Prekretnica u prihvatanju e-sporta na globalnom nivou

Naredne godine Saudijska Arabija biće domaćin prvih E-sport Olimpijskih igara

14904 pregleda 0 komentar(a)
HRH Prince Faisal boravio u Baru sa predstavnicima svjetskih e-sport organizacija, Foto: SESCG
HRH Prince Faisal boravio u Baru sa predstavnicima svjetskih e-sport organizacija, Foto: SESCG

E-sport, kao globalni fenomen, postaje sve značajniji na međunarodnoj sportskoj sceni, što se ogleda i u sve bližoj povezanosti sa tradicionalnim sportskim institucijama kao što su nacionalni Olimpijski komiteti širom svijeta. Crnogorski savez elektronskih sportova (SESCG) prepoznao je ovaj trend i aktivno sarađuje sa Crnogorskim olimpijskim komitetom (COK) kako bi omogućio veće uključivanje e-sporta u sportski sistem Crne Gore.

“Savez elektronskih sportova Crne Gore ima za cilj razvoj i promociju e-sporta, kako među mladima, tako i na profesionalnom nivou. U posljednjih nekoliko godina, SESCG je uspostavio partnerstvo sa COK-om, prepoznajući e-sport kao sastavni dio budućnosti sporta. Ova saradnja se ogleda kroz zajedničke projekte, promociju e-sporta kao sportske discipline i planove za uključivanje crnogorskih e-sport sportista u globalna takmičenja pod okriljem Olimpijskog pokreta”, ispričao je Vijestima predsjednik SESCG-a Filip Šoć.

Prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih koraka ka integraciji e-sporta u Olimpijski sistem su E-sport Olimpijske igre, koje će se održati u Saudijskoj Arabiji, pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Saudijskog olimpijskog komiteta i Saudi e-sprotsa. Šoć kaže da ovaj događaj predstavlja prekretnicu u prihvatanju e-sporta na globalnom nivou, jer će e-sportisti iz cijelog svijeta prvi put imati priliku da se takmiče pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta.

“E-sport je već bio pokazni sport na azijskim i evropskim Olimpijskim igrama koje su se prošle godine održale u Katovicama u Poljskoj u sklopu programa evropskih Olimpijskih igara. Crna Gora, kroz saradnju između COK-a i SESCG-a, aktivno radi na pripremi svojih predstavnika za ove igre. Ova inicijativa pruža šansu crnogorskim e-sport sportistima da se takmiče na najvećoj svjetskoj e-sport sceni, što će dodatno unaprijediti status e-sporta u Crnoj Gori”, smatra Šoć.

Crnu Goru su u proteklom periodu upravo zahvaljujući radu Saveza elektronskih sportova Crne Gore posjetile ključne ličnosti iz svijeta e-sporta i Olimpijskog pokreta posljednjih nekoliko mjeseci.

Plakat E-sport Olimpijskih igara
Plakat E-sport Olimpijskih igarafoto: Promo

HRH Prince Faisal, predsjednik Saudijskog e-sport saveza i Svjetske esport federacije IESF i Andrzej Krasnicki, predsjednik Evropske e-sport federacije i član Izvršnog komiteta Evropskog olimpijskog komiteta su posjetili Crnu Goru kako bi razgovarali o budućoj saradnji i mogućnostima za zajedničke projekte i podržali projekte koje Savez elektronskih sportova aktivno organizuje posljednje četiri godine, među kojima su Montenegro Future Festival, Europen Gaming Summit, Evropsko prvenstvo u e-Footballu i mnogi drugi. Takođe, Crnu Goru je prije dvije godine posjetio i tadašnji predsjednik Svjetske e-sport federacije IESF i generalni direktor Svjetske džudo federacije Vlad Marinesku. Za sve to vrijeme nije izostala ni podrška generalnog sekretara Svjetske e-sport federacije IESF Bobana Totovskog, koji je jedan od lidera u Evropi i svijetu kad je u pitanju razvoj ove industrije. Uticaj Saveza elektronskih sportova Crne Gore raste iz godine u godinu čemu svjedoči da je Mia Kraljevć Ćalasan izabrana u board Evropske e-sport federacije”, potvrdio je Šoć, koji je trenutno u organizacionom odboru za razvoj i osnivanje Mediteranske e-sport federacije. On smatra da je posjeta pomenutih ličnosti iz svijeta e-sporta značajan pokazatelj sve veće važnosti koju e-sport zauzima u globalnom sportskom sistemu.

“Tokom ovih posjeta, dogovoreni su dalji koraci u vezi sa učešćem Crne Gore na predstojećim e-sport takmičenjima i nadamo se učešću velikog broja takmičara na predstojećim E-sport Olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Saudijskoj Arabiji, kao i o mogućnosti organizacije regionalnih i evropskih esport takmičenja u Crnoj Gori. Sve ove posjete ističu crnogorske napore da postane dio svjetske e-sport zajednice i osnaži svoje kapacitete u ovoj oblasti”, dodaje Šoć.

Saradnja između Crnogorskog olimpijskog komiteta i Saveza elektronskih sportova Crne Gore predstavlja značajan korak ka uključivanju e-sporta u tradicionalni sportski sistem Crne Gore. Planovi za učešće na E-sport Olimpijskim igrama u Saudijskoj Arabiji, kao i partnerstvo sa ključnim međunarodnim organizacijama, postavljaju temelje za dalji razvoj e-sporta kao legitimne sportske discipline u Crnoj Gori. Ovaj dinamični razvoj e-sporta i njegova povezanost sa Olimpijskim pokretom naglašava činjenicu da e-sport nije samo prolazni trend, već dugoročna platforma za sportsko takmičenje, inovacije i globalnu povezanost sportista. Crna Gora, uz podršku COK-a i SESCG-a, ima priliku da se pozicionira kao važan akter u ovom globalnom fenomenu.

Gaming summit, predstavnici federacija
Gaming summit, predstavnici federacija foto: Privatna arhiva

“Mislim da e-sport ima blistavu budućnost i veliki potencijal za mnoge saveze u Crnoj Gori. Zajedničkom saradnjom moći ćemo da unaprijedimo njihov digitalni dio sa onim fizičkim i da, u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom napravimo plan i program za izbor najboljih predstavnika iz velikog broja disciplina koje će se naći na programu E-sport Olimpijskih igara sljedeće godine. Već sad, kroz najave, možemo zaključiti da će se većina tradicionalnih sportova naći na programu E-sport Olimpijskih igara i ovo će biti fenomenalna prilika da svi savezi saznaju više o mogućnostima koje nude e-sport i gejming industrija, ali i nove tehnologije i da, samim učešćem i unaprjeđenjem, poboljšaju rad svojih saveza. A mi kao i do sad nastavljamo u istom ritmu u Baru koji je već ne samo u regionu neko i Evropi i svijetu targetiran kao Gaming City. Možemo najaviti nekoliko zanimljivih projekata za sljedeću godinu, među kojima je Montenegro Future Festival, Europen Gaming Summit i još mnogo zanimljivih dešavanja iz svijeta e-sporta, gaming industrije i IT-a”, otkriva Šoć.

Ništa manje nijesu ponosni na saradnju sa SESCG-om i COK-om na čelu sa Dušanom Simonovićem.

“E-sport predstavlja novu dimenziju sporta, koja spaja tradicionalne sportske vrijednosti sa inovacijama i tehnologijom budućnosti. Crnogorski olimpijski komitet sa ponosom podržava razvoj e-sporta, prepoznajući njegov potencijal da inspiriše nove generacije sportista i obogati naš sportski sistem. U potpunosti smo usklađeni sa Međunarodnim olimpijskim komitetom u ovom pogledu, te kroz zajedničke napore sa Savezom elektronskih sportova radimo na stvaranju uslova za uspješno uključivanje crnogorskih e-sport sportista u međunarodna takmičenja. Time potvrđujemo našu posvećenost progresu, modernizaciji sporta i globalnim olimpijskim vrijednostima”, naglasio je Dušan Simonović.

Bonus video: