Crna Gora biće dio Phygital Games zajednice

Nastupom digitalizacije, pojava novih formi zabave i takmičenja postavlja temelj za fuziju tradicionalnih sportskih disciplina sa digitalnim tehnologijama

28530 pregleda 23 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Phygital Games
Foto: Phygital Games

Revolucija sporta u digitalnom dobu Svijet sporta i tehnologije u posljednjim decenijama doživljava transformaciju kakva se rijetko viđa. Nastupom digitalizacije, pojava novih formi zabave i takmičenja postavlja temelj za fuziju tradicionalnih sportskih disciplina sa digitalnim tehnologijama. Ova nova era sporta dobila je svoje ime - Fidžital gejms (Phygital Games), a njihov vrhunac su Igre Budućnosti (Games of the Future).

Što je Phygital Games?

Phygital Games predstavlja novi koncept sporta koji kombinuje fizičku aktivnost sa digitalnim takmičenjima. Termin "phygital" potiče od spoja riječi "physical" (fizički) i "digital" (digitalni), što odražava suštinu ovog fenomena - spoj fizičkog i digitalnog u jednom takmičenju. Phygital Games objedinjuje najbolje aspekte oba svijeta, stvarajući jedinstvena iskustva koja izazivaju sportiste i igrače, testirajući ih kako na fizičkom, tako i na mentalnom nivou kroz interakciju sa digitalnim alatima i platformama. U Phygital Games učesnici se takmiče u disciplinama koje zahtijevaju visok nivo fizičkih sposobnosti, ali istovremeno koriste napredne tehnologije, video igre i simulacije koje proširuju granice tradicionalnog sporta. Ovaj spoj donosi uzbudljive i dinamične izazove za takmičare i stvara nevjerovatne spektakle za publiku.

Igre Budućnosti

Igre Budućnostisu glavni godišnji događaj Phygital Gamesa i vrhunac fidžitalnog sporta na globalnoj sceni. Igre Budućnosti okupljaju najbolje sportiste i e-sport profesionalce iz cijelog svijeta, koji se takmiče u multidisciplinarnom sportskom događaju koji se održava u nekoliko kategorija, kombinujući fizičke izazove s digitalnim takmičenjima. Svake godine Igre Budućnosti privlače hiljade takmičara i gledalaca, a postale su sinonim za inovacije u sportu. Phygital International, organizator Igara Budućnosti, kontinuirano radi na unapređenju sportskih disciplina, integrisanju novih tehnologija i unapređenju sporta koji je dostupan svim uzrastima i polovima.

Phygital Games
foto: Phygital Games

Discipline Phygital Gamesa

Phygital Games se sastoji od nekoliko glavnih phygital disciplina, koje kombinuju tradicionalne sportove s video igrama ili drugim digitalnim alatima. Kvalifikacije za ove discipline se održavaju u preko 120 zemalja svijeta, gdje se takmičari bore za mjesto na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Postoje četiri glavne discipline Phygital Games-a:

1. Phygital Football - Ova disciplina predstavlja spoj futsala 5x5 (verzija fudbala koja se igra u dvoranama) i digitalne igre EA FC Volta 2x2. Takmičari se prvo suočavaju na fizičkom terenu u futsal meču, a zatim prelaze na digitalnu platformu gdje se takmiče u igri EA FC Volta, koja je popularna verzija fudbala sa uličnim pravilima.

Phygital Games
foto: Phygital Games

2. Phygital Basketball - U ovoj disciplini, takmičari igraju košarku 2x2 na fizičkom terenu, nakon čega prelaze na digitalno igralište u igri NBA2K 2x2. Ova kombinacija zahtijeva od takmičara visok nivo tehničke vještine u košarci, ali i odlične sposobnosti u digitalnoj košarkaškoj simulaciji.

3. Phygital Shooter - Phygital Shooter kombinuje popularnu pucačku igru Counter Strike 2 sa fizičkim izazovima u laser tagu. Takmičari se prvo suočavaju u uzbudljivim mečevima Counter Strike-a, a zatim prelaze u realne okršaje sa laser tag opremom, gdje moraju pokazati svoju brzinu, preciznost i taktičko razmišljanje.

4. Phygital Dance - Ova disciplina kombinuje plesne izazove fizičkog plesa sa video igrom Just Dance. Igrači se prvo suočavaju u fizičkom plesnom takmičenju, a zatim svoje vještine prenose na digitalnu platformu Just Dance, gdje moraju pratiti ritam i koreografiju na ekranu.

Igre Budućnosti:

Šire discipline Pored četiri osnovne phygital discipline, Igre Budućnosti uključuju i druge uzbudljive sportske naslove. Svaki od ovih naslova predstavlja jedinstveni izazov, i kombinuje tradicionalne sportove i digitalne simulacije:

1. MMA + Mortal Kombat Phygital Fight - Ova disciplina spaja fizičke borbe u MMA stilu sa popularnom borilačkom video igrom Mortal Kombat. Takmičari se prvo suočavaju u ringu, a zatim prelaze na digitalno borilište gdje koriste likove iz Mortal Kombata.

Formula 4 - Phygital Drive - U ovoj disciplini, vozači se takmiče u simulaciji vožnje u igri Assetto Corsa Competizione, a zatim ulaze u pravu trkačku borbu u Formuli 4, testirajući svoje vještine i u stvarnom i u digitalnom svijetu.

3. Dota 2 (Esport PC) - Jedan od najpopularnijih esport naslova na svijetu, Dota 2 je tradicionalni esport koji zahtijeva timsko razmišljanje, strategiju i brze reflekse. Na Igrama Budućnosti, Dota 2 okuplja najbolje timove svijeta koji se takmiče za prestižne nagrade.

4. Mobile Legends: Bang Bang (Esport Mobile) - Ovaj mobilni e-sport naslov takođe će okupiti najbolje timove koji se takmiče na globalnoj sceni. Igra zahtijeva brze reflekse, timsku koordinaciju i strateško razmišljanje.

5. Robot Fights - U ovoj disciplini, takmičari konstruišu i programiraju robote koji se bore međusobno. Robot Fights je fascinantan spoj inženjerskih vještina i borilačkih takmičenja, gdje roboti moraju pokazati snagu i vještinu.

6. Drone Race - Trke dronova postaju sve popularnija disciplina, gdje takmičari upravljaju brzim i agilnim dronovima kroz prepreke i složene staze. Ova disciplina zahtijeva visok nivo koncentracije i preciznosti.

7. BMX i Skateboard - Tradicionalni ekstremni sportovi kao što su BMX i skateboarding takođe imaju svoje mjesto u Igrama Budućnosti. Ove discipline kombinuju akrobatske vještine sa digitalnim elementima, stvarajući spektakularne predstave.

Phygital Games
foto: Phygital Games

Igre Budućnosti 2024. bile u Kazanju

Kazanj je bio domaćin Igara Budućnosti, gdje je učestvovalo preko 2000 takmičara iz svih krajeva svijeta. Takmičenja su se održala u 12 različitih naslova, a svaki od njih imao je nagradni fond od milion dolara. Ovaj događaj privukao je globalnu pažnju i postavio nove standarde u organizaciji sportskih i digitalnih događaja. Kazanj je svojim modernim sportskim infrastrukturom, ali i gostoprimstvom, oduševio učesnike i posjetioce, dok su sami takmičari izjavili da su Igre Budućnosti jedno od najuzbudljivijih takmičenja u kojima su ikada učestvovali.

Phygital Games
foto: Phygital Games

Igre Budućnosti 2025. u UAE

Igre Budućnosti 2025. biće održane u UAE, jednom od tehnoloških i kulturnih centara svijeta, koji je poznat po domaćinstvu nekih od najvećih svjetskih sportskih i kulturnih događaja. Postoji velika vjerovatnoća da će ključna takmičenja biti organizovana u mjestima i arenama koja su domaćini nekih od najprestižnijih svjetskih turnira i događaja, uključujući Formula 1 trke i velika sportska prvenstva. UAE sa svojom bogatom infrastrukturom i vrhunskim tehnološkim dostignućima, predstavlja idealno okruženje za Igre Budućnosti, pružajući savršenu platformu za dalji razvoj phygital sportova. UAE nije samo popularna destinacija za ljubitelje sportova i zabave, već i simbol napretka, inovacija i vrhunskih tehnoloških dostigunuća koja će fenomenalno biti spojena sa filozofijom Phygital Gamesa. Ovaj događaj će okupiti hiljade sportista i ljubitelja digitalnog i fizičkog sporta iz cijelog svijeta, pružajući im priliku da se takmiče na globalnoj sceni i uživaju u svjetski poznatim atrakcijama koje UAE nudi. UAE kao jedno od glavnih mjesta za održavanje sportskih događaja savršeno odgovaraju za kombinaciju sporta, zabave i tehnologije, što će Igre Budućnosti 2025. godine učiniti jednim od najspektakularnijih događaja te godine.

Phygital Games
foto: Phygital Games

Igre Budućnosti 2026. u Kazahstanu

Nakon što se Igre Budućnosti 2025. održe u Abu Dabiju, domaćin Igara Budućnosti 2026. godine biće Kazahstan, što je zvanično objavljeno na ceremoniji održanoj u Burdž Kalifi u Dubaiju 13. oktobra 2024. Kazahstan je impresionirao međunarodni žiri svojim naprednim sportskim objektima, iskustvom u organizaciji velikih međunarodnih događaja i kombinacijom sportskih, kulturnih i tehnoloških mogućnosti. Kazahstan će tako preuzeti fidžitalnu baklju od UAE-a, čime će nastaviti niz domaćina koji predstavljaju najbolje iz svijeta sporta i tehnologije. Očekuje se da će Igre Budućnosti 2026. privući još veći broj učesnika i gledalaca, a Kazahstan planira da dodatno unaprijedi ovaj format takmičenja kroz uvođenje novih inovacija i tehnologija.

Phygital Montenegro

Crna Gora, kao član globalne phygital zajednice, organizovaće sopstveni događaj pod nazivom Phygital Montenegro, koji će se održati u Baru trećeg vikenda januara. Ovaj događaj uključuje sve četiri glavne discipline Phygital Games-a, a u organizaciji učestvuju Turistička Organizacija Bar, Opština Bar, MNESPORT TV i Savez Elektronskih Sportova Crne Gore (SESCG). Očekuje se da će Phygital Montenegro privući mnoge lokalne i regionalne takmičare, koji će se boriti za šansu da učestvuju na međunarodnoj sceni. Crna Gora vidi veliki potencijal u razvoju phygital sportova i koristi ovaj događaj kao priliku da promoviše turizam i sportske mogućnosti zemlje. Kroz Phygital Montenegro, lokalni takmičari će moći da se kvalifikuju za globalne događaje, istovremeno pokazujući svoju vještinu i talenat u disciplinskim kategorijama kao što su Phygital Football, Phygital Basketball, Phygital Shooter i Phygital Dance.

Budućnost Phygital Gamesa

Iz godine u godinu, Phygital Games i Igre Budućnosti sve više rastu, privlačeći sve veći broj sportista, gledalaca i sponzora. Ovaj spoj fizičkog i digitalnog sporta ima potencijal da redefiniše kako doživljavamo sport i takmičenje. Phygital sportovi omogućavaju potpuno novu dimenziju interakcije, zabave i takmičarskog duha, stvarajući most između tradicionalnih sportskih vještina i tehnologije budućnosti. I dok Igre Budućnosti postaju sve veći globalni fenomen, zemlje širom svijeta se takmiče da postanu domaćini ovog prestižnog događaja.

Za 2027. godinu, već pet država je podnijelo svoje kandidature za domaćinstvo, a Phygital International je najavio da će odluka o domaćinu biti donesena do kraja 2024. godine. Phygital sportovi su na putu da postanu jedan od vodećih trendova u sportskom svijetu, spajajući najbolje aspekte fizičkog sporta i digitalne tehnologije. Ovaj pokret ne samo da mijenja način na koji se takmičimo, već i otvara vrata za novu generaciju sportista i ljubitelja sporta, omogućavajući im da dožive sport na način koji je prije bio nezamisliv. Najbolje ekipe i takmičari iz Crne Gore će ići na kvalifikacije sljedeće godine u UAE, a najboljih 16 ekipa u svakoj discipline će učestovati na Phygital games svjetskom prvenstvu sljedeće godine.

Bonus video: