Tom Vejts tužio francuski cirkus

“Odbijam sve ponude koje mi stignu za komercijalnu upotrebu mojih djela i vrlo rijetko ih posuđujem drugima", kazao je Vejts
124 pregleda 1 komentar(a)
Tom Vejts, Foto: Rollingstone.com
Tom Vejts, Foto: Rollingstone.com
Ažurirano: 11.10.2016. 16:34h

Poznati američki kantautor Tom Vejts upao je u pravni spor sa francuskim cirkusom.

Aktuelna predstava cirkusa “Bartabas”, koja nosi naziv “On Achève Bien les Anges” je zapravo opera u kojoj se izvodi čak 16 pjesama legendarnog muzičara.

Međutim, kako navodi magazin “Pitchfork”, Vejts tvrdi da nije dozvolio cirkusu da koristi njegove pjesme, pa je odlučio da tuži pomenutu cirkusku trupu zbog povrede autorskih prava.

Mada je prošlog mjeseca sud u Francuskoj odbio Vejtsov zahtjev da se prekine sa izvođenjem cirkuske opere u toj zemlji, njegova nova tužba mogla bi da stopira turneju “Bartabasa” u Velikoj Britaniji.

Vejts u tužbi tvrdi da njegove pjesme čine “narativno srce i dušu” predstave.

“Odbijam sve ponude koje mi stignu za komercijalnu upotrebu mojih djela i vrlo rijetko ih posuđujem drugima. Moj je izbor da li ću biti plaćen ili neću. A ja sam sada eksploatisan radi profita i promocije 'Bartabasa' i religijske i političke ideologije tog cirkusa, mada moje pjesme to ne izražavaju. Ukratko, oni su narušili integritet mojih djela i dobili besplatnu vožnju do pijace zahvaljujući tome. Cijela ova stvar me izluđuje”, izjavio je Vejts.

Bartabas tvrdi da je platio Vejtsu 400 hiljada eura za prava korišćenja pjesama i da je probao da stupi u kontakt sa muzičarem putem njegovih agenata.

Bonus video: