Depardje sljedeće nedjelje na suđenju za seksualni napad

Depardje je najpoznatija ličnost koja se suočila s optužbama u francuskoj verziji pokreta #MeToo, pokrenutom 2017. optužbama protiv američkog producenta Harvija Vajnstina

3585 pregleda 0 komentar(a)
Žerar Depardje, Foto: Shutterstock
Žerar Depardje, Foto: Shutterstock

Francuski glumac Žerar Depardje u ponedeljak izlazi na suđenje za seksualni napad na dvije žene i suočiće se s odvojenim optužbama za silovanje i brojnim drugim krivičnim prijavama.

Depardje (75) je najpoznatija ličnost koja se suočila s optužbama u francuskoj verziji pokreta #MeToo, pokrenutom 2017. optužbama protiv američkog producenta Harvija Vajnstina.

Depardjeov advokat Žeremi Asus rekao je za AFP da glumac "planira da se pojavi pred sudom" u ponedjeljak da mu se sudi zbog navodnog seksualnog nasilja tokom snimanja filma 2021.

Imena dvije žene nisu objavljena u javnosti.

Jedna od dvije žene koje su tužile Depardje, scenografkinja koja sada ima 55 godina, prijavila je u februaru da je pretrpjela seksualni napad, seksualno uznemiravanje i seksističke uvrede dok je snimala "Les Volet Verts" režisera Žana Bekera u privatnoj kući u Parizu.

"Očekujem da pravosudni sistem bude isti za sve i da gospodin Depardje ne dobije poseban tretman samo zato što je umjetnik“, rekla je za AFP pravna zastupnica tužiteljke Karin Durije-Dibolt.

Asus je rekao da će Depardjeova odbrana ponuditi "svedoke i dokaze koji će pokazati da je on jednostavno meta lažnih optužbi".

On je optužio ženu koja je pokrenula tužbu da je pokušala da "zaradi novac" tražeći odštetu od 30.000 evra.

Ona je francuskom istraživačkom sajtu Mediapart rekla da ju je Depardje "brutalno uhvatio" dok je izlazila sa filmskog seta.

Depardje ju je "prikovao" tako što je "stavio noge" oko nje prije nego što ju je "uhvatio" za struk i stomak, nastavljajući do grudi, navela je ona, dodajući da je čuveni glumac koristio opscene riječi.

Navela je da su glumca odvukli njegovi tjelohranitelji dok je vikao: "Videjćemo se ponovo, draga moja".

Druga tužiteljka u slučaju čije suđenje počinje u ponedeljak, asistentkinja režije na istom filmu, takođe navodi seksualno nasilje.

Anuk Grinberg, koja je glumila u "Les Volet Verts", rekla je za AFP da je Depardje koristio "lascivne iječi... od jutra do mraka".

Grinberg je rekla da je Depardje, prema njenom iskustvu, "uvijek koristio seksualni, prljavi jezik", ali da je njegovo ponašanje postalo "mnogo, mnogo gore, uz dozvolu njegove profesije, koja mu to plaća i prikriva njegove prekršaje".

Oko 20 žena je optužilo Depardjea za razne seksualne delikte. Prva je krivičnu prijavu podnijela glumica Šarlot Arnol je prva podnijela krivičnu prijavu.

Sudija tek treba da donese odluku o zahtjevu tužioca u avgustu da se Depardjeu sudi za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Istraga je takođe u toku u Parizu nakon što je bivša asistentkinja produkcije optužila Depardjea za seksualni napad 2014. godine.

Glumica Elen Daras podnijela je tužbu za seksualni napad koja je zastarjela.

Španska spisateljica i novinarka Rut Baza optužila je Depardjea da ju je silovao 1995. godine.

"Nikad, ali nikada, nisam zlostavljao ženu", napisao je Depardje u otvorenom pismu objavljenom u konzervativnom dnevniku Figaro u oktobru prošle godine. Nekoliko nedjelja kasnije, predsjednik Emanuel Makron šokirao je feministkinje požalivši se na "potjeru" za Depardjeom, za kojeg je rekao da je "veliki" glumac" kojim se "Francuska ponosi".

Makronove izjave uslijedile su poslije emitovanja istraživačke televizijske emisije sa snimcima Depardjea koji iznosi mizogine i uvredljive komentare o ženama.

Bonus video: