

Moja zajednica obožavatelja je toliko međunarodna i bili su toliko nevjerojatni u svojoj predanosti ne samo filmu i djelu koji pokušavam ostvariti, već i uzrocima koje podržavam. Svijest o mentalnom zdravlju i prevencija samoubistva su mi vrlo bliski uzroci. Kroz ovaj fond prikupili smo toliko novca i toliko svijesti, doslovno spašavajući živote radom, koji oni rade. Bilo mi je važno da sa cijelim svijetom ovo podijelim.

Ovaj film je za Vas bio tako dugo putovanje. Kako se osjećate sada kada je taj put završen?

Osjećam se sjajno. Bilo je nevjerovatno katarzično. Prije godinu dana nisam mogao zamisliti da će ovo biti stvar o kojoj ćemo razgovarati, ali tu smo. Čuda se događaju. Za sve uključene ovo nije bio samo filmski fenomen već i pravi proces ozdravljenja i radosti. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na tome i komunicirati sa fanovima na ovom nivou.

Bonus video: