Objavljivanje liste zlostavljača moglo bi da obilježi početak Kanskog filmskog festivala

Organizatori festivala upostavili su tim za upravljanje krizom kako bi odgovorili na optužbe

6116 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih izdanja festivala u Kanu, Foto: Shutterstock
Sa jednog od prethodnih izdanja festivala u Kanu, Foto: Shutterstock

Žene su u fokusu uoči početka ovogodišnjeg izdanja Kanskog filmskog festivala. Dok se holivudska zvijezda Meril Strip i britanska Andrea Arnold pripremaju da prime značajne nagrade koje će obilježiti njihove karijere, tamni oblak nadvio se nad festivalom u vidu očekivanja da će javnosti biti otkriveno još zlostavljača žena iz evropske filmske industrije.

Strip će na ceremoniji otvaranja biti uručena počasna Zlatna palma za dostignuća u karijeri, dok će Arnold kasnije dobiti nagradu Udruženja francuskih reditelja. Ali priča 77. Kanskog festivala neće biti pozitivna za sve žene. Kako prenosi "Guardian", uoči festivala širom Francuske se priča o postojanju tajnog spiska na kojem se nalazi deset muškaraca, među kojima su vodeći glumci i reditelji, koji su navodno zlostavljali žene.

Vjeruje se da je spisak, koji je opisan kao "eksplozivan", anonimno poslat Nacionalnom filmskom centru u Parizu, kao i vodećim kompanijama koje finansiraju filmove u Francuskoj.

Kako navode "Le Figaro" i satirični magazin "Le Canard enchaîné", organizatori festivala upostavili su tim za upravljanje krizom kako bi odgovorili na optužbe. Filmovi bi mogli da budu povučeni sa rasporeda prikazivanja ako uključuju imena koja su povezana sa optužbama.

Nadolazeće otkriće može biti prikladan uvod za premijeru kratkog francuskog filma "Moi Aussi", koji se upravo bavi zlostavljanjem u industriji. Predviđa se da će film, koji je u posljednji tren dodat u program "Un Certain Regard" festivala, biti jednako zapaljiv kao i lista, zbog svog emotivnog sadržaja.

Njegova autorka je glumica Džudit Godreš, poznata i kao "ambasadorka #MeToo pokreta" u Francuskoj. Ona je prvi put uzdrmala francusku filmsku scenu u februaru kad je optužila reditelje Žaka Doilona i Benou Žakota da su je silovali 80-ih kad je bila tinejdžerka. Žakot je prema njenim riječima imao odnos sa njom dok je bila maloljetna, dok ju je Doilon prisilio da učestvuje u besmislenoj sceni seksa u njegovom filmu iz 1989. "La Fille de 15 ans" (Djjevojka od 15 godina). Žaket je negirao optužbe, dok Doilon tvrdi da je glumica pristala da učestvuje u sceni, u kojoj je on takođe glumio, i negira silovanje ili napad.

Godreš je nastavila sa optužbama mjesec dana kasnije u govoru na dodjeli prestižnih francuskih Cesar nagrada, u kojem je tvrdila da je filmska industrija bila pokriće za iskorišćavanje maloljetnih glumica.

Reakcija na pokret #MeToo u Francuskoj bila je sporija i složenija nego u Americi. Legendarna glumica Katrin Denev bila je među onima koji su na početku umanjivali važnost procesuiranja lošeg ponašanja muškaraca, braneći njihovo navodno "pravo da dosađuju ženama".

Ipak, prošle sedmice francuski zakonodavci su se složili sa vladinom istragom o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju u umjetničkim i modnim sektorima u Francuskoj. A na jesen francuskom glumcu Žeraru Deradjeu će se suditi zbog optužbi za seksualno napastovanje dvije žene na setu filma "The Green Shutters". Glumac se suočava sa optužbama za silovanje i u drugom slučaju, a osim toga je i pod istragom zbog optužbi za napad. On negira sve optužbe.

Bonus video: