Laibach: Svi su nam Crnogorci zanimljivi, pa čak i Žerar Depardje

Kontroverzni slovenački bend govori o novom albumu, politici, budućnosti, Crnoj Gori i Rambu Amadeusu
246 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2014. 18:19h

Resistance is futile. You will be assimilated" (Otpor je uzaludan. Bićete asimilovani) poručuje Laibach na EP-u "S" koji najavljuje predstojeće izdanje "Spectre" čije objavljivanje je zakazano za 3. mart.

I zaista, ima li boljeg poređenja za kultni slovenački sastav od zastrašujuće, hladne mašinerije Borgova iz "Star Treka" čiju je dobro poznatu repliku bend iskoristio u pjesmi "Resistance Is Futile".

Pomenuti EP samo je dolio ulje na vatru i natjerao fanove da budu još nestrpljiviji u iščekivanju novog izdanja, prvog od 2006. i albuma "Volk", a četiri pjesme koje sadrži "S" najavljuju da se nešto opasno sprema.

Laibach je već više puta pokazao svoje proročanske sposobnosti, a sada je u pjesmi "Eurovision" prikazao viziju raspada Evrope. "Balkan je budućnost Evrope", poručivali su još davno Slovenci, a ko tada nije shvatio, sada će.

Pjesma "No History" najavljuje neku vrstu nulte tačke u istoriji, "bez Boga, bez pravila", a na EP-u se našla i obrada kultnog francuskog pjevača Serža Gensbura "Love On The Beat".

Kontroverzni sastav saopštio je da će "Spectre" označiti novo poglavlje za bend; veliki, važan, ali i opasan korak jer je nakon tri decenije zbunjivanja, nerviranja, zavođenja i manipulisanja publike, Laibach konačno odlučio da otkrije svoje političko opredjeljenje. "Spectre" je, kažu, njihov politički manifest u poetskoj formi.

O novom albumu, ukusima demokratije, budućnosti Evrope, Crnoj Gori i Rambu Amadeusu Laibach je prvi put govorio za "Vijesti".

  • Šta može publika očekivati od predstojećeg albuma Laibacha, koje teme će biti zastupljene, kakav koncept leži iza njega?

I nas zanima šta može publika očekivati od novog albuma. Još više nas zanima šta možemo mi očekivati od publike; da li pričamo barem otprilike nekim sličnim jezikom ili smo na potpuno različitim brijegovima… Mi se svakako nećemo prilagođavati publici i ne očekujemo da se publika prilagođava Laibachu, ali bilo bi nam veoma drago da cijeli sistem komunikacijskih znakova koji upotrebljavamo ne trošimo uzalud i da će biti nekakvih reakcija: bijesnih, tužnih, veselih, bilo kakvih, makar i nikakvih, samo da ih ima.

  • Sudeći po pjesmi "Eurovision" čini se da očekujete raspad Evropske unije?

Da, barem nam to govori Evrovizija.

  • Kome Laibach prijeti da će biti asimilovan u pjesmi "Resistance is Futile"?

Svi ćemo biti asimilovani, naročito oni koji se najviše odupiru.

  • Prošlo je sedam godina od albuma "Volk", zbog čega se toliko čekalo na novo izdanje?

Ko žuri, gubi na dostojanstvu.

  • Prošlo je više od 30 godina od kada ste počeli, da li postoji nešto što biste promijenili ili nešto na što ste posebno ponosni u svom dosadašnjem radu?

Apsolutno ništa! Promijenili bismo sve što se ne može promijeniti.

  • Rekli ste već više puta da je svako tumačenje Laibacha za vas ispravno, ali da li postoji neko koje vam je bilo posebno zanimljivo, koje vas je nasmijalo/zbunilo/šokiralo?

Svako tumačenje je ispravno (ko smo mi da o tumačenjima sudimo?), ali više volimo ona neispravna.

  • Što mislite o sveprisutnom glorifikovanju "prošlih vremena" u državama bivše Jugoslavije?

Još toga ima premalo. Glorifikovanje nekog vremena doslovno znači da tog vremena više nema i da nema mogućnosti da se ono ikada vrati.

  • U kom smislu je "Balkan budućnost Evrope"?

U smislu njegove prošlosti.

  • Kako doživljavate internetske društvene mreže?

Kao nešto potpuno nedruštveno.

  • Kazali ste da "danas ništa nije toliko šokantno i provokativno kao gola istina", možete li detaljnije da objasnite ovu tvrdnju?

Jako teško, jer to ne bi prošlo cenzuru.

  • Što mislite o ekspanziji rijaliti emisija?

To može da znači samo jedno - da mi svi ostali, koji nismo dio tih emisija, živimo u iluziji.

  • Možemo li vas očekivati u Crnoj Gori uskoro?

Možete, ukoliko možemo mi očekivati da nas Crna Gora pozove da dođemo.

  • Crna Gora je na putu ka evropskim integracijama i priključivanju NATO savezu. Što biste poručili Crnogorcima po tom pitanju?

Ništa pametno, držite se po strani.

  • Politiku doživljavate kao uzvišenu umjetnost. Da li bi se onda moglo reći da su političari koji su u Crnoj Gori na vlasti više od 20 godina vrhunski umjetnici?

Zavisi od pravca kojem pripadaju. Nema danas dosta umjetnika koji mogu da zadrže slavu više od 15 minuta. Svi koji su na sceni duže uglavnom praktikuju mutna posla.

  • Postoji li neko u Crnoj Gori čiji lik i djelo su vam zanimljivi?

Svi su nam Crnogorci zanimljivi, pa čak i Žerar Depardje.

  • Koliko je teško Laibachu danas da zaokupi pažnju javnosti kada smo bombardovani svakodnevno ogromnom količinom informacija?

Nije jednostavno, ali eto, bacamo bombe i svako malo jedna od njih pogađa malo jače.

  • Što mislite o važećem stereotipu da demokratija nije savršena, ali je najbolja ponuda na meniju?

Zavisi od menija i od ukusa: ako je neko vegetarijanac, meso mu ništa ne znači, pa tako ni demokratija nije za sve.

  • Na što ste mislili kada ste kazali "10 godina Laibacha, 10 godina slovenačke nezavisnosti"?

Mislili smo na to da je slovenačka nezavisnost zavisna od Laibacha (a Laibach nije zavisan od slovenačke nezavisnosti).

  • Koji mitovi su danas najprisutniji u Sloveniji?

To da je Slovenija nezavisna i država.

  • Što mislite o pjesmi Ramba Amadeusa "Samit u buregdžinici Laibach"?

Dobra! Jedino nije jasno da li to on pravi budalu od sebe, od nas ili od Crne Gore.

Jesu li ozbiljni ovi momci?

Laibach je najznačajnija i u svjetskim okvirima najpoznatija ex-YU grupa u istoriji popularne muzike. Nastala je 1. juna 1980. u Trbovlju, malom slovenačkom rudarsko-industrijskom gradu.

Bend je od starta izazivao kontroverze - prvo svojim imenom koje je kao njemački naziv za Ljubljanu korišćen tokom Drugog svjetskog rata, a zatim i svojim nastupima koji su doveli do toga da Laibachu prvih godina budu zabranjeni nastupi.

Prvi su bend sa prostora ex Yu čiji je spot emitovan na MTV-u, jedini koji je gostovao u radio emisiji legendarnog Džona Pila

Prvo njihovo pojavljivanje na TV-u iste godine izazvalo je burne reakcije, a novinar koji ih je intervjuisao praktično je pozvao na linčovanje članova Laibacha. Bend je od starta okrenut proboju u inostranstvo i 1983. kreću na turneju po Evropi, a publiku i medije provociraju totalitarističkim zvukom i ikonografijom.

Kroz par godina stižu do ugovora sa izdavačkom kućom Mute Records (Depeche Mode, Moby, Nik Kejv, Goldfrap...) i ubrzo dostižu svjetsku popularnost, a do danas ne prestaju da izazivaju kontroverze i zbunjuju kritičare i publiku koji se pitaju koliko je Laibach ozbiljan u svojim izjavama i djelima, da li su na-cisti, komunisti ili nešto treće, da li su filozofi ili samo demagozi.

Prvi su bend sa prostora ex Yu čiji je spot emitovan na MTV-u, jedini koji je gostovao u radio emisiji legendarnog Džona Pila. Vlasnici su preko dvadeset studijskih i živih izdanja i kompilacija, a poznati su po obradama hitova kultnih izvođača kao što su Rolling Stones, The Beatles, Queen, Bob Dilan čije pjesme često smještaju u određeni društveno-politički kontekst dajući im potpuno novo značenje.

Tako njihov prepjev pjesme "One Vision" grupe Queen na njemački zvuči kao himna naci-stičke Njemačke, a iz Laibacha su u jednom intervjuu kazali da je pjevač popularnog engleskog sastava Fredi Merkjuri preminuo upravo nakon što je poslušao njihovu verziju te numere.

Galerija

Bonus video: