Saga zvana Dr. Disrespect: Šta se dešava sa jednim od najpoznatijih strimera?

Dr. Disrespect (pravo ime Guy Beahm), ponovo se našao u centru pažnje gotovo četiri godine nakon što je misteriozno zabranjen na Twitchu. Popularni strimer, koji je stekao slavu na ovoj platformi, sada možda razmišlja o trajnom povlačenju iz svijeta gejminga.

5929 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Detalji njegove zabrane nikada nisu bili javno otkriveni ni od strane Twitcha ni od strane Dr. Disrespecta. Iako je preuzeo pravne korake protiv Twitcha i dobio isplatu za svoj ugovor, tačni razlozi ostali su nepoznati, što je dovelo do brojnih spekulacija i glasina.

Međutim, prije nepunih 20ak dana, kao grom iz vedra neba, kodi Konoers (Cody Conners), bivši direktor strateških partnerstava na Twitchu, prekinuo je šutnju. U svom tvitu naveo je: "[Dr. Disrespect] je banovan jer je uhvaćen kako šalje seksualne poruke maloljetnici koristeći funkciju Twitch whispers. Planirao je da se sretne s njom na TwitchConu. Poruke su bile vidljive Twitch administratorima."

Kao odgovor na ove tvrdnje, Dr. Disrespect je tvitovao: "Vezan sam pravnim sporazumima iz mog poravnanja sa Twitchom, ali moram da razjasnim šta mogu. Nisam uradio ništa pogrešno. Sve je istraženo, riješeno i plaćen sam. Nije bilo nezakonitih aktivnosti."

U drugom tvitu koji je uputio Jacke-u Lucky-ju, ponovio je da je nevin: "Jake, ovo je riješeno bez priznanja krivice. Isplatili su cijeli ugovor."

Na strimu 23. juna, Dr. Disrespect je izgledao vidno pogođen primljenom porukom. Na kraju svog strima nagovijestio je da će napraviti pauzu od striminga, a kao razlog naveo izgaranje (burnout): "Možda je vrijeme da započnem nešto novo," rekao je svojoj publici. Takođe je spomenuo predstojeći odmor koji bi mogao produžiti na neodređeno vrijeme.

Nedugo zatim, Midnight Society, studio za igre koji je suosnivač, objavio je da prekidaju veze s Beahmom. U saopštenju su naveli:

"U petak uveče, postali smo svjesni optužbi protiv našeg suosnivača, Guya Beahma, poznatog kao Dr. Disrespect. Pretpostavili smo njegovu nevinost i angažirali se sa uključenim stranama. Da bismo održali naše principe i standarde, prekidamo našu vezu s Guy Beahmom odmah. Ova odluka je teška, ali neophodna da bismo zaštitili naše programere, njihove porodice i našu zajednicu."

Unatoč novim informacijama, mnogo toga ostaje nejasno. Twitch nije komentarisao situaciju, a Dr. Disrespect je poznat po tome da najavljuje pa povlači svoje namjere da prestane strimati. Skeptici dovode u pitanje motive Connersa, koji je ranije obećao da će otkriti razloge zabrane ako rasproda tri svoje emisije. Neimenovani bivši zaposlenik Twitcha podržao je Connersove tvrdnje za The Verge.

Začuđujuće je kako su ove informacije ostale skrivene skoro četiri godine u eri digitalnih curenja.

Dalji razvoj događaja

Dr. Disrespect
Dr. Disrespectfoto: pcgamer.com/gettyimages

Ubrzo nakon prvobitnog izvještaja, Dr. Disrespect je priznao da je slao neprikladne poruke maloljetnici, ali je negirao bilo kakvu nezakonitu namjeru ili radnje. Preuzeo je moralnu odgovornost, rekavši: "Nikada nisam trebao voditi te razgovore."

Takođe je negirao da je predator ili pedofil: "Društveni mediji su zona uništenja. Ja nisam predator ili pedofil."

Konačno, misterija zabrane Twitch-a Dr. Disrespecta iz 2020. godine djelomično je riješena. Međutim, bez pristupa porukama ili više detalja, mnogo toga ostaje spekulativno. Twitch još uvijek nije dao izjavu.

Posledice već vidljive

Dr. Disrespect, Gaming
foto: boundingintocomics.com/

Reakcija online zajednice bila je vrlo negativna. Sponzori napuštaju Dr. Disrespecta, a kolege strimeri se distanciraju. Igra koju je razvijao sa Midnight Society, pucačina pod nazivom Deadrop pod velikim je kritikama, a cijena njenih NFT-ova naglo pada.

Mnogi pratioci su ga prestali pratiti na društvenim mrežama. Tim "TimTheTatMan" Betar, kolega strimeri prijatelj, nazvao je Beahmove postupke "neoprostivim" u emotivnom videu na mreži X.

Neki fanovi tvrde da su poruke možda bile šale, a ne flert, ali izjave Dr. Disrespeck-a izazivaju crvene zastavice. Bez obzira na namjeru, svaka neprikladna komunikacija sa maloljetnim licem je neodbranjiva.

Ostaje da vidimo kako će se situacija razvijati.

Bonus video: