Poslije šporeta, zasvirali i djelovi kombija

“Na izbor je najviše uticala dostupnost određene mašine. Kombi sam mogao koristiti u svakom momentu pa sam htio da ga maknem sa liste. U glavi sam imao čak i veliki kamion, i tenk isto, ali znao sam da je to još uvijek van domašaja”, rekao je Krivokapić

7912 pregleda 42 reakcija 1 komentar(a)
”The Van” je novi audio-vizuelni projekat Masturbeatora, Foto: privatna arhiva
”The Van” je novi audio-vizuelni projekat Masturbeatora, Foto: privatna arhiva

The Van” je novi audio-vizuelni projekat inovativnog crnogorskog DJ-a i producenta Andrije Krivokapića, koji nastupa pod pseudonimom Masturbeator.

Ovo mu je drugi rad ovog tipa koji je napravljen isključivo od semplova zvukova kombija, dok je prvi projekat “The Oven” nastao od zvukova starog šporeta. Masturbeator je u razgovoru za “Vijesti” istakao da ovaj projekat zbog veće kompleksnosti i više elemenata koji se pomjeraju ima i više različitih zvukova koje je kombinovao.

”Prošle godine sam objavio prvi rad sličnog koncepta pod nazivom ‘The Oven’, čija je muzika nastala od zvukova starog šporeta koji smo htjeli baciti u smeće, a koji je i u vizuelnom dijelu rada glavna uloga. Dugo radim sa zvukovima koje skupljam/snimam na raznim mjestima i tražio sam način da i vizuelno oživim takve radove. Tako da kada gledate recimo ‘The Oven’, izgleda kao da šporet svira muzičku podlogu. Nakon toga sam mjesecima tražio koji objekat mogu dalje da iskoristim za sličan rad, ali sam htio nešto što je mnogo kompleksnije, što ima više elemenata koji se pomjeraju a samim tim da proizvodi više različitih zvukova. Moj dobar prijatelj u posjedu ima ovaj kombi i bio je raspoložen da mi ga pozajmi. Kombi izgleda jako interesantno i proizvodi jako zanimljive zvukove, od lupanja vratima, pomjeranja slajd vrata, pa sve do škripe prozora”, kaže on.

”The Van” je imao dvije radne verzije prije ove finalne iako je potrebni materijal snimio u jednom danu.

”U istom danu sam snimio zvukove i video-materijal, mada sam se nakon nekoliko dana vratio da dosnimim još fotografija. Unaprijed nisam razmišljao kakvu bi pjesmu napravio nego sam pustio da zvukovi sami odrede pravac, uradio sam dvije pjesme i na kraju došao do treće koja je postala finalna verzija. Znao sam samo da moram zakomplikovati poslednju trećinu pjesme radi nekih vizuelnih ideja koje sam imao u glavi”, objašnjava Masturbeator proces nastajanja njegovog audio vizuelnog projekta.

Ovaj avangardni muzičar za svoje projekte, ovog tipa, koristi predmete koji su mu dostupni, ali ima u planu da radi i sa većim mašinama kada mu se bude pružila prilika za to.

“Na izbor je najviše uticala dostupnost određene mašine. Kombi sam mogao koristiti u svakom momentu pa sam htio da ga maknem sa liste. U glavi sam imao čak i veliki kamion, i tenk isto, ali znao sam da je to još uvijek van domašaja”, rekao je Krivokapić.

Njegov audio dio projekta propraćen je i video zapisom tog istog kombija. Specifični vizuelni dio prikazuje djelove kombija koji se pomjeraju u skladu sa zvukom koji se čuje.

“Video ima za cilj da vizualizuje pjesmu na što realističniji način. Svi zvukovi imaju svoj izvor na kombiju, tako da kada u pjesmi čujete odredjeni zvuk u isto vrijeme se taj dio kombija pomjeri, otvori ili zatvori. A kada se čuje zvuk motora ili bas linija koja je od istog zvuka dizajnirana, pomjera se pozadina. Poslednja sekvenca u kojoj se kombi transformiše i koja izgleda kao mehanički body-horror, traje nekih minutu a oduzela mi je mjesec dana. Ta sekvenca koja se pojavila u mojoj glavi je na kraju i presudila da li ću objaviti ovaj rad ili ne”, kaže on i dodaje:

”Da nije ispala kako treba vjerovatno bi sve ovo bacio u smeće i krenuo dalje. Kombi je oživljen stop-motion tehnikom a poslednja sekvenca sadrži gomilu kolaža koji su dodatno ‘savijani’ da se dobiju što interesantniji oblici. U suštini, radeći ovako nešto naučim nove stvari u procesu i steknem još više iskustva koje mogu primijeniti na sledećem radu koji ce biti još kompleksniji od ovog”, objasnio je Masturbeator.

Masturbeator je, takođe, istakao da neće stati sa ovim projektom samo na šporetu i kombiju i da je tokom rada na njima naučio nove stvari koje će iskoristiti i za neke projekte koje je započeo u prošlosti.

“Definitivno želim da ovaj audio-vizuelni koncept još više istražujem i da ga dignem na još veći nivo. Nadam se da ću naići na novi odgovarajući objekat u bliskoj budućnosti. Jedan video koji sam započeo prije nekoliko godina, nazvan ‘Claustrophobia’, je tek sad ušao u fazu montaže jer sigurno tri godine nisam znao kako da izvedem neke zamišljene scene. Sad pošto sam skontao kako, pripremio sam materijal i nadam se do kraja godine da ću ga završiti i objaviti”, poručio je on.

Iako neki njegovi dosadašnji projekti imaju poruku za slušaoce, on kaže da iza ovog rada nema nikakvih skrivenih poruka i da je on stvoren čisto kao audio vizuelno iskustvo.

Krivokapić svoje nekonvencionalne projekte ne stvara vodeći se tuđim mišljenjima, kako on kaže i nada se da će oni doći do slušaoca koji vole neobične stvari kao i on.

”Ne razmišljam o tim stvarima dok stvaram, niko ne može znati dokle će neki rad daleko otići i kome će se svidjeti ili ne. Ovakvi radovi iziskuju dug proces razmišljanja i dosta vremena za realizaciju, da bi bilo apsurdno da toliko vrijeme trošim na nešto vodeći se tuđim ukusima. Mogu samo da se nadam da će doći do onih koji vole neobične stvari kao i ja”, kazao je Masturbeator.

Bonus video: