"Valorant" stiže na konzole

Šta možemo da očekujemo od jedne od najpopularnijih igrica iza koje stoji razvojni tim kompanije Riot Games

5031 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz igre, Foto: Printscreen
Detalj iz igre, Foto: Printscreen

Popularna taktička igrica Valorant, koju je razvio Riot Games, uskoro će biti dostupna na konzolama PS5 i Xbox serije, otvarajući vrata širokom krugu igrača koji preferiraju igranje na konzolama.

U pitanju je besplatna i izuzetno popularna takmičarska pucačka igrica iz prvog lica, koju je kreirala kompanija Riot Games, poznata i po igri League of Legends. Ovaj hero shooter je prvi put objavljen 2020. godine i od tada uživa stalnu popularnost. Često se poredi sa igrom Counter Strike, zbog slične dinamike igranja, ali Valorant donosi poseban šarm kroz magiju i moći koje uvodi u svoj gameplay. Prema statistici Bloomberga, u vrijeme pisanja ovog članka, Valorant igra preko 28 miliona korisnika širom svijeta. Većinu tih igrača, čak 80 odsto, čini Gen Z populacija (populacija rođena u periodu od 1997. do 2012. godine). Svaka mapa u igri je inspirisana svjetskim prizorima, što zahtijeva prilagođavanje, vještu strategiju i kreativnost.

Do sada je igrica bila dostupna samo na Windows platformi, pa ovo možemo smatrati velikom korakom za Valorant zajednicu. Možete se prijaviti za besplatnu betu i prvi isprobati kako će Valorant izgledati. Otvorene i besplatne bete su prilike koje je dala kompanija da dobiju povratne informacije od njihove zajednice i na osnovu toga prilagode igricu.

Početne reakcije zajednice

Odluka da Valorant bude dostupan i prilagođen na konzolama je izazvala iznenađenje u gejming zajednici, s obzirom da kompetetivne i taktičke igrice poput Valoranta zahtijevaju visok stepen preciznosti i brzine - što je tradicionalno vezano za miš i tastaturu. Igrice koje su trenutno dostupne na konzolama prilagođene su na način da igračima, koji u rukama imaju džojstik i smanjenu mogućnost brzog kretanja, uživaju u gameplayu. Taktičke timske igrice, poput Counter Strike Global Offensive ili Counter Strike 2 i naravno Valoranta, zahtijevaju preciznost i brzinu.

Svaki sekund je bitan i tačnost nišanjenja igra ključnu ulogu, tako da je vrlo izazovno prilagoditi ovu vrstu dinamike igrice na jedan džojstik (kontroler).

Aim assist (pomoć tokom pucanja)

Dosta dobar broj pucačkih igrica za konzole imaju jednu mogućnost, a to je aim assist. Igrica pomaže igraču da “zaključa” svoj nišan na neprijatelja i tako lakše pogodi metu koja je u pokretu. Iz svijeta kompetitivnih igrica, gdje spadaju Valorant i CS serijal, pomoć tokom igranja u vidu aim assista je strogo zabranjen i smatra se varanjem. Razlog tome jeste što se prava vještina ogleda u tome da igrač samostalno, bez dodatnih alata, može da ubije protivnika.

Kako kažu iz Riot Games, igrica će biti prilagođena na novim platformama. Još nijesmo sigurni šta ove promjene donose, ali ono što je sigurno jeste da će grafika biti prilagođena specifikacijama konzola, koje su uopšteno gledano, slabije od jednog gejmerskog računara.

Beta verzija za PS i X-box
Beta verzija za PS i X-boxfoto: Printscreen

Podijeljena mišljenja (cross-play)

Gejming zajednica se oglasila sa svojom najvećom brigom u vezi ove novosti, a to je cross play. Cross play je mogućnost da igrači sa razlitičih platformi igraju zajedno. Za primjer možemo uzeti Apex Legends gdje igrači mogu da igraju u istom meču nevezano od njihovog uređaja. Kako pojedini članovi gejming zajednice Valoranta ističu, neprihvatljivo da se u istom timu u istom meču nađe igrač sa tastaturom i mišom kao i igrač sa džojstikom. Njihov argument je da će navodno konzololni igrači konstantno vući čitav tim dolje zbog manjka prethodno pomenutih karakteristika.

Međutim, u nedavnoj javnoj izjavi kompanije Riot Games, eksplicitno su nagovijestili da neće postojati cross-play kako bi zadržali kompetitivni integritet.

Arnar Gylfason, direktor produkcije za Valorant, ističe da su svjesni da moraju pružiti konzolnim igračima autentično, kompetetivno i dinamično iskustvo koje imaju PC igrači.

O tome kako će Valorant izgledati na jednom Play Stationu ili Xboxu možemo samo da nagađamo dok ne izađe prva verzija. Ono što znamo jeste da je ova odluka vrlo važna za Riot Games i Valorant. Jedan od članova developerskog (razvojnog tima) na javnoj diskusiji naglasio je značaj ove odluke i dodao da je ovaj pokret bio na agendi od samog početka. Igrači konzolnih igrica nestrpljivo očekuju da mogu igrati na svojim konzolama.

Za sada, Valorant možete besplatno preuzeti sa njihovog zvaničnog veb sajta (https://playvalorant.com/en-us/).

Bonus video: