Džordž R.R. Martin kritikovao "Kuću zmaja": Jednostavnije nije i bolje

U objavi postavljenoj na blog u srijedu - koja je u međuvremenu izbrisana - pod nazivom "Čuvajte se leptira", Martin je detaljno opisao svoje neslaganje sa producentom serije Rajanom Kondalom zbog odluke da potpuno ukloni jednog lika iz serije

2740 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz serije "Kuća zmaja", Foto: HBO
Detalj iz serije "Kuća zmaja", Foto: HBO

Džordž R. R. Martin, autor knjiga po kojima su rađene popularne serije "Igra prijestola" i "Kuća zmaja", osuo je paljbu po ovoj drugoj seriji, baš kao što je najavio nedavno da će učiniti. Martin je kritikovao drugu sezonu serije "Kuća zmaja" zbog promjena u zapletu koje je, kako kaže, pokušao zaustavi zbog "efekta leptira" (teorija da veoma male varijacije koje mogu da djeluju bezazleno, donose ogromne promjene tokom vremena), upozorivši da "veći i otrovniji leptiri tek dolaze".

Autor bestselera "Igra prijestola" i prednastavka "Vatra i krv", na kojem se serija "Kuća zmaja" zasniva, ranije je vrlo pozitivno reagovao na drugu sezonu HBO-ove drame, opisujući prve dvije epizode kao "moćne, emotivne, srceparajuće. Upravo ono što volim". Međutim, prošle sedmice Martin je na svom blogu napisao da će uskoro otkriti "šta je sve pošlo po zlu" u adaptaciji.

U objavi postavljenoj na blog u srijedu - koja je u međuvremenu izbrisana - pod nazivom "Čuvajte se leptira", Martin je detaljno opisao svoje neslaganje sa producentom serije Rajanom Kondalom zbog odluke da potpuno ukloni jednog lika, princa Melora, iz serije, što će, prema autoru, imati ozbiljne posljedice u budućnosti.

U knjizi, Melor je jedno od troje djece Egona i Helene Targarjen, koji takođe imaju blizance, Džaheru i Džaherisa. U seriji, oni imaju samo blizance.

Martin je rekao da mu je Kondal prvi put rekao 2022. da žele da uklone Melora zbog "onoga što su smatrali praktičnim razlozima". "Nisu željeli da angažuju još jedno dijete, posebno dvogodišnjeg mališana. Djeca u tom dobu neminovno usporavaju produkciju, a to bi imalo i budžetske posljedice. Budžet je već bio problem u 'Kući zmaja', pa je bilo logično uštedjeti gdje god smo mogli", napisao je Martin.

U knjizi, Helenu prisiljavaju dva nasilnika, koji se zovi Krv i Sir, da izabere koje će joj dijete biti ubijeno pred njom. Ona bira Melora kako bi poštedjela blizance, ali oni ignorišu njen izbor i ubijaju Džaherisa umjesto njega.

U prvoj epizodi druge sezone serije, Krv i Sir su zaduženi da ubiju drugog člana Targarjen porodice, ali ga ne mogu pronaći, pa umjesto njega ubijaju Džaherisa.

Martin je napisao da ga je, kada je prigovorio, Kondal uvjeravao "da ne gubimo princa Melora, već ga samo odlažema". "Kraljica Helena bi mogla da rodi Melora u trećoj sezoni, pretpostavljam nakon što zatrudni kasno u drugoj sezoni. To mi je imalo smisla, pa sam povukao svoje prigovore i prihvatio promjenu", objašnjava pisac.

Međutim, Martin je rekao da je kasnije saznao da prinčevo rođenje više neće biti samo odgođeno do treće sezone, već se se uopšte neće desiti.

Martin je potom detaljno izložio kako odsustvo Melora može uticati na posljednje dvije sezone "Kuće zmaja", koja će se završiti četvrtom sezonom.

"Jednostavnije je, da, i može imati smisla po pitanju budžeta i rasporeda snimanja. Ali jednostavnije nije bolje... Melor sam po sebi malo znači. On je malo dijete, nema nijednu repliku, ne radi ništa značajno osim što umire... Ali gdje, kada i kako, to je važno", istakao je autor.

On je aludirao i na druga neslaganja oko serija iza kulisa, napisavši: "Veći i otrovniji leptiri tek dolaze, ako 'Kuća zmaja' nastavi sa nekim promjenama koje se razmatraju za treću i četvrtu sezonu...".

HBO je izdao saopštenje kao odgovor, braneći kreativni tim serije. "Uobičajeno je da, prilikom adaptacije knjige za ekran, s obzirom na format i ograničenja, producent serije donosi teške odluke o likovima i pričama koje će publika pratiti. Vjerujemo da su Rajan Kondal i njegov tim obavili izvanredan posao i da će milioni obožavatelja koje je serija stekla tokom prve dvije sezone nastaviti da uživaju u njoj", rekao je portparol HBO-a.

U nedavnoj epizodi zvaničnog podlasta "Kuća zmaja", Kondal je rekao da je Martinu sve bilo dostupno tokom produkcije. "Naravno, postoje mjesta gdje se nismo složili i odstupili. Uvijek sam pokušavao da uzmem u obzir njegove primjedbe. Uvijek sam pokušavao da prilagodim stvari. Da li ovo pomaže ili ono pomaže? Ponekad mislim da to funkcioniše i povezuje se sa drugim stvarima, a u drugim slučajevima ne. I to sam prihvatio. Morao sam da prihvatim to kao uslov da budem producent na velikoj franšizi", objasnio je Kondal.

Bonus video: