Meg Rajan dobiće Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala

Počasno Srce Sarajeva ustanovljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala

3110 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U znak priznanja za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, glumica Meg Rajan dobiće priznanje Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo Film Festivalu koji se održava od 16. do 23. augusta.

Kako je saopštio Sarajevo Film festival, "holivudska zvijezda poznata po svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Rajan će takođe predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine "Imaš poruku".

Poznata glumica će u otvorenom kinu Metalac pozdraviti publiku na istom mjestu gdje je ovaj film prikazan prije 25 godina, na 5. Sarajevo Film Festivalu, 1999. godine.

"Meg Rajan će održati masterklas koji će moderirati nagrađivani reditelj Danis Tanović, dobitnik Oskara za film Ničija zemlja. Masterklas će biti posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere Meg Rajan i njen novi film 'What Happens Later', koji će biti prikazan na Festivalu", navodi se.

Romantična komedija koju je Rajan režirala, napisala scenarij i u kojoj glumi s Dejvidom Duhovnijem, "What Happens Later" njeno je drugo rediteljsko djelo, nakon nezavisnog filma "Ithaca" iz 2015.

"Meg Rajan osvojila je naša srca na prvi pogled. Ne samo da nas je sve očarala svojim nezaboravnim ulogama, već je dokazala i svoju vještinu iza kamere kao redatiljka i scenarista. Čast nam je dodijeliti joj Srce Sarajeva“, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović.

Meg Rajan je stekla široko priznanje za svoju komičnu privlačnost u svojoj prvoj ulozi nominovanoj za Zlatni globus, kao Sali Albrajt u filmu "Kad je Hari sreo Sali".

Nastavila je da glumi u hit romantičnoj komediji "Nesanica u Sijetlu", u kojoj je glumila sa Tomom Henksom, što joj je donijelo drugu nominaciju za Zlatni globus.

Počasno Srce Sarajeva ustanovljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

Bonus video: