U Kanu sjutra počinje 77. Međunarodni filmski festival

Zvijezde koje budu prolazile crvenim tepihom "intervjuisaće" pas Mesi

1288 pregleda 1 komentar(a)
Radnik postavlja veliko platno zvaničnog postera 77. filmskog festivala u Kanu, koji odaje počast japanskom majstoru filma, Akiri Kurosavi, i njegovom filmu “Rapsodija u avgustu”, uoči ceremonije otvaranja festivala (12. maj 2024.), Foto: Reuters
Radnik postavlja veliko platno zvaničnog postera 77. filmskog festivala u Kanu, koji odaje počast japanskom majstoru filma, Akiri Kurosavi, i njegovom filmu “Rapsodija u avgustu”, uoči ceremonije otvaranja festivala (12. maj 2024.), Foto: Reuters

U Kanu sjutra počinje 77. Međunarodni filmski festival, koji će obilježiti povratak zvijezda kao što su Meril Strip, Frensis Ford Kopola i Katrin Denev dok će se za glavnu nagradu Zlatnu palmu takmičiti 22 ostvarenja.

Na spisku filmova za Zlatnu palmu na festivalu koji traje do 25. maja, između ostalih su Kopolin "Megalopolis", a čuveni režiser se vraća u Kan 45 godina poslije Zlatne palme za kultni antiratni film "Apokalipsa sada".

Na listi je i film režisera Žaka Odijara, dobitnika Zlatne palme 2015. godine, koji će se ove godine takmičiti sa ostvarenjem "Emilija Peres", mješavinom krimića i mjuzikla, sa Selenom Gomez u glavnoj ulozi.

Za Zlatnu palmu se takmiče filmovi ruskog režisera u izgnanstvu Kirila Serebrenikova "Limonov" i "Vrste ljubaznosti" Jorgosa Lantimosa.

Režiser, Kristof Onore, će se takmičiti sa filmom "Marčelo mio" posvećenom Marčelu Mastrojaniju, preminulom 1996. godine, a čija se stogodišnjica rođenja obilježava ove godine. O njemu će govoriti Katrin Denev i ćerka Kjara Mastrojani.

Meril Strip (74) dobiće počasnu Zlatnu palmu tokom ceremonije otvaranja festivala. Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala "Ratovi zvijezda" Džordž Lukas, kao i kolektivno Studio Gibli japanskog režisera animacije, Hajaoa Mijazakija.

Predsjednica žirija će biti Greta Gervig, američka nezavisna režiserka čiji je film "Barbi" zaradio više od jedne milijarde dolara.

Prošlogodišnji dobitnik je "Anatomija pada" francuske režiserke, Žistin Trije, koji je ove godine dobio i Oskara američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka za najbolji scenario.

Pas Mesi koji se pojavljuje u tom filmu i ove godine će biti zvijezda festivala, jer je dobio ulogu da "intervjuiše" zvijezde koje budu prolazile crvenim tepihom. Mesi će biti opremljen malom kamerom i mikrofonom, a glas će mu pozajmiti jedan francuski humorista koji će četvoronoške biti iza psa tokom "intervjua".

Prestižna Zlatna palma obično vrijedna oko 20.000 eura, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donio odluku o dobitniku.

U slučaju "neriješenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodjeluje se "rezervna palma" bez datuma.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodjeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBTQ+ populacije.

Bonus video: