E-sport reprezentacija Crne Gore danas putuje na Mediteranske igre: Takmičari spremni, konkurencija jaka

Crnogorski gejmeri će se u Libiji oprobavit e-Footballu i Tekkenu 8 i u ženskoj i u muškoj kategoriji

10321 pregleda 10 komentar(a)
Vođa crnogorske delegacije i predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć, Foto: Luka Zeković
Vođa crnogorske delegacije i predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć, Foto: Luka Zeković

Crnogorska e-sport reprezentacija putuje danas u libijski grad Bengazi gdje će od 6. do 10. avgusta biti održane prve Mediteranske e-sport igre. Na takmičenju će učestvovati ukupno predstavnici 14 zemalja, a gejmeri će se oprobati u dva naslova: e-Football i Tekken 8 i to u muškoj i ženskoj kategoriji.

Crna Gora imaće predstavnike u svim naslovima i kategorijama, te će tako boje naše zemlje u e-Footballu braniti dugogodišnji reprezentativac i jedan od najboljih igrača Rade Pavićević, dok će u ženskoj kategoriji tu čast imati Bojana Goranović kojoj će ovo biti prvo takmičenje u pomenutom naslovu. U naslovu Tekken 8 ispred naše zemlje takmičiće se Nevena Marković i Aldin Taljanović.

“Iako se Mediteranske e-sport igre održavaju prvi put u istoriji, u pitanju je veoma ozbiljno takmičenje što potvrđuje i nagradni fond koji iznosi 16.000 dolara. Već 2026. Italija će biti domaćin Mediteranskih igara i cilj je da kroz ovaj i slične događaje e-sport uvrsti u ovu manifestaciju, a najavljeno je da će sljedeće godine Saudijska Arabija biti domaćin prvih e-sport Olimpijskih igara, dok će 2027. u sklopu evropskih Olimpijskih igara u Istanbulu takođe biti uvršteni e-sport naslovi. Ovo je bitna prekretnica za e-sport industriju i dešava se skoro osam godina prije nego što je prognozirano. Nadamo se da ćemo u saradnji sa COK-om, nakon Olimpijskih igara u Parizu, organizovati komisiju za e-sport u Crnoj Gori i polako početi s pripremama takmičara za taj planirani događaj koji je najavljen za iduću godinu u Rijadu”, naglasio je vođa crnogorske delegacije i predsjednik Saveza elektronskih sportova Filip Šoć.

Naš e-fudbaler Rade Pavićević u dosadašnjoj karijeri ubilježio je učešće na brojnim svjetskim turnirima. No, za razliku od tih takmičenja, na Mediteranskim e-sport igrama će konkurencija biti mnogo rasterećenija.

“Konkurencija nije kao na jakim svjetskim i evropskim takmičenjima, ali sve ex-Yu reprezentacije su tu, uz nekoliko jakih afričkih reprezentacija, tako da će turnir svakako biti mnogo težak. Očekivanja, kao i uvijek, su prolazak grupe, pa onda korak po korak”, otkriva Rade koji, kad je u pitanju konkurencija. odlično poznaje igru e-fudbalera iz regiona.

“Upravo igru takmičara iz okolnih država dobro poznajem, odigrali smo dosta utakmica, dok ove koji će učestvovati iz afričkih država ne znam na kojem su nivou”, priznaje Pavićević koji na ovom takmičenju neće imati samo ulogu reprezentativca, već i trenera.

Rade Pavićević
Rade Pavićevićfoto: Privatna ariva

“Imao sam do sada priliku da budem trener u muškoj konkurenciji, a uloga da za Mediteranske e-sport igre budem Bojani trener je totalno drugačija i zahtijeva više strpljenja i vremena. Mogu reći da se za početnika u ovoj igrici snalazi odlično, ali vidjećemo kako će se sve odvijati na velikoj sceni”, pohvalio je crnogorsku reprezentativku Pavićević.

Za e-fudbalerku Bojanu Goranović ovo će biti prvo takmičenje. Profesorica razredne nastave, koja trenutno odrađuje pripravnički u jednoj osnovnoj školi u Nikšiću, odavno ima afinitete prema igricama.

“Najprivlačniji su mi bili Mortal Kombat i NBA, a sada mi se prvi put ukazala prilika i da se oprobam u e-Footballu što, moram dodati i nije toliko uobičajeno za žensku populaciju”, potvrdila je ona.

“Za mene je ovo nešto novo i tek sam počela nedavno da igram ovu igricu. Međutim, ta činjenica ne umanjuje moju želju za takmičenjem i pobjedom”, poručuje Goranović.

Pripreme za ovo takmičenje bile su intenzivne, a ne krije da joj je išlo u korist to što je imala priliku da o simulaciji najbitnije sporedne stvari na svijetu uči od Pavićevića.

“U početku je bilo teško, dok se malo nisam privikla i uigrala. Još uvijek ne znam kakve su mi protivnice, ali naravno da ću dati sve od sebe da se kotiram što bolje”, obećava Goranović koja, poput većine žena, nije imala veliko interesovanje za pravi fudbal.

Bojana Goranović
Bojana Goranovićfoto: Privatn arhiva

“Pravi fudbal gledam s vremena na vrijeme, ali mislim da ću sada početi to da radim učestalije”, obećala je, te dodala da će i nakon ovog takmičenja nastaviti da igra igrice, makar rekreativno, a da će ovo iskustvo definitivno promijeniti njen pogled na e-sport.

“Nadam se da je za mene ovo samo početak i sigurno će uticati na moj dalji odnos prema ovakvim vrstama sporta.

Nevena Marković do sada je imala priliku da prati brojna takmičenja, ali ne i da učestvuje na njima. U Tekken se “zaljubila” još dok je bila verzija 7, kada je pratila Evropsko prvenstvo u ovom naslovu koje je 2022. održano u Azerbejdžanu na kojem nas je predstavljao Bane Jugović. Od tada izašla je nova verzija najnadmašnijeg i najimpresivnijeg dijela u Bandai Namcoovoj franšizi - Tekken 8.

Nevena Marković
Nevena Markovićfoto: Miloš Todorović

“Nova verzija Tekkena - Tekken 8 mi se jako dopada. Grafika je poboljšana, gameplay je fluidniji, a dodate su i nove karakteristike koje čine igru još zanimljivijom”, otkriva Marković kako joj se dopada nova verzija. No, nije Tekken jedina simulacija borilačkih vještina koju je Nevena imala priliku da igra.

“Iskustvo koje sam stekla igrajući druge borilačke igre definitivno mi je pomoglo da se bolje pripremim za takmičenja. Očekujem zahtjevnu konkurenciju u Libiji, ali verujem da sam dobro pripremljena”, tvrdi Marković koja otkriva da je imala priliku da istraži konkurenciju.

“Znam da će biti teško, ali sam spremna da se suočim s izazovima”, obećava Marković čiji je omiljeni karakter u Tekkenu - Kazuya.

“Planiram da se držim samo jednog karaktera u Libiji kako bih se usredsredila na jedan stil igre i postigla bolje rezultate”, obećala je Marković.

Aldin Taljanović igrice igra od malih nogu, a do sad je bio isključivo na lokalnim takmičenjima u Tekkenu. Drago mu je što će u Libiji igrati novu verziju igrice.

“Svi smo čekali da izađe Tekken 8 i moram reći da smo oduševljeni. Bilo je tu kritika i nekih zamjerki na promjene, ali u globalu mislim da je Tekken 8 dosta bolja mehanički, a pogotovo vizuelno”, ističe Taljanović. Spremanje za ovo takmičenje za njega podrazumijeva i da se upozna s konkurencijom.

Aldin Taljanović
Aldin Taljanovićfoto: Privatna arhiva

“Propratio sam posljednji turnir koji se održao i Pakistanci za sad drže scenu, ubjedljivo su najbolji. Smatram da jeste lakše što ne nastupaju u ovom Mediteranskom takmičenju, ali sigurno će biti kompeticije. Već sam upoznat sa nekoliko igrača iz susjednih zemalja Balkana i smatram da neće biti nimalo lako”, priznaje i dodaje da je usavršio vještine lika po imenu Leo.

“Razlika u performansama svih likova je relativno mala i više se stavlja značaj na poznavanje igrice, likova, reakciju i predviđanje poteza. Nemam prevelika očekivanja, s time da mi je ovo prvi put da idem na takmičenje, ali svakako ću dati sve od sebe da budem što bolji”, zaključuje Taljanović.

Bonus video: