Dva poznata francuska reditelja uhapšena zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Glumica i rediteljka Žudit Godreš je prethodno optužila Žakota za silovanje, a Dvajona za seksualno napastvovanje kad je bila maloljetna

4087 pregleda 0 komentar(a)
Žudit Godreš, Foto: REUTERS
Žudit Godreš, Foto: REUTERS

Vodeći francuski filmski reditelji Benoa Žakot i Žak Dvajon uhapšeni su danas kako bi bili ispitani na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje, otkrio je izvor blizak slučaju, prenosi Gardijan.

Novinar AFP-a vidio je oba umjetnika, koji su ranije negirali optužbe, kako stižu jutros u policijsku stanicu u Parizu u pratnji svojih branilaca.

Glumica i rediteljka Žudit Godreš je prethodno optužila Žakota za silovanje, a Dvajona za seksualno napastvovanje kad je bila maloljetna. Ona je kazala da je Žakot bio u vezi sa njom od kad je imala 14 godina, a da ju je Dvajon zlostavljao na snimanju jednog od njegovih filmova.

Advokati reditelja kazali su da ih nije nužno zatvarati dok ispitivanje traje i istakli da bi ih trebalo smatrati nevinim dok se ne dokaže suprotno. Julija Minkovski, advokatica Žakota, kazala je da će njen klijent "konačno moći da kaže šta ima pred zakonom". Mari Doz, advojakitca Dvajona, ocijenila je da nema pravnog kriterijuma koji bi mogao da opravda zatvaranje zbog ispitivanja, kako je rekla, 36 godina nakon što se incident navodno dogodio. Izvori bliski istrazi kažu da bi moglo da dođe i do suočavanja između reditelja i osobe koja ih je optužila.

Godreš je na društvenoj mreži Instagram napisala da je duboko dirnuta ovim vijestima.

"Plačem, zbog svega ovoga. Ne znam da li imam snage, ali ću je imati. Imaću je... Zbog nje", napisala je oan uz fotografiju sebe u tinejdžerskim godinama kako stoji pored Žakota, koji je 25 godina stariji.

Francusku filmsku industriju u posljednje vrijeme tresu optužbe da je dugo skrivala seksualno zlostavljanje. Nedavno je više optužbi iznešeno i na račun glumca Žerara Depardjea (75), koji ih je negirao. Godreš je, otkad je javno progovorila o ovim slučajevima, postala vodeći glas francuskog #MeToo pokreta. Nakon što je glumica iznijela svoje optužbe, francuski parlament je u maju izglasao stvaranje komisije koja će istražiti seksusalno nasilje u filmskoj industriji i drugim kulturnim sektorima.

Bonus video: