Doživite na drugačiji način djelove Star Wars svijeta

Video-igre zasnovane na ovoj franšizi mogu pomoći obožavaocima da ponovo saznaju nešto novo, ali i da na potpuno nov način iskuse avanture koje su se desile u galaksiji koja je tako daleko

3498 pregleda 0 komentar(a)
Star Wars: Battlefront je zarazna igra osvajanja, Foto: Printscreen
Star Wars: Battlefront je zarazna igra osvajanja, Foto: Printscreen

Kada su u pitanju video-igre, obožavaoci Star Warsa imaju veliki izbor. Ratovi zvijezda spadaju među najpopularnije filmske franšize u istoriji, međutim i video-igre koje nose ovaj naziv veoma su zabavne i popularne. Od složenih strategijskih igara, boraca sa svjetlosnim mačevima, do intenzivnih naučno-fantastičnih trkačkih igara, postoji, beskonačan broj igara koje možete birati.

Upravo sve video-igre zasnovane na ovoj franšizi mogu pomoći obožavaocima da ponovo prožive djelove serijala, saznaju nešto novo, ali i da na potpuno nov način dožive avanture koje su se desile u galaksiji koja je tako daleko.

NME magazin je napravio listu od 16 najboljih igara iz serijala “Ratovi zvijezda”.

16. Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith

U pitanju je igrica koja je zasnovana na istoimenom filmu. Usredsređuje se na Obi-Vana Kenobija i Anakina Skajvokera dok se Ratovi klonova bliže kraju. Ova video-igra stavlja igrače u središte Skajvokerovog pada od hrabrog heroja Džedaja, do mračnog masovnog ubice Sita. Ima sedamnaest nivoa, isprepletenih sa preko dvanaest minuta snimka iz filma. Objavljen je 5. maja 2005. za PlayStation 2, Xbok, Game Boy Advance i Nintendo DS. Pored toga, verzija je postala dostupna za mobilne telefone 2. aprila, a verzija za PlayStation Portable je otkazana i nikada nije objavljena.

Godina izlaska: 2005.

Danas se igra: Xbox Series X/S i Xbox One putem digitalne prodavnice

15. Star Wars: Galaxies

Masivne multiplejer igre su dostigle veliku popularnost zbog mogućnosti socijalne interakcije, a upravo je tematska video-igra “Star Wars: Galaxies” iz istoimenog serijala zaslužna što se igrači osjećaju kao dio Star Wars univerzuma. Kada je prvobitno lansirana, igrači su mogli da biraju između različitih vrsta i profesija kako bi stekli opstanak u galaksiji, sa deset različitih planeta za istraživanje i naziv za dom. Tokom godina igra je izgradila snažnu zajednicu prije nego što su dva velika apdejta 2005. godine poremijetila tu srećnu ravnotežu. Serveri su na kraju zatvoreni od strane Sonija 2011. godine, nekoliko dana prije nego što je njihov novi naslov The Old Republic objavljen.

Godina izlaska: 2003.

Danas se igra: Nije dostupna jer su serveri ugašeni još 2011. godine

14. Star Wars Episode I: Power Battles

U pitanju je akciona video-igra smještena u vremensko razdoblje “Ratovi zvijezda: Epizoda I - Fantomska prijetnja”. Igračima je dostupno pet primarnih likova koji imaju specifične stilove svjetlosnih mačeva, moći sile, slabosti i prednosti. Igra sadrži i likove i nivoe koji se mogu otključati ispunjavanjem određenih zadataka u igri, kao što je dovršavanje igre sa određenim likom. Likovi su mogli da se kreću i sjeku kroz 10 različitih nivoa, a potrebna je zavidna vještina da se ova video-igra savlada.

Godina izlaska: 2000.

Danas se igra: Nije zvanično.

Star Wars: Empire At War je epohalna igra u realnom vremenu
Star Wars: Empire At War je epohalna igra u realnom vremenufoto: Printscreen

13. Star Wars: Battlefront II

Pucačina iz prvog lica “Star Wars: Battlefront II” igraču daje ulogu vojnika tokom jedne od legendarnih serijala. Postoje različite kategorije trupa, i ako se igrate dobro, možete sakupiti dovoljno poena da igrate kao “heroj” karaktera. Pored borbe sa nekim iz originalnih serija i epskih bitaka, možete da upravljate brojnim vozilima, a sve može da se odvija van mreže protiv botova ili onlajn protiv drugih ljudi.

Početno lansiranje je kritikavano zbog ogromne količine loot kutija, ali kada je EA uklonio sve mikrotransakcije, igrači su dobili intenzivnu pucačinu sa stvarnim momentima briljantnosti.

Godina izlaska: 2017.

Danas se igra: Dostupna je za preuzimanje za Xbox i PlayStation, kao i za PC putem Steama

12. Star Wars: Knights Of The Old Republic II

Ozbiljni ljubitelji RPG-a obožavaju ovu igru. Nastavak hvaljenog i omiljenog Knights Of The Old Republic imao je velika očekivanja. Postavljen hiljadama godina prije Epizode I, developeri su morali da kreiraju niz originalnih likova da upotpune univerzum. Scenario igre osmislio je Kris Avalon koji je od ove video-igre napravio kompleksnu, intrigantnu i emocionalno razarajuću priču.

Godina izlaska: 2004.

Danas se igra: Steam

11. Star Wars: Battlefront

Originalni Star Wars: Battlefront bila je izuzetno zarazna igra osvajanja, koja je igračima omogućila da ostvare svoje snove o ropstvu ili oslobađanju galaksije kao komandant jedne od četiri različite frakcije. Orijentisana je prvenstveno na multiplayer modove. Sa različitim vojnicima, herojima, vozilima i domaćim snagama s kojima je trebalo da se nosite, originalni Battlefront bio je brza epika, dok je nastavak iz 2005. godine dodao više strateških elemenata franšizi. Oko ove su se igre lomila koplja kad je izašla.

Godina izlaska: 2004.

Danas se igra: Nedavno je objavljena remasterovana verzija za PC, PlayStation, Xbox i Nintendo

10. Super Star Wars trilogija

Trilogija sa bočnim skrolovanjem za Super Nintendo Entertainment je akciona video-igra čiji je prvi dio objavljen 1992. koju su razvili LucasArts i Sculptured Softvare. Zasnovana je na filmu Ratovi zvijezda iz 1977. Igru su pratila dva nastavka napravlhjena po uzoru na narednim filmovima iz Ratova zvijezda, Super Star Vars: The Empire Strikes Back (1993) i Super Star Vars: Povratak Džedaja (1994). Igra je ponovo objavljena u novembru 1996. kao dio Nintendo serije Plaier’s Choice. Uprkos ograničenjima konzole, svijet Super Star Wars izgledao je iznenađujuće živopisno, dok je velika težina igre činila poraz Imperije. Dodajte tome tehnički napredne nivoe sa vozilima, uključujući uzbudljivo uništavanje Smrtonosne zvijezde, i lako je vidjeti zašto je čitava generacija zavoljela ovu seriju.

Godina izlaska: 1992-1994.

Danas se igra: Može se naći možda na eBay

9. Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Franšiza Jedi Knight je jedna od najdužih u Star Wars univerzumu. Počela je sa Dark Forces iz 1995. godine i završila sa Jedi Academy iz 2003. godine. Predstavlja mnogo više od puke pucačke igre. Pored refleksa i vještine u sklanjanju u stranu (strejf), od vas će se tražiti i dobra doza perceptivne inteligencije, mašte i inventivnog razmišljanja. Mnoštvo najrazličitijih zagonetki i gotovo arkadno-avanturističkih elemenata često će stajati između vas i otključavanja puta za dalji napredak po nivoima. Ponekad će se igrač zaista namučiti da provali adekvatan način za prevazilaženje problema. Kada konačno dobijete moći Džedaja, dobićete i adekvatna logičko/perceptivna iskušenja. Situacija će postati teža zbog većeg broja opcija koje treba isprobati.

Godina izlaska: 2002.

Danas se igra: Steam i digitalne prodavnice za PlayStation i Xbox imaju ovu igru

Star Wars: Galaxies ima snažnu zajednicu
Star Wars: Galaxies ima snažnu zajednicufoto: Printscreen

8. Star Wars: Empire At War

Empire At War je počeo kao epohalna igra u realnom vremenu koja se odvija u relativno neistraženom periodu između uspona Imperije i poduhvata Lukea Skywalkera u A New Hope. Već je bila odlična igra, ali niz ažuriranja od originalnog developera Petroglyph Games je održao naslov živim – dok aktivna, kreativna i strastvena modding zajednica nastavlja da pomera Empire At War u briljantnim novim pravcima, pretvarajući ovu igru u nešto zaista posebno.

Godina izlaska: 2006.

Danas se igra: Steam

7. Star Wars Jedi: Fallen Order

Prvobitno, Fallen Order je trebao da bude potpuno van ustanovljenog Star Wars univerzuma, ali EA je previdio potencijal ove akcione avanturističke igre i ohrabrio Respawn da promijeni pravac. Rezultat je možda jedna od najzanimljivijih priča u čitavom kanonu. Igrači preuzimaju kontrolu nad Jedi Padawanom Calom Kestisom nakon događaja iz Revenge Of The Sith, dok pokušava da obnovi Jedi Red i izbegne pokušaje ubistva od strane Imperije.

Godina izlaska: 2019.

Danas se igra: Dostupna svuda.

6. Star Wars Rogue Squadron 2: Rogue Leader

Neki od najboljih trenutaka u Star Warsu uključuju hrabre vazdušne bitke ili intenzivne potjere svemirskim brodovima. Oslanjajući se na to, trilogija Rogue Squadron stavlja igrača u pilotsko sjedište, dok preuzima neprijateljske pilote ili štiti dragocjeni teret kroz dubine svemira. Originalna igra u stilu arkadnih igara objavljena je 1998. godine, ali nastavak Rogue Leader je odnio franšizu na nove visine, zahvaljujući epskoj grafici i brzoj borbi.

Godina izlaska: 2001.

Danas se igra: Original je dostupan na Steamu

5. Star Wars Episode I: Racer

Doživite čisto adrenalinsko uzbuđenje igrajući ovu igru. Juriti kroz pustinju u trkačkom vozilu napravljenom od djelova je predstavljeno kao najzabavnija stvar u Galaksiji, i LucasArts je imao dobar osjećaj da tu jednu zapanjujuću sekvencu pretvori u čitavu video-igru. Igra sadrži sve trkače i trkačku stazu na Tatuinu iz Fantomske prijetnje. Sa Džjek Lojdom i Luisom Maklaudom koji ponovo preuzimaju svoje uloge Anakina i Sebulbe, i pažljivo rekonstruisanim pejzažom Tatuina kroz koji se trči, nije iznenađenje što je Episode I: Racer postao najprodavanija sci-fi trkačka igra svih vremena.

Godina izlaska: 1999.

Danas se igra: Dostupna je na Steamu, GOG-u i Xbox prodavnici.

4. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Akciona avanturistička igra sa Lego tematikom iz 2022. koju je razvila Traveller’s Tales i objavila Varner Bros. Games je šesti dio serije video-igrica Lego Star Vars. Pored likova iz filmova Skajvoker Saga, ima i neke dodatne zasnovane na drugim filmovima i televizijskim serijama iz Ratova zvijezda. Kada je objavljena ova video-igra dobila je uglavnom pozitivne kritike, uz pohvale za grafiku, dizajn nivoa i humor; pomiješana mišljenja bila su usmerena na njegov sporedni sadržaj i borbu, dok su njegovi tehnički problemi i nedostatak onlajn saradnje bili kritikovani. Igra je prodata u više od 3,2 miliona primjeraka u roku od dvije nedjelje od objavljivanja. Za razliku od većine Lego video-igara, u kojima igrači moraju da napreduju kroz priču linearnim redosledom, u ovoj igrači mogu da izaberu da započnu igru iz bilo koje od tri trilogije Skajvoker Sage i da ih završe redosljedom kojim žele. Postoje i kratki predivni između pet glavnih nivoa koji unapređuju priču, ali ne sadrže kolekcionarske predmete.

Godina izlaska: 2022.

Danas se igra: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Lego Star Wars: The Skywalker Saga prodata u više od 3,2 miliona primjeraka tokom prve dvije sedmice
Lego Star Wars: The Skywalker Saga prodata u više od 3,2 miliona primjeraka tokom prve dvije sedmicefoto: Printscreen

3. Star Wars Outlaws

Najnovija Star Wars igra je ujedno i jedna od najboljih jer predstavlja ambiciozan projekat Ubisoftovog studija Massive Entertainment, postavljen u razdoblje između Imperija uzvraća udarac i Povratak Džedaja. Igra je zamišljena kao prvi open-world naslov u Star Wars univerzumu, i pruža igračima priliku da istražuju nekoliko planeta, uključujući poznate lokacije kao što su Tatuine i Akiva. Grafika u igri ostavlja izuzetan prvi utisak - svjetovi su odlično oslikani, sa bogatim detaljima koji doprinose stvaranju autentične atmosfere. Svaki svijet ima specifičnu estetiku i atmosferu koja ga čini jedinstvenim.

Ipak, i pored velikog očekivanja od Star Wars OutLawsa, jedan od vodećih proizvođača video-igara - Ubisoft pretrpio je veliku štetu i pritiske jer ovaj naslov nije ispunio očekivanja, uprkos početnim optimističnim prognozama. Iako je prodato milion kopija u prvom mjesecu, reakcije igrača bile su mješovite.

Godina izlaska: 2024.

Danas se igra: PC, PlayStation 5 i Xbox Series X/S

2. Star Wars: Knights Of The Old Republic

Zasnovana na Star Wars RPG igri inspirisanoj Dungeons & Dragonsom koju je napravio Wizards Of The Coast, Knights Of The Old Republic je epski svemirski vestern. Postavljena 4000 godina prije Epizode I, igra je uvela brojne obožavaoce u potpuno novo doba Star Warsa i dala razvojnom timu Bioware slobodu da stvori galaksiju prema sopstvenoj viziji. Dok su druge igre na listi sigurno doprinijele Star Wars loru, Knights of the Old Republic vas totalno prebacuje u ovaj izmišljeni univerzum sa bogatim dodacima o galaksiji koju smo do tada poznavali. Rezultat je intenzivna, zastrašujuća priča koja se ne boji velikih izazova. Igra na poteze takođe znači da je svaka odluka važna.

Godina izlaska: 2003.

Danas se igra: GOG, Steam i Xbox prodavnica imaju ovaj klasik

1. Star Wars Jedi: Survivor

Nastavak još jedne odlične Star Wars igre (Jedi: Fallen Order), Survivor je imao mnogo da ispuni kada je objavljen 2023. godine, ali je ispunio svako očekivanje. Prateći priču mladog Jedija Kala Kestisa i njegov otpor protiv vladavine Imperije, Survivor uzima sve što je bilo sjajno u originalnoj akcijskoj avanturističkoj igri i pojačava to. Svjetovi su veći i naseljeniji. Napadi su intenzivniji, sa kombijacijama blastera i lightsabera koje su sada dio arsenala igrača, dok je Kalova upotreba sile još impresivnija. Zanimljiva naracija takođe čini Survivor igrom koju je nemoguće prestati igrati. To je osnovna Star Wars igra.

Godina izlaska: 2023.

Danas se igra: PC, PS i Xbox

Bonus video: