Očekuje se da će doktor optužen za predoziranje Metjua priznati krivicu

Doktor Mark Čavez (54) iz San Dijega postigao je sporazum sa tužiocima ranije ovog mjeseca i biće treća osoba koja će priznati krivicu nakon fatalnog predoziranja zvijezde hit serije "Prijatelji" do kojeg je došlo prošle godine

3494 pregleda 2 komentar(a)
Metju Peri, Foto: Reuters
Metju Peri, Foto: Reuters

Očekuje se da će jedan od dvojice doktora optuženih u vezi sa smrću glumca Metjua Perija priznati krivicu za zavjeru u distribuciji hirurškog anestetika ketamina kada se u petak pojavi na sudu.

Doktor Mark Čavez (54) iz San Dijega postigao je sporazum sa tužiocima ranije ovog mjeseca i biće treća osoba koja će priznati krivicu nakon fatalnog predoziranja zvijezde hit serije "Prijatelji" do kojeg je došlo prošle godine.

Čavez je pristao da sarađuje sa tužiocima dok oni gone druge, uključujući doktora sa kojim je Čavez radio na prodaji ketamina Periju. Sa američkim tužilaštvom takođe sarađuju Perijev asistent, koji je priznao da mu je pomogao da nabavi i ubrizga ketamin, i poznanik glumca koji je priznao da je djelovao kao kurir i posrednik u nabavljanju droge.

Njih trojica pomažu tužiocima dok oni ciljaju na glavne optužene: doktora Salvadora Plasensiju, koji je optužen za ilegalnu prodaju ketamina Periju mjesec prije njegove smrti, i Džasvin Sangu, ženu za koju vlasti tvrde da je dilerka koja je glumcu prodala smrtonosnu dozu ketamina. Oboje su se izjasnili kao nevini i čekaju suđenje.

Čavez je u sporazumu o priznanju krivice priznao da je nabavljao ketamin iz svoje bivše klinike i od veleprodajnog distributera gdje je predao lažni recept.

Nakon priznanja krivice, mogao bi da dobije do 10 godina zatvora kada mu bude izrečena kazna.

Perija je njegov asistent pronašao mrtvog 28. oktobra. Ljekar je zaključio da je ketamin bio glavni uzrok smrti. Glumac je koristio tu drogu u okviru legalnog liječenja depresije kod svog redovnog doktora, što je postajalo sve uobičajenije.

Peri je pronašao Plasensiju otprilike mjesec dana prije svoje smrti, tražeći više ketamina nego što mu je doktor davao. Plasensija je zauzvrat tražio od Čaveza da nabavi drogu za njega.

"Pitam se koliko će nam ovaj moron platiti", Plasensija je poslao poruku Čavezu. Njih dvojica su se sastali istog dana u Kosta Mesi, na pola puta između Los Anđelesa i San Dijega i razmijenili najmanje četiri bočice ketamina.

Nakon što je prodao drogu Periju za 4.500 dolara, Plasensija je pitao Čaveza da li može nastaviti da mu je nabavlja kako bi postali Perijev "glavni izvor".

"Doktori su iskoristili Perijevu istoriju zavisnosti u posljednjim mjesecima njegovog života prošle godine kako bi mu obezbijedili ketamin u količinama za koje su znali da su opasne", rekao je američki tužilac Martin Estrada prilikom objave optužbi 15. avgusta.

Plasensija je optužen po sedam tačaka optužnice za distribuciju ketamina i dvije tačke koje se odnose na optužbe da je falsifikovao dokumentaciju nakon Perijeve smrti. On i Sanga bi trebalo da se ponovo pojave na sudu sljedeće sedmice. Njihova suđenja su zakazana za oktobar, ali tužioci traže jedinstveno suđenje koje bi vjerovatno bilo odloženo za narednu godinu.

Bonus video: