Procurjeli djelovi serije “Kuće zmaja”

Ovo je drugi takav incident koji se vezuje za “Kuću zmaja”, s obzirom na to da su u oktobru 2022. godine na sličan način dospjeli djelovi kraja prve sezone

1856 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz serije, Foto: HBO
Detalj iz serije, Foto: HBO

Djelovi finalne epizode, druge sezone serije “House of the Dragons” (Kuća zmaja) “procureli” su na internet, a prema pisanju američkih medija, veliki broj scena nelegalno je objavljen na nekoliko društvenih mreža.

Premijera posljednje epizode HBO serije “Kuća zmaja” zakazana je za 4. avgust, ali su fanovi proteklih dana na društvenoj mreži TikTok, a zatim i X (nekadašnji Twitter) mogli vidjeti šta donosi kraj druge sezone.

Još uvijek se ne zna ko je i na koji način dospio u posjed posljednje epizode, a iako su ti sadržaji uklonjeni sa društvenih mreža, HBO produkcija upozorava fanove koji ne žele da “spojlerima” pokvare gledanje finala druge sezone, i dalje mogu naići na nelegalno objavljene klipove.

Prema pisanju Variety portala, klipovi obuhvataju ukupno 30 minuta iz još uvijek neobjavljene epizode. Ovo je drugi takav incident koji se vezuje za “Kuću zmaja”, s obzirom na to da su u oktobru 2022. godine na sličan način dospjeli djelovi kraja prve sezone.

HBO koji je zaslužan za ovu seriju, tada je osudio one koji su nelegalno objavili sadržaj na internetu.

“Veoma smo razočarani zbog ovakvih nelegalnih akcija koje su pokvarile gledalačko iskustvo lojalnih fanova serije”, pisalo je tada u saopštenju HBO-a.

Međutim, ovo je očigledno veliki problem televizijskog giganta, s obzirom na to da se slično dešavalo i sa popularnom “Igrom prijestola” (Game of Thrones), čiji je prikvel upravo “Kuća zmaja”. Naime, 2017. godine objavljen je kompletan scenario za sedmu sezonu pomenute serije, a dvije godine ranije pirati su došli u posjed nekoliko prvih epizoda pete sezone i u cjelosti ih objavili na internetu prije premijere.

Mjesec dana prije nego što se ovo dogodilo, HBO je potvrdio snimanje treće sezone “Kuće zmaja”, ali i da će se snimati još jedan spin-off serije “Igra prijestola”. Radni naziv još jedne serije iz ovog univerzuma je “A Knight Of The Seven Kingdoms” (Vitez Sedam kraljevstva), a ukoliko sve bude teklo po planu prva epizoda će stići na male ekrane početkom 2025. godine, s obzirom na to da je snimanje u Belfastu već u toku.

Prije ovoga, putem svog bloga se oglasio i Džordž R.R. Martin, autor romana objedinjenih pod nazivom “Pjesma leda i vatre” na osnovu kojih se “Igra prijestola” snimala, te istakao da i nije u potpunosti zadovoljan detaljima u seriji “Kući zmaja”.

Ono što mu je zasmetalo je i prikaz zmajeva, jer su prema njegovim riječima oni zamišljeni kao i bilo koje prave životinje.

“Oni imaju dvije noge, ne četiri, nikada četiri. Nijedna životinja koja je hodala Zemljom nije imala šest udova”, napisao je između ostalog Martin.

Ipak, on je iskoristio priliku i da pohvali scenariste ovog prikvela, jer su na “briljantan način izmijenili njegovu originalnu priču”, a posebno mu se dopalo na koji način je započeta druga sezona.

Bonus video: