Tvorac serije "Baby Reindeer" odgovorio na tužbu Harvi: Godine uhođenja, uznemiravanja, zlostavljanja i prijetnji

Njena tužba optužuje striming giganta da nije uradio "doslovno ništa kako bi potvrdio 'istinitu priču' koju je Gad ispričao"

2643 pregleda 0 komentar(a)
Ričard Gad u seriji "Baby Reindeer", Foto: Printscreen YouTube
Ričard Gad u seriji "Baby Reindeer", Foto: Printscreen YouTube

Ričard Gad, tvorac i zvijezda serije "Baby Reindeer," odgovorio je na tužbu Fione Harvi protiv Netfliksa, detaljno opisujući "iscrpljujuće i izuzetno uznemirujuće" uhođenje koje je navodno doživio od žene koja tuži striming giganta zbog toga kako je prikazana u seriji.

U dokumentu koji sadrži 21 stranicu podnešenom kalifornijskom sudu u ponedjeljak, Gad je opisao godine "uhođenja, uznemiravanja, zlostavljanja i prijetnji" koje je navodno pretrpio od Fione Harvi između 2014. i 2017. godine.

Harvi je u junu podnijela tužbu protiv Netfliksa vrijednu 170 miliona dolara, optužujući striming giganta za klevetu, namjerno nanošenje emotivnog stresa, nemar, grubi nemar i kršenje prava na publicitet. Netfliks je opisao "Baby Reindeer" kao istinitu priču. Harvi nije imenovana u seriji, ali su je fanovi identifikovali kao inspiraciju za lik Marte Skot, koja u seriji progoni lika kojeg glumi Gad. Harvi negira da je uhodila ili da je poslala Gadu 41.000 mejlova, stotine glasovnih poruka i 106 pisama, tvrdeći da mu je poslala samo nekoliko mejlova, jedno pismo poštom i oko 18 poruka preko društvene mreže X.

U svom sudskom podnesku, Gad je naveo kako je "Baby Reindeer" dramatizovana priča o njegovom "emotivnom putovanju kroz nekoliko izuzetno traumatičnih stvarnih iskustava".

"Serija je dramsko djelo. Nije dokumentarac niti pokušaj realizma. Iako je serija zasnovana na mom životu i stvarnim događajima i, u svojoj srži, emotivno istinita, ona nije detaljna rekonstrukcija događaja i emocija koje sam doživio. Dramatizovana je i njen cilj nije bio da prikazuje stvarne činjenice", napisao je glumac, komičar i autor serije.

"Baby Reindeer" je zasnovan na pozorišnoj predstavi koju je škotski komičar izvodio na Edinburškom festivalu Fringe 2019. godine.

"Iako su ove pozorišne produkcije bile emotivno istinite i zasnovane na stvarnim događajima u mom životu, dramatizovale su ljude, mjesta, stvari i događaje kako bi ispričale priču. Nisam napisao seriju kao prikaz stvarnih činjenica o bilo kojoj stvarnoj osobi, uključujući Fionu Harvi... Marta Skot nije Fiona Harvey", istakao je on.

Gad je opisao kako je upoznao Harvi dok je radio u jednom pubu u Londonu 2014. i na početku je mislio da je bezopasna. Ali je ona, navodi, često pokušavala da ga dodiruje na neprikladne (i ponekad seksualne) načine i ignorisala njegove zahtjeve da prestane.

Nakon dvije godine uznemiravanja, tokom kojih tvrdi da je primio hiljade mejlova, stotine glasovnih poruka i nekoliko ručno pisanih pisama, koja su često bila seksualno eksplicitna, nasilna sa pogrdnim sadržajem, govorom mržnje i prijetnjama, Gad tvrdi da je prijavio Harvi policiji u februaru 2016. godine.

"Kumulativni efekat svih njenih akcija bio je ogroman. Bilo je iscrpljujuće i izuzetno uznemirujuće nositi se sa stalnim ličnim interakcijama u pabu, njenim praćenjem po Londonu, uključujući i blizu mjesta gdje sam živio, i njenim neprekidnim i duboko neprijatnim komunikacijama", naveo je Gad

On je rekao da je u maju 2016. protiv Harvi izdato prvo upozorenje za uznemiravanje, nakon čega mejlovi i glasovne poruke prestali. Ali tvrdi da je u avgustu 2017. dobio ručno napisano pismo, koje je sadržalo donje rublje.

"Ukupno gledano, to je bilo nevjerovatno stresno i zabrinjavajuće vrijeme, sa nepodnošljivim ponašanjem koje je trajalo nekoliko godina", napisao je glumac, dodajući da je spreman da svjedoči ako bude pozvan.

Harvi negira da je napala ili uhodila.

"Mislim da mu nisam poslala ništa. Možda je bilo nekoliko mejlova, šaljivih razgovora, ali to je sve", rekla je ona Pirsu Morganu.

Harvi traži 50 miliona dolara za odštete, 50 miliona dolara kao kompenzaciju za "emotivnu bol i gubitak posla", 50 miliona dolara za "sve profite od serije 'Baby Reindeer'" i 20 miliona dolara za kaznenu odštetu.

Njena tužba optužuje striming giganta da nije uradio "doslovno ništa kako bi potvrdio 'istinitu priču' koju je Gad ispričao".

"Nisu istražili da li je Harvi osuđena, što je vrlo ozbiljno pogrešno predstavljanje činjenica. Nisu ništa uradili da razumiju odnos između Gada i Harvi, ako je ikakav postojao... Kao rezultat laži, malverzacija i krajnje nepažnje optuženih, život Harvi je uništen. Jednostavno, Netfliks i Gad su uništili njenu reputaciju, njenu ličnost i njen život", navodi se u tužbi.

Portparol Netfliksa rekao je za Gardijan u junu: "Namjeravamo da se snažno branimo u ovom slučaju i podržimo pravo Ričarda Gada da ispriča svoju priču".

Serija "Baby Reindeer" već sada je među 10 najpopularnijih Netfliksovih serija ikada.

Bonus video: