“Yesterday” spas od silovanja

Vijest da Lindu intervjuišu kako bi se napisala njena biografija, razljutila je muzičara koji nije želio da ona bude u centru pažnje
350 pregleda 0 komentar(a)
Pol Makartni, Foto: Www.gentside.com
Pol Makartni, Foto: Www.gentside.com
Ažurirano: 08.05.2016. 17:08h

Pol Makartni, jedna je od najvećih zvijezda rokenrola, nekadašnji član grupe “Bitsli” i poznati kantautor. Britanski “Telegraf” sastavio je spisak osam stvari koje smo saznali iz knjige Filipa Normana na 800 strana koja govori o popularnom muzičaru “Paul McCartney: The Biography”.

1. Makartni je vjerovao da je njegova karijera gotova nakon raspada “Bitlsa”

I pored toga što je nakon “Bitlsa” snimio 17 solo albuma i još sedam sa bendom “Wings”, Makartni se osjećao kao muzičar čije je vrijeme završeno nakon što kultni bend raspao 1970.

“Ne znam kako je iko mogao da živi sa mnom. U mojim očima bio sam olupina. U duši sam se osjećao isprazno”, ispričao je muzičar u knjizi, odavši usput počast svojoj prvoj supruzi Lindi, koja je preminula 1998.

2. Propustio je prvu svirku sa Džonom Lenonom

Većina fanova “Bitlsa” zna da su Makartni i Džon Lenon kasnih 50-ih bili u bendu koji se zvao “The Quarrymen”. Ono što je manje poznato je da se Makartni nije pojavio na prvoj svirci benda, zbog večeri koju je proveo sa izviđačima. Poznati muzičar prvi put je svirao sa “Quarrymenom” 18. oktobra 1957.

3. Takođe je propustio i prvi susret sa Brajanom Epštajnom

Sa njim zaista nije bilo lako raditi. Dok je ostatak “Bitlsa” došao na vrijeme na sastanak sa budućim menadžerom Brajanom Epštajnom u njegovoj prodavnici ploča, Makartni je zakasnio. Kada su okupljeni saznali da je Makartni u kadi, Epštajn je tužno istakao da će sigurno mnogo kasniti. "Ali biće čist", odgovorio je Džordž Harison.

4. Jednom je rekao Lindi: "U ovoj porodici postoji samo jedna zvijezda"

Vijest da Lindu intervjuišu kako bi se napisala njena biografija, razljutila je muzičara koji nije želio da ona bude u centru pažnje.

5. Plašio se da će ga silovati u japanskom zatvoru

Kada je Makartni uhapšen zbog krijumčarenja marihuane u Japanu 1980, završio je u zatvoru Kosuge u Tokiju, gdje je proveo devet dana. Tamo je bio podvrgnut oštrom režimu - buđenje u šest ujutro, posao čistača, a nije imao na čemu da spava osim starog dušeka. Pored svega toga, muzičar se plašio da će ga neko silovati, ali je srećom osvojio srca ostalih zatvorenika kada je im je otpjevao “Yesterday”.

6. Majka njegove djevojke mu je češljala dlake na nogama

O da, pročitali ste to kako treba. Izgleda da je tokom dvije godine koliko je Makartni proveo u vezi sa Ajris Koldvel, on postao toliko blizak sa njenom familijom da mu je njena majka bez problema češljala dlake na nogama. Ali kako otkriva knjiga Filipa Normana, Makartni je uvijek bio blizak sa majkama svojih djevojaka. Majka Džejn Ašer ponudila mu je njen podrum kao lokaciju za studijo, a prala je i njegov veš. Još bitnije, Margaret Ašer je Makartnija upoznala sa učiteljem klavira.

7. Svi “Bitlsi” bili su prisutni kada je Džordž Harison izgubio nevinost

I “With a Little Help from My Friends” (Uz malu pomoć mojih prijatelja) nikada više neće zvučati isto.

8. Mogao je da zapamti svu svoju muziku

Ova njegova sposobnost testirana je kada je njemu i Lindi zaprijećeno nožem tokom odmora u Nigeriji. Nije bilo važno što su lopovi ukrali torbu punu demo snimaka za “Band on the Run”, album Makartnija i grupe “The Wings” iz 1973, jer je muzičar imao sve u svojoj glavi.

Bonus video: