Prva Crnogorska FC24 Liga – prilika za razvoj eSporta u našoj državi

Očekuju nas uzbudljivi dueli i nadmetanje do samog kraja

2840 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uvod u virtuelni svijet fudbala označen je dolaskom Prve Crnogorske FC24 Lige, od 1. aprila pa sve do 30. juna, iz vikenda u vikend u igraonici Izzy Gaming očekuju nas uzbudljivi dueli i nadmetanje do samog kraja. Ideja osnivanja same lige je proizašla iz želje da se spoje ljubitelji fudbala i gejminga, stvarajući prostor gdje se mogu ostvariti snovi i gde se može izgraditi zajednica oko zajedničke strasti, bez obzira na pozadinu ili iskustvo.

Princip ovog novog oblika takmičenja je jednostavan,i efikasan – u pitanju je ligaški format, učesnika je 20, a igrači će u 19 kola imati priliku da sa svakim odmjere snage po jedan put, gdje se bore za slavu, prestiž i, naravno, nagrade. Za prva 3 mjesta nagrada je novčana, igrač koji na kraju sezone bude krunisan kao šampion, biće bogatiji za 250 eura, drugoplasirani će dobiti 100 eura dok je za treće mjesto nagrada 50 eura. Pored prva 3 mjesta, na kraju sezone 10 najboljih igrača će imati sigurno mjesto u sezoni 2 koju ćemo najaviti završetkom sezone 1.

Što se tiče pravila, igrači će igrati klasični „kick-off“ mod u FC24, gdje je svaki od učesnika prije početka prvenstva izabrao 2 kluba sa kojima će se nadmetati,a koji mu najviše odgovaraju. Već sada možemo reći, glavni izbor među takmičarima su klubovi – Real Madrid, Paris Saint-Germain, Bayern Munich. Utakmice se igraju na 10 minuta(poluvrijeme 5min), platforma je playstation 5, kamera je tele-broadcast, game-speed je normal, dok je difficulty level legendary.

U pitanju je format uživo, lan, utakmice se igraju svake nedelje od 10h u igraonici Izzy, a učesnici, kao i ljubitelji koji su zainteresovani mogu da isprate raspored i rezultate koji izlaze petkom, odnosno ponedeljkom svake sedmice.

Uoči početka sezone, spekulacije su bile brojne - ko će biti favoriti lige?Na osnovu rezultata sa prethodnih turnira koji su bili održani u Fifi 23 i FC24 u igraonici Izzy, naslove su osvajali Luka Manojlović, Miljan Cerović,Risto Pejović, Sergej Pejović i Aleksa Joksimović pa samim tim se oni izdvajaju kao imena koja će se boriti za prvaka Prve Crnogorske FC24 Lige. Međutim, prva tri kola su pokazala su da fudbal u virtuelnom svijetu nikada ne spava i da se iznenađenja mogu dogoditi u svakom trenutku.

Prvo kolo(odigrano 7. aprila u igraonici Izzy gaming):

Adem Garuc 3-3 Luka Božović

Andrija Dragojević 0-6 Risto Pejović

Balša Pavićević 1-4 Miljan Cerović

Blažo Janković 3-3 Bogdan Radulović

Ilija Mićković 0-4 Aleksa Joksimović

Irfan Berbat 2-4 Sergej Pejović

Luka Vučević 5-6 Andrija Begović

Mirza Hadžajlić 4-1 Luka Manojlović

Blagoje Zlatanovski 3-4 Novak Novović

Uroš Ilinčić 4-2 Mašan Popović

Uzbudljiv i napet početak Prve Crnogorske FC24 Lige nije razočarao ljubitelje FC24. U prvom kolu vidjeli smo čak 64 gola na 10 utakmica, najavivši tako da će dueli koji se igraju iz vikenda u vikend biti puni zanimljivih dešavanja, dobrih poteza, ali i golova – ono što je najbitnije za neutralne posmatrače ovog takmičenja.

Liga je otvorena remijem sa dosta golova na obije strane između Adema Garuca i Luke Božovića.

Favoriti su uglavnom zabilježili očekivane rezultate, najviše inspirisan je bio Risto Pejović koji je u prvom meču postigao čak 6 golova, dok je derbi kola između Mirze Hadžajlića i Luke Manojlovića pripao Mirzi koji je upisao veliku pobjedu na samom startu.

Drugo i treće kolo(odigrano 14. aprila u igraonici Izzy gaming):

Aleksa Joksimović 6-1 Uroš Ilinčić

Andrija Begović 4-5 Balša Pavićević

Bogdan Radulović 3-3 Novak Novović

Irfan Berbat 2-0 Mirza Hadžajlić

Luka Božović 0-2 Blažo Janković

Luka Manojlović 5-0 Andrija Dragojević

Mašan Popović 3-1 Adem Garuc

Miljan Cerović 3-0 Blagoje Zlatanovski

Risto Pejović 8-1 Ilija Mićković

Sergej Pejović 4-0 Luka Vučević

Adem Garuc 1-3 Aleksa Joksimović

Balša Pavićević 3-7 Sergej Pejović

Blažo Janković 0-1 Mašan Popović

Bogdan Radulović 1-1 Miljan Cerović

Ilija Mićković 4-3 Andrija Dragojević

Luka Manojlović 4-2 Irfan Berbat

Luka Vučević 6-0 Mirza Hadžajlić

Novak Novović 1-3 Luka Božović

Blagoje Zlatanovski 0-3 Andrija Begović

Uroš Ilinčić 3-6 Risto Pejović

Što se tiče drugog i trećeg kola,bilo je svega - od uzbuđujućih golova do neočekivanih preokreta.Igrači su pružili odlične partije u namjeri da nadmaše svoje protivnike, a rezultati su često bili neizvjesni do samog kraja.

Luka Manojlović nakon poraza u prvom kolu, vezao je dvije važne pobjede. Risto Pejović je pokazao da je jedan od favorita sa maksimalnim učinkom od 3 pobjede u 3 meča,a prate ga Sergej Pejović i Aleksa Joksimović sa istim učinkom.

U prilogu možete vidjeti stanje na tabeli nakon odigrana 3 kola.

Kako će se dalje odvijati sezona Prve Crnogorske FC24 Lige? To ostaje da se vidi. Ali jedno je sigurno - ovo takmičenje nije samo o fudbalu, već o zajedništvu, strasti i istinskom sportskom duhu.

Ovog vikenda nas očekuje uzbudljivo 4. kolo Prve Crnogorske FC24 Lige! Nakon dinamičnog početka sezone, igrači su spremni da ponovo pokažu svoje veštine u nezaboravnim duelima.

U nedjelju od 10h, u igraonici Izzy gaming, igraće se četvrto kolo takmičenja, a očekuju nas neviđeni sukobi, napeti trenuci i potezi koji će ostaviti sve bez daha. Igrači će dati sve od sebe kako bi osvojili važne bodove i popeli se na vrh tabele.

U prilogu možete vidjeti parove četvrtog kola. Turnir se održava u saradnji sa SESCG.

fc24 liga
foto: Privatna arhiva
fc24 liga
foto: Privatna arhiva

Bonus video: