Meril Strip će dobiti počasnu Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu

Holivudska glumica sa rekordnom 21 nominacijom za prestižnog Oskara do sada je samo jednom bila na Kanskom festivalu

3274 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slavna američka glumica Meril Strip (74) dobiće počasnu Zlatnu palmu tokom ceremonije otvaranja ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Kanu 14. maja, saopštili su organizatori.

Holivudska glumica sa rekordnom 21 nominacijom za prestižnog Oskara do sada je samo jednom bila na Kanskom festivalu. Bilo je to prije 35 godina, kada je film „Plač u tami“ u kojem je igrala, dobio jednu od nagrada Kanskog festivala.

Meril Strip je dobila tri Oskara za uloge u filmovima „Kramer protiv Kramera“ (1980), „Sofijin izbor“ (1983) i „Čelična dama“ iz 2012. godine.

Glumica proslavila se u filmovima „Lov na jelene“, „Žena francuskog poručnika“, „Moja Afrika“, „Mostovi okruga Medison“, „Sumnja“ i „Zaljubljivanje“.

Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti kreator serijala „Ratovi zvijezda“ Džordž Lukas i kolektivno Studio Gibli japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.

Kanski festival će biti održan od 14. do 25. maja, a za Zlatnu palmu se takmiči više od 20 filmova, među kojima novo ostvarenje Frensisa Forda Kopole „Megalopolis“.

Bonus video: